Náročný anglický týždeň troch zápasov na súperových ihriskách ukončia zverenci trénera Mareka Fabuľu sobotným duelom na pôde Dunajskej Stredy. Zápas, ktorý sa odohrá v NTC Senec ako domovskom azyle DAC pri rekonštrukcii ich štadióna bude pre oba tábory testom, ako sa pripravili na Fortuna ligu po pohárových povinnostiach v strede týždňa. Domáca Dunajská Streda má po veľmi zlom vstupe do nového ročníka na konte len tri body za tri nerozhodné výsledky, čo nenapĺňa predsezónne očakávania vedenia klubu. Naopak „Železiari“ sú stále bez prehry a od úvodu sezóny neustále atakujú najvyššie priečky v ligovej tabuľke. Sobotňajšie stretnutie bude opäť plné protikladov. Stretne sa domáce družstvo, ktoré ešte nezvíťazilo a proti nemu nastúpia na trávnik hostia, ktorí v doterajšom priebehu sezóny ešte nepocítili horkosť porážky. Ktorá séria bude pokračovať po sobote? Odpoveď na túto otázku dá sobotný duel, ktorý sa začína o 19:00 v NTC Senec. My veríme, že tréner Fabuľa vyberie tých správnych jedenásť hráčov na stretnutie proti DAC-u a po záverečnom hvizde rozhodcu Smoláka sa bude tešiť každý fanúšik Podbrezovej z ďalších troch plusových bodov do ligovej tabuľky.

Predstavujeme súpera – FK DAC 1904 Dunajská Streda

Aktuálne v sezóne

Futbalisti Dunajskej Stredy vstupovali do nového ročníka plný odhodlania a s cieľom posunúť sa vyššie v tabuľke Fortuna ligy. Po vlaňajšom 7. mieste bolo cieľom vedenia klubu prebojovať sa do hornej polovici tabuľky a pokúsiť sa zabojovať o miestenku do pohárovej Európy. Najväčšiu prioritu pre túto sezónu však dostala výstavba nového, moderného štadióna s kapacitou 13-tisíc miest a úrovňou spĺňajúcou všetky medzinárodné štandardy. Preto DAC odohrá väčšinu jesenných domácich zápasov tejto sezóny v NTC Senec, ktorý sa stal ich prechodným domovom. Určite aj tento fakt nepridáva na pohode mužstva pod vedením trénera Németha a v doterajšom priebehu sezóny to je badateľné. Dunajskostredčania sa výsledkovo trápia a v rozhodujúcich momentoch im chýba búrlivá podpora tribún, ktorá dokázala motivovať hráčov a zlomiť priebeh stretnutia na ich stranu. Najbližšie ligové zápasy ukážu, či je tím zo Žitného ostrova schopný prelomiť negatívnu sériu a začať stúpať tabuľkou smerom nahor.


Počas letnej prestávky v Dunajskej Strede okrem budovaniu nového štadióna došlo aj k budovaniu nového hráčskeho kádra. Po odchode zahraničného trénera Mariča, ktorý skončil pri kormidle DAC posledným ligovým zápasom minulej sezóny, dostal trénerské opraty do rúk domáci tréner Kristián Németh. Ten si do tímu vybral skúseného brankára Darka Tofilovskeho prichádzajúceho z Ružomberka s nálepkou jedného z najlepších brankárov Fortuna ligy. Veľa si vedeniu klubu sľubuje od hrotového útočníka Šabalu, ktorý prišiel z belgického FC Bruggy a ofenzívneho maďarského záložníka Kristophera Vidu, prichádzajúceho z holandského mužstva De Graafschap. Už počas sezóny doplnil káder trénera Németha mladý útočník Ladislav Almási, ktorý sa vrátil na Žitný ostrov po trojročnom pôsobení v Senici. Poslednou posilou sa stal 22-ročný Zoltán Kontár prichádzajúci na dva roky taktiež z FK Senica.

Z kádra Dunajskej Stredy v lete odišli po skončení hosťovania brankár Tujvel do maďarského Videoton Budapesť a legionár Stephens, hľadajúci si nové angažmán. Po skončení hosťovania v našom klube sa vrátil späť do Dunajskej Stredy Roman Sabler, ale dlho sa na Žitnom ostrove neohrial a opäť putoval na ročné hosťovanie do Spartaku Myjava.




Posledný ligový zápas DAC Dunajská Streda

ViOn Zlaté Moravce-Vráble – DAC 1904 Dunajská Streda 1:1. Vstup do zápasu mali lepší hostia z Dunajskej Stredy, keď úvodný strelecký pokus mal hosťujúci Pačinda, ale bránu domácich prestrelil. Obrovskú šancu mal opäť aktívny Pačinda, ktorého strela z voleja len tesne minula žrď Kováčovej svätyne. O pár minút neskôr v najväčšej šanci prvého polčasu vychytal kanoniera Szarku brankár Kováč. Ku koncu polčasu sa osmelili aj domáci, ale ich nedôrazné zakončenia skončili v rukaviciach spoľahlivého Tofiloskeho. Druhý polčas nastúpili domáci ako vymenený, najskôr slabú „malú domov“ vystihol Konnsimbal a pred ním tesne zasiahol Tofiloski. Slabšie minúty DAC využili domáci v 56. minúte, keď v pokutovom území stiahol Simon prenikajúceho Bariša a nariadený pokutový kop premenil Orávik. Vedenie domácich trvalo len dve minúty, keď štandardnú situáciu Simona poslal hlavou Ljubičič do tyče a odrazenú loptu pohodlne do prázdnej brány poslal legionár Sarr. V závere stretnutia obe mužstvá chceli strhnúť víťazstvo na svoju stranu, výraznejšie gólové príležitosti si však ani jedno z nich nevypracovalo a zápas skončil deľbou bodov po výsledku 1:1.Zostava DAC: Tofiloski – Kwin, Michalík, Huk, Brašeň – Simon, Ljubičič – Štepanovský (75. Ľupták), Sarr (85. Šabala), Pačinda (59. Vida) – Szarka.

Pred zápasom s Dunajskou Stredou

DAC bol na začiatku sezóny pasovaný do role jedného z favoritov Fortuna ligy a ich cieľom bola horná polovica tabuľky. Doterajší priebeh však hovorí o opaku. Jedným z dôvodov je absencia domácich fanúšikov, ktorých DAC nenašiel vo svojom domovskom azyle v Senci. Na pohode tímu nepridáva ani rozpačitý vstup do sezóny s mužstvom, ktoré v minulej sezóne bojovalo o pohárové miestenky. Úlohou trénera Németha je stabilizovať mužstvo a psychicky ho pripraviť na najbližšie zápasy, nakoľko skúsenosti a kvalita v hráčskom kádri nechýba. V bráne je jasnou jednotkou skúsený Darko Tofiloski, spĺňajúci parametre brankára medzinárodných kvalít. Obranu riadi bývalý reprezentant Ľubomír Michalík pôsobiaci v minulosti aj v anglickej Premier League. Na kraji obrany dostáva príležitosť legionár Kwin a Jakub Brašeň, kde obaja majú výborné čítanie hry a dokonale podporujú útoky po stranách ihriska. V strede poľa vyniká stále len 28-ročný chorvátsky stredopoliar Ljubičič, ktorého úlohou je vypĺňať stred poľa a rozdávať prihrávky pre ofenzívnych hráčov. Práve v ofenzíve má DAC enormnú kvalitu. Na krídlach operujú rýchly Štepanovský a Pačinda, ktorý dokáže individuálne riešiť aj náročné herné situácie a výborne zahrať štandardné situácie. Na hrote útoku nastupuje miláčik domácich tribún Ákos Szarka a konkurenciu mu vytvára lotyšský reprezentant Šabala.

„Železiari“ po minulotýždňovom víťazstve v Prešove nastúpili v stredu na pohárové stretnutie v Jasenove a po víťazstve 0:2 postupujú do štvrtého kola Slovnaft Cupu. Tréner Fabuľa nechal v tomto stretnutí odpočívať niektoré opory a šancu ukázať sa dostali ostatní hráči. Predpokladáme, že v zápase proti DAC už nastúpime opäť v najsilnejšom zložení a s cieľom natiahnuť sériu bez prehry. Diváci sa v sobotu môžu tešiť na súboje dvoch kapitánov, Kostelného a Szarku alebo legionárov v strede poľa – Ljubičiča a nášho Pabla Podia. Po zranení sa do zostavy v pohárovom zápase vrátil aj Dejan Peševski a svoj návrat oslávil gólom, ktorý znamenal naše víťazstvo. V sobotu nečaká hráčov pod vedením trénera Fabuľu nič ľahké. Každý súper sa chce vytiahnuť na neporazených „Železiarov“ a stať sa prvým tímom Fortuna ligy, ktorý ich porazí. Náš trénerský tím na čele s hlavným trénerom Marekom Fabuľom má predstavu, čo bude platiť na nášho súpera zo Žitného ostrova a akou taktikou dosiahneme predĺženie našej série bez prehry. V to verí aj každý fanúšik Podbrezovej a s určitosťou bude fandiť v sobotu o 19:00 našim chlapcom v zápase 9. kola Fortuna ligy v zápase FK DAC 1904 Dunajská Streda – FO ŽP Šport Podbrezová.

Patrik Müller




Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Michal Smolák
Asistent 1 : Gabriel Ádám
Asistent 2 : Dušan Hrčka



Vzájomné zápasy :



Forma FK DAC D. Streda: