Máme za sebou prvý majstrovský zápas novej sezóny, ktorý po zaujímavom priebehu stretnutia skončil remízou 1:1.Štart nového ročníka Fortuna Ligy sprevádzalo upršané počasie, ktoré sa počas celého víkendu od Podbrezovej neoddialilo a inak tomu nebolo ani v nedeľný večer, kedy v Zelpo Aréne futbalisti ŽP Šport Podbrezová privítali Spartak Trnava. Napriek daždivému počasiu sa hralo na výborne pripravenom trávniku, ktorý aj po záverečnom hvizde ostal nedotknutý. Do zápasu vstúpili oba tímy s víziou čo najlepšieho vstupu do novej sezóny prihliadajúc na výsledok posledného vzájomného zápasu, ktorý práve na Horehroní vyznel v závere minulého ročníka presvedčivo pre našich chlapcov v pomerom 3:0. Na jednej strane bol tím, ktorý by takýto alebo hocijaký iný výsledok zaručujúci tri bod bral všetkými desiatimi. Na druhej Trnavčania, ktorý si na toto stretnutie možno nechcel ani spomenúť a bojovali o prijateľnejší výsledok.

Už od úvodného hvizdu bolo jasné, že obaja tréneri svojich zverencov pripravili na tento zápas veľmi dobre a diváci sa mohli tešiť na zaujímavú partiu z jednej i druhej strany. Hostia vedení Miroslavom Karhanom kvôli povinnostiam v Európskej lige svoju jedenástku mierne pozmenili, ale to neubralo na ich kvalite. Opatrný úvod duelu bol okorenený výbornou kulisou, o ktorú sa starali predovšetkým oba fankluby sídliace na veľkej tribúne. Nakoľko podbrezovský má svoje trvalé bydlisko pod strechou už veľmi dlhú dobu a sektor hostí je v Zelpo Aréne umiestnený na nekrytom mieste, organizátori sa rozhodli nenechať Trnavčanov moknúť a presunuli ich pod strechu. Urobili dobre a na tribúnach vládla výborná futbalová atmosféra.


Zápas začal v opatrnom duchu s hlavným zámerom neurobiť zbytočnú chybu hneď v úvode, ktorá by ovplyvnila dlhú prípravu na prvý zápas. Lepšie do stretnutia vstúpili Spartakovci, náznaky ich šancí zmarila dobre fungujúca obrana na čele s brankárom Kuciakom. Postupom času sa čoraz viac dostávali do hry hráči v bielych dresoch, v ktorých nastúpili domáci železiari. Najprv to bol priamy kop Pabla Podia, ktorého prudkosť a presnosť narobila Jakubechovi veľké problémy a ten len so šťastím vytlačil loptu pred dvomi našimi futbalistami spod brvna. Prešlo len pár minút a opäť mohlo byť otvorené skóre, keďže Peševski zakončoval úplne sám v šestnástke, no len do spomínaného mladíka v trnavskej bráne. Zdalo sa, že do tretice si budú môcť domáce tribúny zakričať z plného hrdla, avšak ani po strele Viazanka takmer do prázdnej časti brány sa tak nestalo, pretože kapitán hostí Martin Mikovič, hrajúci ľavého obrancu, strčil do jeho strely nohu a zabránil lopte prejsť do siete Trnavy. O chvíľu na to nedočiahol osamotený Vajda na center od Podia a do šatní sa išlo aj napriek miernemu tlaku Železiarov za bezgólového stavu.

S nevyužitými šancami sklamané domáce publikum si po pauze nestihlo ani poriadne posadať naspäť na svoje miesta a Miroslav Viazanko už dvíhal ruky nad hlavu. Po vynikajúcej práci Djordjeviča na ľavej strane a jeho centrovanej lopte do pokutového územia sa dostala lopta až k prešovskému rodákovi a ten sklzom poslal loptu do siete. Obrovskú radosť slušne zaplnenej Zelpo Arény však veľmi rýchlo schladil útočník z Kamerunu Robert Ndip També. Jediný raz v zápase dostal od našej defenzívy o niečo viac priestoru ako mal a okamžite to potrestal. Perfektne si spracoval vysokú loptu letiacu do nášho pokutového územia a trafil neuveriteľne presne do rohu brány, kam už Kuciak nemal šancu doletieť. V týchto momentoch sa Trnavčania dostali do mierneho tlaku, ale napriek tomu sa šance striedali na oboch stranách a pre divákov to bol až dokonca strhujúci zápas. Rozuzlenie mohla priniesť 73. minúta a hlavičkové zakončenie Rendlu do brvna, ale aj samotný záver a 89. minúta, kedy Pablo Podio z priameho kopu napálil do žrde.

Remíza na úvod je pre oba tímy dobrým výsledkom, čo potvrdili aj obaja tréneri na tlačovej konferencii. Pre divákov to bol zaujímavý zápas, ktorý priniesol veľa vzruchu a gólových šancí na oboch stranách ihriska. Výbornú futbalovú atmosféru dotvárala aj divácka kulisa, ktorá bola pri návšteve 2012 divákov veľmi dobrá a verme, že tento výsledok priláka divákov aj na najbližšie domáce stretnutia. Výkon našich chlapcov bol veľmi dobrý, bojovný a plný odhodlania vyhrať. Je však na čom stavať, čo naznačil aj tréner Marek Fabuľa a preto sa zdá, že v novej sezóne sa v prípade podobných výkonov podbrezovský fanúšik nemá čoho obávať. Najbližšiu možnosť získať plný bodový zisk budú mať naši chlapci už v sobotu, kedy opäť na domácom trávniku privítame Spartak Myjavu.

Matej Kubove