Po štrnástich dňoch bez ligového zápasu odohrajú zverenci trénera Mareka Fabuľu 8. kolo Fortuna ligy proti 1. FC Tatran Prešov. Úvodný hvizd tohto stretnutia je naplánovaný na sobotu 10. septembra o 19:00 a na ihrisku sa stretnú dve mužstvá z rôznych pólov ligovej tabuľky. Domáci Prešovčania ako nováčik Fortuna ligy stále hľadajú svoju cestičku najvyššou súťažou a so štyrmi bodmi sú na predposlednej priečke. Čo je však horšie z pohľadu domácich je ich gólová produkcia, kde s jedným streleným gólom sú jednoznačne najmenej produktívnym družstvom Fortuny ligy. Naopak hráči FO ŽP Šport Podbrezová sa „vyhrievajú“ na výbornom druhom mieste tabuľky, naďalej ťahajú ako jediný tím ligy sériu siedmich zápasov bez prehry a len s dvomi inkasovanými gólmi sú najlepším mužstvom v tomto ukazovateli. V sobotu sa teda diváci na východe Slovenska môžu tešiť na duel najlepšej obrany proti najslabšiemu útoku a všetci fanúšikovia „Železiarov“ pevne veria, že úspešnejší v tomto zaujímavom zápase budú práve hostia, ktorí natiahnu sériu svojich fantastických výsledkov o ďalší majstrovský zápas.

Predstavujeme súpera – 1. FC Tatran Prešov

Aktuálne v sezóne

1. FC Tatran Prešov sa na začiatku aktuálneho súťažného ročníka po trojročnej odmlke vrátil na ligovú scénu a s jasným cieľom – udržať sa v nej čo najdlhšie. Po postupe z druhej ligy, ktorý zvládol tréner Stanislav Varga, je cieľ udržať Východniarov vo Fortuna lige ďalšou výraznou výzvou v jeho krátkej trénerskej kariére. Už od začiatku sezóny je futbalovým fanúšikom zrejmé, že pred trénerom Vargom je ťažká úloha, čo zatiaľ dokazujú aj doterajšie výsledky. Počas letnej prestávky hráčsky káder prešiel len minimálnymi zmenami a šancu okúsiť najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku dostali hráči, ktorí sa zaslúžili o postup. Z hľadiska finančných prostriedkov je tento krok vhodným riešením na stabilizáciu klubu a naplnenie stanovených cieľov, ale len čas a 33 ligových zápasov ukážu ako sú Prešovčania pripravený na záchranu vo Fortuna lige.


K záchrane medzi elitou prišli počas letnej prestávky trénerovi Vargovi pomôcť hlavne 28-ročný útočník Lukáš Kubus, ktorý naposledy pôsobil v poľskom tíme Wisla Plock a strelec Dávid Leško z FK Senica. Práve Leško výraznou miernou pomohol Prešovu k postupu, keď počas jesennej časti strelil 16 gólov v druhej lige a „vystrieľal“ si prestup do FK Senica, kde sa nepresadil a po polročnej anabáze sa vrátil späť na východ Slovenska. Ďalšími posilami sa stali Erik Streňo z druholigového Popradu, brankár Pavol Penksa z Borčíc a český legionár Jakub Rolinc, ktorý prišiel do Prešova zo Sigmy Olomouc. V priebehu sezóny tím Stanislava Vargu doplnil aj 22-ročný nigérijský ofenzívny stredopoliar Ashiru Musefiu Olansunjanmi z druholigového dánskeho tímu Skive.

Káder, ktorý vybojoval postup do najvyššej súťaže opustili pred sezónou len traja skúsení hráči - Pavol Cicman, Viliam Macko a Lukáš Hruška. Všetci traja sa pred štartom ligy nedohodli na podmienkach nových zmlúv a skončili v drese najstaršieho slovenského klubu. Zmien v kádri nováčika počas letnej prestávky aj podľa tohto výpočtu bolo minimum. Tréner Stanislav Varga sa v tomto duchu vyjadril aj na predsezónnej tlačovej konferencii, kde prejavil svoju dôveru hráčom, ktorí sa zaslúžili o postup do Fortuna ligy. Doterajší priebeh sezóny naznačuje, že bez výraznejších posíl vo forme skúsených futbalistov môže mať Prešov problémy s udržaním ligovej príslušnosti v ďalšej sezóne.




Posledný ligový zápas 1. FC Tatran Prešov

Spartak Myjava – 1.FC Tatran Prešov 1:0. Hostia z Prešova vstúpili do zápasu aktívnejšie, boli nebezpečnejším tímom a v 16. minúte pred Rolincom zasiahol dobre vybiehajúci domáci brankár. Na druhej strane podobnú akciu predviedol Sládek, ktorého šancu zmaril odvážnym skokom brankár Talian. O dve minúty nato strelil gól domáci Duga, ale pre postavenie mimo hry uznaný nebol. Gólovú radosť si užili Myjavčania o pár minút neskôr, keď sa po rohovom kope presnou hlavičkou presadil domáci kapitán Kóňa. V prvom polčase už diváci vyloženú šancu nevideli a domáci ho vyhrali najtesnejším rozdielom. Druhý polčas začal opäť šancou Rolinca, ktorý mieril vedľa brány. Najväčšiu šancu druhého dejstva spálil domáci Sládek, ktorý sa po rohovom kope dostal k strele z hranice malého vápna, ale neprestrelil brankára Taliana. Dobrú príležitosť mal aj hosťujúci Jacko, ale z hranice šestnástky netrafil bránu domácich. Do konca zápasu sa diváci už nedočkali výraznejšej šance, hra bola rozkúskovaná a domáci Myjavčania si preto pripísali ďalšie dôležité body do tabuľky Fortuna ligy. Zostava Tatran Prešov: Talian – Streňo, Bartek, Dzúrik, Bujňák – Keresteš (80. Tubonemi), Jacko – Leško (66. Dupkala), Olansunjanmi, Kubus (46. Katona) – Rolinc.

Pred zápasom s Tatranom Prešov

Prešovčania po menej vydarenom úvode sezóny privítali reprezentačnú prestávku s radosťou a je isté, že sa svedomito pripravili na náš sobotňajší vzájomný duel. Najväčším problémom zverencov Stanislava Vargu v doterajšom priebehu Fortuna ligy je ich gólová produktivita, keď zatiaľ jediný gól v siedmych ligových zápasoch strelil Dávid Leško v zápase proti Zlatým Moravciam a znamenal zisk troch bodov. Okrem výhry so Zlatými Moravcami dokázali hráči Prešova bodovať už len v druhom kole za bezgólovú domácu remízu s Michalovcami. Dozaista tréner Varga využil reprezentačnú prestávku na zdokonaľovanie útočných herných činností a zvýšenie úspešnosti zakončenia, ktoré by chcel ukázať už v zápase proti našich hráčom. Naopak obrannú činnosť má na starosť brankár Jozef Talian, ktorý sa stal jednotkou a svoju pozíciu potvrdzuje stabilnými výkonmi medzi tromi žrďami v každom ligovom stretnutí. V obrannej štvorici stále tréner Varga hľadá lídra pripomínajúceho jeho hru počas jeho hráčskej kariéry. Na poste defenzívnych stredopoliarov nastupujú Keresteš a kapitán Jacko ťahajúci stred poľa Východniarov. O ofenzívu Prešovčanov sa stará hlavne Dávid Leško, od ktorého očakávajú fanúšikovia návrat streleckej formy z jesennej časti. Zaujímavým hráčom na kraji stredovej formácie je nigérijsky legionár Olansunjanmi vynikajúci svojou rýchlosťou a individuálnou kvalitou. Na hrote útoku nastupuje Čech Rolinc zatiaľ čakajúci na svoj prvý gól v drese Prešova. Na lavičke náhradníkov je pripravený aj náš bývalý hráč a útočník Hector Tubonemi, pre ktorého bude zápas proti „Železiarom“ veľmi špecifickým.

Na strane zverencov trénera Mareka Fabuľu naďalej prevláda výborná atmosféra, ktorú nenarušila ani reprezentačná prestávka. Tú naopak hráči využili na regeneráciu síl a utuženie kolektívu pri turistickom výstupe. Do tréningového procesu sa zapojili aj rekonvalescenti Peševski i Szczepaniak a v dobrej nálade sa vrátil z reprezentácii do 21 rokov útočník Pavol Šafranko, ktorého čaká v sobotu tak isto veľmi špecifický duel proti svojmu bývalému klubu. Pre nás je najväčšou motiváciou predĺženie série zápasov bez prehry, ktorá by sa po sobote mohla natiahnuť na osem duel. Sobota prinesie na trávniku Prešova konfrontáciu mužstiev s najslabším útokom a najlepšou obranou. Dúfajme, že naša obrana na čele s brankárom Kuciakom udrží ďalšie čisté konto a na druhej strane sa podarí gólovo presadiť niekomu z ofenzívnych hráčov v zostave „Železiarov“. Zápas s Prešovom bude výnimočným aj pre nášho trénera Mareka Fabuľu, ktorý je rodákom z Prešova. Svoju hráčsku kariéru začal práve v zeleno-bielom drese Tatrana Prešov a v rovnakých farbách odštartoval aj trénerskú kariéru pri kategórii starších dorastencov U-19. V sobotu o 19:00 bude teda duel našich hráčov s Prešovom lákavým z viacerých pohľadov a k jeho kvalite sa musia pridať aj hráči oboch mužstiev na trávniku. Našou výhodou by mala byť aktuálna forma a atmosféra, ktorá nás predurčuje k úspechu. Verme, že po sobote bude naďalej každý fanúšik na Horehroní šťastný a hrdý nato, že je fanúšikom jedného z najlepších tímov v aktuálnej sezóne Fortuna ligy.

Patrik Müller


Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Peter Kráľovič
Asistent 1 : Ondrej Brendza
Asistent 2 : Mária Súkeníková


Forma 1.FC Tatran Prešov: