Už len týždeň ostáva aj našim mládežníckym družstvám na čele s najstarším dorastom U-19 do štartu novej sezóny 2016/2017. Práve v týchto dňoch finišujú prípravy na úvodné kolo nového ročníka, ktoré začnú dorastenci proti Spartaku Trnava. Kategória U-19 cestuje 20.8.2016 na pôdu trnavského Spartaku a naopak mladší dorastenci U-17 a U-16 privítajú tohto súpera tiež v sobotu 20. augusta na mestskom futbalovom štadióne v Brezne.

Starší dorastenci U-19 pod vedením hlavného trénera Ivana Dubínyho a asistenta Jána Hroša využili letnú prípravu na doplnenie kádra novými talentovanými hráčmi a budovanie konkurencie schopného družstva v najvyššej dorasteneckej súťaži. Práve mládežnícke súťaže riadené Slovenským futbalovým zväzom prejdú v aktuálnej sezóne obrovskou reorganizáciou, ktorá sa dotkne každého účastníka. FO ŽP Šport Podbrezová je držiteľom licencie ÚTM (Útvaru talentovanej mládeže), ktorá po skončení sezóny bude pretransformovaná pre 12 najlepších klubov v dorasteneckých kategóriách na licenciu Futbalové akadémie. Kľúčom k úspechu a vybojovanie si štatútu Futbalovej akadémie je tabuľkové umiestnenie kategórií U-19 a U-17 určené súčtom bodových koeficientov. V praxi to znamená, že v spomínaných kategóriách dostanú družstvá za svoje konečné umiestnenie v tabuľke bodový koeficient. Za prvé miesto dostane najlepší tím 14 bodov, druhé miesto je ohodnotené 13 bodmi, tretie najlepšie družstvo získa 12 bodov a najslabší tím vo svojej kategórii získa len jeden bod. Bodový koeficient oboch kategórií sa spočíta a najhoršie dve družstvá vypadnú zo zoznamu Futbalových akadémií a zároveň aj ligovej súťaže dorastencov. Tím umiestnený na 12. mieste po súčte bodových koeficientov odohrá barážové stretnutie s víťazom druhej ligy, ktorý splní licenčné podmienky zadané Slovenským futbalovým zväzom. V prípade rovností bodového koeficientu sa ako jediné kritériu berie do úvahy konečné umiestnenie kategórie U-19.



Jednoznačným cieľom našich mládežníckych kategórií je zisk štatútu Futbalovej akadémie, ktorý prinesie do našej mládeže väčší obnos finančných prostriedkov, možnosť konfrontácie s najlepšími mládežníckymi družstvami na Slovensku a v neposlednom rade prestíž pre celý klub za prácu s mládežou. Starší dorastenci U-19 v prípravnom období na svoju najdôležitejšiu sezónu využívali tréningové plochy na ihrisku vo Valaskej a v príprave si zmerali sily aj s viacerými treťoligovými družstvami mužov. Vrcholom sa stal zápas proti českému FC Slovácko, v ktorom naši hráči zvíťazili 1:0 po góle Mejriho. Druhou dôležitou kategóriou pri napĺňaní spomínaného cieľa sú mladší dorastenci U-17. Tí pod vedením trénera Mareka Bažíka našli svoj domovský stánok na mestskom futbalovom štadióne v Brezne a taktiež odohrali množstvo prípravných stretnutí, absolvovali hodiny tréningovej záťaže a príprav na novú sezónu. Cieľom mladších dorastencov je nadviazanie na veľmi úspešnú jesennú časť vlaňajšej sezóny, v ktorej obsadili pekné štvrté miesto zaručujúce pri aktuálnom bodovom koeficiente zisk až jedenástich bodov. Generálkou na úvodné kolo proti Spartaku Trnava bola pre obe „kľúčové“ kategórie ich vzájomná konfrontácia v modelovanom zápase. Spoločne držíme našim chlapcom v tejto neľahkej sezóne palce a týmto pozývame všetkých fanúšikov kvalitného mládežníckeho futbalu na ich domáce zápasy, ktoré U-19 odohrá na ihrisku vo Valaskej a kategória U-17 na mestskom futbalovom štadióne v Brezne.