Už nejaký ten týždeň - ako v závese - prichádzali naše ligové prehry, nezvládnuté súboje, bolo jasné, že zápas v Michalovciach, ktorý sme odohrali túto sobotu, bude veľmi dôležitý. Z istého pohľadu kľúčový. Žiaľ, nezvládli sme ho. Na Zemplíne sme prehrali 0:2. Nemalo sa to stať. Náš súper nám totižto v tabuľke odbehol už na 5 bodov a v ostatných dvoch domácich súbojoch v Zelpo Aréne, proti Skalici a Zlatým Moravciam, sa pod značným tlakom budeme musieť vyhrabávať z posledného miesta.

So Skalicou absolútne dôležitý zápas

Pravdupovediac, nikdy v novodobej histórii nebola Podbrezová v takejto ťaživej situácii. Celý futbalový rok 2015 je pre nás akýsi zakliaty. Popretkávaný do zlých výsledkov, hľadania svojej hernej tváre na ihrisku - pritom to má byť vlastne obdobie, ktoré má robiť všetkým na Horehroní radosť. Pred rokom a pol sme historicky premiérovo postúpili do najvyššej futbalovej súťaže, atmosféra vtedy bola oslavná, dobre sme začali, podliehali fanúšikovskej eufórii, mužstvo sa doplnilo, prišlo k rekonštrukcii Zelpo Arény...

Sme už pod drobnohľadom širokej futbalovej verejnosti. Sme súčasťou ligovej smotánky a ako trebárs naši fanúšikovia sledujú a hodnotia výsledky a výkony, počínanie si iných mužstiev, tak sme sledovaní zvonku aj my. A musíme povedať, že mnoho odborníkov, ľudí z futbalového prostredia, fanúšikov z celého Slovenska, si pretiera oči nad našim účinkovaním vo Fortuna lige. Dôvod - máme silné renomé, silné zázemie nad sebou, jednoducho ťažko sa niekomu chápe, že klub s najzdravšími koreňmi, čo sa týka jeho fungovania, sa takto výsledkovo trápi.








Výsledkovo, herne. Minulý, premiérový ročník v lige, sme zakončili na predposlednom mieste, pričom jeseň sme začali výborne, ale hlavne jar nám vôbec nevyšla. Nuž ale terajšia jeseň, to je dá sa povedať, ešte horšia situácia na Horehroní. Odohrali sme 14 ligových kôl,10 z nich sme prehrali, máme 8 bodov v tabuľke, v ktorej sme poslední. Vypadli sme zo Slovnaft Cupu s druholigistom. Nedarí sa nám hlavne na domácom trávniku kontinuálne vyhrávať. Fakty, ktoré treba brať na zreteľ, pretože aktuálne nás čaká absolútne najdôležitejší zápas, aký sme zatiaľ vo Fortuna lige hrali - v sobotu s predposlednom Skalicou, ktorá má pred nami dvojbodový náskok. Je síce v podobných výsledkových útrapách ako my, ale má psychologickú výhodu. Stačí jej remíza, aby nás tabuľkovo podržala za sebou.

Samozrejme, je dôležité zachovať pokoj, rozvahu. Myslieť pozitívne. Snažiť sa mať situáciu pod kontrolou. Ale už veľakrát počas tejto jesene sme si hovorili, že sa tak deje, pretrhneme nejakú tú zlú šnúru výsledkov, že nepatríme na posledné miesto tabuľky. Počúvame to dookola. Lenže teraz každý, komu záleží na klube a tejto sezóne z nášho pohľadu, musí vyvinúť​ absolútnu pozornosť, docenenie situácie a snahu hlavne v sobotu o to, aby sme spoločnými silami doviedli zápas do úspešného konca a dali zabudnúť na práve prečítané slová.

Pretože ešte nikto v Podbrezovej neokúsil na vlastnej koži, nepozná takúto situáciu, v akej sme. Možno len bývalí hráči z Dukly Banská Bystrica, s ktorou vypadli v minulom ročníku, to vedia a vedeli by rozprávať, aké náročné je bojovať o holý ligový život... Taktiež história hovorí, že mužstvá v takýchto zlých číslach, v akých sa momentálne nachádzame, mali vždy mimoriadne náročnú situáciu vôbec sa v lige zachrániť. Ešte stále to však máme vo vlastných rukách, musíme však v sobotu vyhrať. Inak sa nám situácia môže veľmi povážlivo vyšmyknúť z rúk. Hovorme si to radšej tak, ako si zľahčovať situáciu tým, že nemáme najhoršie mužstvo v súťaži a ono to príde. Zatiaľ to takto po takýchto vyjadreniach nefunguje.

Preto, čo sa týka optimistických vízii, Michalovce nám ukázali cestu, ako von z kaše. Že sa to dá. Ak vyhráme oba domáce zápasy, taktiež vybŕdneme zo zlej situácie.

Mohla byť oveľa lepšia, už po sobote. Lenže zrazili nás dve štandardky fantasticky kopnuté mladíkom Stanislavom Dankom, ešte lepšie gólovo zakončené hlavičkami Argentínčana so španielskym pasom Vernona de Marca Morlacciho. Michalovce dali vlastne dva góly z dvoch striel na bránu. Zato naše mužstvo až na jednu tutovku Kochana v závere nepreverilo brankára Mariána Kelemena o čosi viac. Hlavne v posledných minútach, ak nie v celom druhom polčase, sme sa mohli o čosi zarputilejšie za každú cenu tlačiť do zakončení, nakopávať lopty do šestnástky, robiť závary, hrať doslova škaredo, dopraviť loptu za čiaru za každú cenu, nech sa deje čokoľvek. Mužstvá pred nami Michalovce zdolali vždy vtedy, keď ich futbalovo nehladkali po líci.

Teraz v sobotu nás teda nečaká nič iné, ako zdolať Skalicu, v pre nás existenčnom zápase. Všetci musia prísť na štadión doslova naštvaní na momentálnu situáciu a za každú cenu napomôcť tomu, aby sa zmenila. Všetci musia potiahnuť za jeden povraz FO ŽP Šport Podbrezová.

Miroslav Čief