Vedenie FO ŽP Šport Podbrezová urobilo pred domácim zápasom so Spartakom Trnava v rámci 9. kola Fortuna ligy zásadné rozhodnutie a prikročilo k zmene na poste hlavného trénera. Zdenka Frťalu nahradil Marek Fabuľa, ktorý, žiaľ, proti Trnave v Zelpo Aréne, aj uplynulý víkend so Slovanom Bratislava na Pasienkoch s mužstvom nebodoval. Perspektívneho 40- ročného kouča však bezpochyby čakajú na Horehroní oveľa radostnejšie chvíľky a pokúsime sa Vám v krátkosti predstaviť jeho doterajšiu hráčsku a trénerskú minulosť.

Marek Fabuľa, (nar. 5. augusta 1975), je rodákom z Prešova. V drese tamojšieho Tatrana vstúpil ako hráč do najvyššej futbalovej súťaže v roku 1995 a do roku 1998 zaňho odohral 56 zápasov, v ktorých strelil 2 góly. V sezóne 1999–2000 hájil farby Slovana Bratislava a na poste stredopoliara odohral 30 zápasov. V rokoch 2000–2002 nasledovala jeho anabáza v Ružomberku, kde v 51 zápasoch vsietil 7 gólov. Neskôr sa vrátil do Tatrana Prešov, odkiaľ prestúpil do Košíc. V roku 2004 hosťoval v Dunajskej Strede. V rokoch 2004–2007 zakúsil legionársky chlebík, pôsobil v cyperskom ENTHOL Lakatamia FC. Jeho posledným oficiálnym hráčskym pôsobiskom je uvedené FK Táborské v roku 2010.




Po ukončení aktívnej hráčskej činnosti presedlal na trénerské remeslo. Začal pri mládeži v Tatrane Prešov a v roku 2013 sa stal asistentom pri A- tíme. Neskôr prešiel do štruktúr MFK Košice, najprv ako asistent v košickej rezerve, neskôr ako jej hlavný kouč. Veľký zlom v jeho dosiaľ mladej trénerskej kariére nastal 7. januára 2015 - len pár hodín pred úvodným zahájením zimnej prípravy A - tímu MFK Košice sa totiž dozvedel, že prevezme mužstvo ako hlavný kormidelník po Radoslavovi Látalovi. Bola to pre neho zaiste fantastická výzva a ligový debut na lavičke MFK zažil práve proti Podbrezovej, v prvom jarnom kole v Brezne, kde sa v zápase Podbrezovej s Košicami zrodila remíza 1:1.

V Košiciach zanechal bezosporu sympatickú trénerskú stopu. Mužstvo pod jeho vedením hralo na jar pozerateľný futbal. Výborne sa vyrovnalo aj s odchodmi hráčov v priebehu súťaže. Marek Fabuľa napokon s mužstvom skončil v hornej polovici tabuľky Fortuna ligy, Košice obsadili 6. priečku, ale klub nedostal licenciu na novú ligovú sezónu a neželane tak po rozhodnutí za zeleným stolom zostúpil.

Do DOXXbet ligy vstúpili Košice pod novým názvom. Značku MFK nahradila FC VSS, prišlo aj k zákonitému pohybu v kádri, ale Marek Fabuľa ako hlavný kormidelník mužstva zostal. Sympatické bolo jeho vyjadrenie pre médiá, v ktorom prezentoval, že za jeho jarné trénerské pôsobenie nemal košický klub platiť jemu, ale on by mal zaplatiť za šancu trénovať a nazbierať toľko cenných skúseností. S novozloženým VSS sa mu neskôr v DOXXbet lige pomerne darilo, z postu trénera s ním odohral 9 zápasov a zaznamenal 5 víťazstiev a spolu 16 bodov. V Podbrezovej je jeho bilancia zatiaľ negatívna, ale všetci veríme, že sa zmení. Na poste hlavného trénera FO ŽP Šport Podbrezová mu prajeme veľa úspechov.

Miroslav Čief