Otváracím zápasom novej sezóny Fortuna ligy bude pre naše mužstvo duel 2. kola, v ktorom v sobotu o piatej podvečer privítame majstrovský celok - futbalistov AS Trenčín. Na prechodnom štadióne v Brezne sa postavíme mužstvu, ktoré bolo v stredu blízko k pustupu do tretieho predkola Ligy Majstrov, v odvete s rumunskou Steauou Bukurešť síce vyhralo 3 -2, ale s prestížnou súťažou sa rozlúčilo. Zanechalo však sympatický dojem. Je teda jasné, že nás čaká náročný zápas, ktorý bude previerkou pre mužstvo trénera Zdenka Frťalu. Minulotýždňový zápas so Žilinou sa odložil pre zdravotné indispozície hráčov hostí, ktoré si doniesli z moldavského Kišiňova.

Predstavujeme súpera - AS Trenčín

Pohľad do minulej sezóny

AS Trenčín do nej vstupoval z pozície vicemajstra. Pod taktovkou dvojice trénerov Martin Ševela - Ivan Vrabec ostal verný svojmu hernému naturelu a okrem výborných výsledkov na ligovej scéne vzorne reprezentoval slovenský futbal na európskom futbalovom poli - v treťom predkole Európskej ligy bol AS blízko k postupu cez anglický Hull City. Vo Fortuna lige sa Ševelovcom tiež darilo, síce k záveru jesene im mierne došiel výsledkový kyslík a vo finiši si jesenný primát uchmatla s trojbodovým náskokom Žilina. Trenčín zimoval druhý.

V zimnej prestávke potom káder Trenčína opustili dvaja kľúčoví ofenzívni hráči. Nigérijčan Moses Simon a Bosniak Haris Hajradinovič zhodne prestúpili do belgického Gentu, s ktorým napokon získali domáci titul a zahrajú si v skupinovej fáze Ligy Majstrov. Mužstvo oslabil aj odchod Mišáka do Ostravy. Káder AS sa však aj posilnil - holandský internacionál Ryan Koolwijk zapadol okamžite, takisto ako jeho krajan Gino Van Kessel, ktorý sa vrátil do starého - známeho prostredia. Stroj AS Trenčín, takto zložený, fungoval. Cieľavedome išiel za vytýčeným cieľom a tri kolá pred koncom, po zápase v Banskej Bystrici a žilinskej prehre doma so Slovanom, sa premiérovo dočkal lig​ového titulu. Po presvedčivých výsledkoch a v​ýkonoch. Trenčín si vlastne zaknihoval len jednu jarnú prehru, aj to pri poslednom domácom zápase so Žilinou, po góle Mateja Jeliča zo záveru zápasu. Ešte predtým sa v Poprade tešil zo zisku Slovnaft Cupu, ktorý získal po penaltovej lotérii vo finále so Senicou. Zisk double v podaní AS hovorí za všetko. Kultivovaný futbal v jeho podaní na ihrisku pridáva čosi navyše.

Posledné zápasy AS Trenčín

Vychádzať možno z dvoch posledných. Pred týždňom sa Trenčín v prvom kole Fortuna ligy predstavil v Michalovciach, pre ktoré to bola historická premiéra v lige. 4 -tisíc fanúšikov na tribúnach videlo v prvom polčase sympatickú hru svojho mužstva, ktoré otupilo kvality majstra. Hráčom AS táto​ fáza​ zápasu ​ nevyšla podľa predstáv. Dvakrát výborne proti strelám hráčom Zemplína zakročil brankár Igor Šemrinec. Tréner Martin Ševela bol nútený cez polčas dvakrát prestriedať - na hrot išiel Brazílčan Wesley a do centrálnej zóny Ryan Koolwijk, ktorý necelých 5 minút pred koncom stretnutia po centri Čogleya hlavičkou prekonal brankára Matúša Kiru a paralizoval MFK.

V stredu futbalistov nášho majstra čakala už ale oveľa náročnejšia šichta. Na štadióne v Bukurešti sa postavili rumunskému gitantovi Steaue v odvete 2. predkola LM, so snahou pokúsiť sa o zázrak a zmazať dvojgólovú domácu prehru. ​Veľa ľudí nášmu zástupcovi neveril​o. Ten však podal v úvodnej polhodine na slovenské pomery výnimočný výkon. Plný pohybu, kreativity a presných, konštruktívnych prihrávok. Dominoval v kontrole lopty a nemilosrdne trestal obranu Steauy. V 13. min predviedli Trenčania fantastickú akciu, ​keď si Jairo pred šestnástkou narazil loptu s Koolwijkom, ten mu ju kolmo vrátil do pokutového územia, kde Jairo našiel pred prakticky prázdnou bránkou voľného Wesleyho. O osem minút prišiel druhý gól AS. Jairo sa opäť vynikajúco na ľavom krídle zbavil obrancu, z bránkovej čiary poslal center, ktorý si v strede pokutového územia našiel Matúša Bera a ten v šanci presvedčivo strelou do ľavého kúta bránky Steauy zvýšil na rozdiel dvoch gólov.

Domáci pred prázdnymi tribúnami, kvôli trestu od UEFA, na konci polčasu ožili. V druhom polčase ​sa Steaue podarilo streliť dva góly. ​N​ajprv prepálil Šemrinca tvrdou strelou spoza šestnástky Sulley - síce brankár nášho majstra rukavic​ou loptu štraj​chol, následne nato sa pískala penalta v prospech Steauy po diskutabilnom súboji a Francúz Tade vyrovnal. Potom sa však začali diať veci. Pätnásť minút pred koncom bol po druhej žltej karte vylúčený stopér AS Milan Rundič. AS bol v tých chvíľach v ťažkej pozícii. Ukázal však kvalitu, charakter a nezlomnosť. Šesť minút pred koncom stretnutia sa po tretíkrát na ľavom krídelnom priestore uvoľnil trenčiansky Jairo a jeho center usmernil hlavičkou do siete Wesley. V úplnom závere mohol o postupe Trenčína v dvoch šanciach rozhodnúť Matúš Bero. Za zápas v Rumunsku si náš sobotňajší súper zaslúži naozaj uznanie.




Vzájomné zápasy s Trenčínom v minulej sezóne

Výsledkovo úspešnejší v nich bol Trenčín. V 3. kole nás na Sihoti zdolal po góloch Hajradinoviča s Tomášom Malecom dva-nula. V druhom vzájomnom meraní síl v Podbrezovej to už bol zaujímavejší zápas. Trenčín vyhrával na začiatku 8. minúty už o dva góly po zásahoch Patrika Mišáka a Mosesa Simona. V nasledujúcom priebehu sme už ale vyrovnali hru a v druhom polčase aj skóre. Za Podbrezovú sa presadili Vaščák a po rohu skvelou hlavičkou Ivan Minčič. Zrodila sa tak po našom bojovnom výkone remíza 2-2. V poslednom stretnutí v minulej sezóne sme v Trenčíne prehrali 1- 4. Za domácich skórovali postupne Rundič, Bero, Jairo a Van Kessel. Za naše mužstvo znížil Dávid Škutka.


​Môj pohľad ako na súpera

​V sobotu nás čaká náročná futbalová skúška. To dozaista. Veľa aspektov však hovorí pre nás - v prvom rade, máme nové, neopozerané mužstvo s novým trénerom Zdenkom Frťalom. Silné impulzy. Pre súpera sme veľkou neznámou, určite nevie, s čím na neho vyrukujeme. Noví hráči v našom kádri majú možnosť ukázať sa. Isté je, že kvôli trestu nezasiahne do diania Blažej Vaščák. Na hrote tak zrejme dostane šancu Bosniak Alen Melunovič, pod ním zrejme Meh​anovič, na krídle je možný Almaský. Takto to byť môže ​a​ nemusí. Dôležité bude súpera niečím prekvapiť, pôjde o to nedať Trenčínu priestor na svoju hru a kombinácie. Videli sme v stredu v Rumunsku, že AS je futbalovo silný a jeho hráči sú pri dostatku priestoru nebezpeční a gólovo smrteľní.

Trenčín sa vyznačuje kombinačnou a krídelnou hrou. Herne je vyriabilný, ťažko čitateľný. Svoje útoky si pripravuje už od obrancov presnými prihrávkami na krídla, či na Lobotku, štítového záložníka, ktorý je motorom hry AS. Lobotku podporujú Koolwijk, ktorý viaže kombinácie, je tmelom hry a mladík Bero, neúnavne operujúci na veľkom priestore a snažiaci a sa o nábehy do obrannej línie súpera. Silné sú aj krídla majstra. Jairovi výnimočne pomohlo zaradenie na to ľavé, Steau zničil trojimi smrteľnými akciami, po ktorých sa AS radoval z gólov. Dva z nich strelil nový útočník Wesley, ktorý je fyzicky silný a na slovenských trávnikoch novicom. Na pravom krídle môže dostať priestor Guba, nábehový hráč, silný v technike, veľmi rýchly. AS bude hroziť. Podľa videného z Rumunska je v hernej pohode. Vyhral, síce nepostúpil. Vydal však veľké množstvo energie a síl. Možno to využiť. Isté je, že musíme byť aktívni, dôrazní a tvrdí v súbojoch. Isté je však, že v Brezne nečaká majstra nič ľahké a veríme, že chlapci trénera Zdenka Frťalu s ​V​ašou diváckou pomocou z hľadiska doženú FO ŽP Šport Podbrezová k dobrému výkonu a výsledku.

Miroslav Čief