Podrezová remizovala s AS Trenčín. Po dvoch inkasovaných góloch za pár minút na ňu sadol výsledkový popol. Vzoprením sa v prvom a prevahou v druhom polčase však dorovnala skóre a zaznamenala výsledok, ktorý je víťazstvom. Tak to vidí futbalová obec.

Pošuchnutie zo sedla dominancie

Náročné bolo pred zápasom určiť, s čím vyrukovať na Trenčín. Ako proti nemu hrať, presadiť sa a hlavne odlúpiť zo zápasového deja jeho individuality. Pretože AS má nevyspytateľné mužstvo. Kvalitné, ale s ešte stále slovenskými nedostatkami. Podbrezová si ich pozrela naživo.

Pred dvomi rokmi skončili Trenčania v tabuľke tretí. Pod trénerom Adriánom Guľom hrali moderný futbal, s hráčmi, ktorých skoro všetkých popredali, s výsledkami, ktoré kolísali. Kvôli defenzíve, kvôli nezvládaniu zápasov na ihriskách súperov. Ale predsa to bolo niečo iné. Visačka trenčianskeho prejavu a progresie vyniesla Guľovi päťročnú trénerskú maxizmluvu pod Dubňom. Jeho nasledovníci po odvolanom Nosickom v minulej sezóne dovelebili jeho dielo. V zachovaní postupnosti doviedli tím na druhé miesto tabuľky, kvalitatívne išiel AS hore. Odstránili zase pár boľačiek, jeho výkony boli konzistnejšie.

V tejto sezóne sú Trenčania dominantní. Parádni. Nezľakli sa ani Maťašovského domácej série, päť zápasov neinkasoval. Ani série ako mužstva, ktoré doma premenilo svoj štadión na nedobytnú pevnosť. Hradbu.

Mišákov gól v piatej minúte niečo preťal. Výborný Lobotkov center, čistá lopta, hlavička, gól. O dve minúty Nigérijčan Simon Moses - tiger, ktorý si privlastnil loptu, v priestore, v ktorým by si ju iní asi sami odkopli si ju pripravil a vystrelil. Gól. Druhý. Kopa otázok navôkol. Tribúny zamĺkli. Menší šok. Mužstvo s výborným, kreatívnym stredom poľa, fantastickými krídlami, Jairom, slovenským Adrianom, ofenzívou, ktorej sa chce trhať svojich súperom a pritom sa baviť, ako malí chlapci na pieskovisku. Teraz čo dalej...

To mužstvo držalo krok s anglickým Hull City, ktorý v ten deň uhral remízu na pôde Arsenalu Londýn.

Zvíťazila mentálna sila podbrezovských hráčov. Po tvrdej rane prišlo oklepanie sa, niekoľko presných prihrávok, snaha a drina. A kontaktný gól, ktorý hostí vyhodil z konceptu. Sami seba možno zaskočili dvomi zásahmi v Maťašovského bránke. Možno im aj niečo uškodili. A Vaščákovo zakončenie ich ešte o niečo viac pošuchlo zo sedla. Blažej to spravil ukážkovo - výborný prvý dotyk, priestorové cítenie a presný, technický obstrel vonkajškom do vzdialenejšieho oblúka a zavlnenie sa siete. Štadión zaburácal a zodvihol hlavu.



Cenný dielik do mozaiky

Kriticky, mužstvu by sa nemali stávať takéto vstupy do zápasov. Myjava, teraz trenčianska dvojgólová sprcha. Po zbytočných chybách, nedôslednosti, s prispením majstrovstva súperov na opačnej strane ihriska.

Pochvalne, od spomínaného Vaščákovho gólu sa tak kvalitné mužstvo nedostávalo do hry. K svojmu prejavu. Nehralo svoj futbal. To bolo podstatné a k tomu sa bolo treba dostať. Patrik Mišák, technicky vycibrený futbalista, nedocenený, no užitočný, začal pociťovať, čo to je, akonáhle nie je priestor, čo je to pretláčaná v ostrých súbojoch. Bosniak Hajradinovič, kontrola lopty na jednotku, sebavedomie ako pravý Balkánec, báječná ľavačka a nebol v hre. K Simonovi sme nepustili loptu. K najlepšiemu hráčovi ligy, o ktorom sa písalo, že ho chce anglický Tottenham za dva milióny eur a údajne to nebola len novinárska kačica britských periodík...

To zdobí výkon podbrezovského mužstva, ktoré sa nevzdalo. To dokáže len veľké, vnútorne silné mužstvo. To, ktoré si verí. Pretože stačila jedna dlhá lopta za obranu, dobrý nábeh a nemuselo to dobre vyzerať... Veľmi ľahko k tomu mohlo dôjsť. Slovan dostal pred našim zápasom štvorku a mohol byť rád. Kentošovci ale presadili svoje zbrane, bojovali a dočkali sa gólu z hlavy svojho kapitána. Dobre kopnutý roh, ideálny nábeh a zrovnané skóre. Spravodlivá remíza. Pre hostí za ich kvalitu, ktorú rešpektujeme. Pre nás za nezlomnosť, túžbu a patričné umenie. Druhý polčas Trenčín nemal gólovú šancu. Musí popracovať na psychickom zvládaní zápasov. Na tom, že nie je dobré zaspať na vavríne priebežného výsledku. Vtedy sa stane majstrom na konci sezóny, ktorým sa stane.

Trenčín ponúkol našej sezóne veľmi cenný dielik do jej mozaiky.. Dobrý futbal, dokázal nás dostať do stavu, že sme museli ukázať všetko svoje umenie. Položiť ho na trávnik. S týmto poznatkom sa dá narábať. Možno už v piatok v horehronskom derby na trávniku Dukly Banská Bystrica.

Miroslav Čief
FOTO: Iveta Kardhordová