V sobotu vypukne v Podbrezovej futbalový sviatok. V zápase Fortuna ligy privítame aktuálneho lídra tabuľky, futbalistov AS Trenčín. Sľubuje to výborný a dramatický zápas.

Aktuálne v sezóne

Trenčín hrá výborne a prekvapuje to, vzhľadom na fakt, že sa v lete a aj potom neskôr dosť výrazne oslabil. Gro fungovania klubu sa upieralo na účinkovanie v Európskej ligy UEFA, v ktorom futbalisti AS stroskotali na účastníkovi anglickej Premier League, mužstvu Hull City. Domáca bezgólová remíza bola super, aj na ihrisku súpera AS viedol gólom Tomáša Maleca z druhej minúty, ale napokon pokľakol, síce ešte štvrťhodinu pred koncom riadnej hracej doby držal v hrsti postupovú remízu. Rodiacu sa senzáciu.

Nebola by prekvapením, v klube sa robí s futbalom dobre. Výborne. Zmysluplne. Pod hradom Matúša Čáka prišli, ako na to. Práca s mládežou, príchody vskutku kvalitných legionárov, to je vizitka Trenčína, ktorá má odzrkadlenie v ligovej tabuľke - hráči AS sú prví. A na slovenské pomery hrajú fantastický futbal k tomu. K tým odchodom - mužstvo stratilo Tomáša Maleca, ktorého vedenie predalo do nórskeho Trondheimu, Baéza, ten je už hráčom Slavie Praha a s klubom sa rozlúčila aj dlhoročná jednotka spomedzi troch žrdí Miloš Volešák, ktorý je už zamestnancom žilinského klubu.

Trenčín je silný hlavne doma, ofenzíva pestrosť jeho hráčov rozleptáva súperov. Tí sú bez šance. Posledne si to odniesol bratislavský Slovan, ktorý pod trenčianskymi lízatkami dostal štvorku. Proste nezastaviteľná mašina na futbal. Navyše z mužstva srší neskutočná pohoda, zomknutosť a prajnosť. V zápase s Týmto súperom to bude najťažšie na domácom ihrisku. Najnáročnejšie doteraz, čo sme mohli v lige odohrať. Pozor. Emócia ale bude tou zápalnou šnúrou, ktorá na konci môže explodovať, po vedení ktorej sa dá zvládnuť tento zápas. A možno vyhrať ho.

Posledný zápas

AS ho odohral v Slovnaft Cupe v utorok, ale ten nemôže byť bernou mincou. Na ihrisku MFK Lokomotívy Zvolen vyhral po zásahu Holúbeka a vlastnom góle domácich. Iný level, iné stretnutie by nás malo zaujímať. To proti Slovanu doma pred reprezentačnou pauzou. Trenčín svojho protivníka rozdrvil. Absolútne demolačne. Ako čata na to stavaná. Priebeh duelu načal svojim premiérovým gólom na Slovensku ľavý obranca Madu Kingsley, neskôr sa pridal jeho mládežnícky reprezentant z Nigérie Simon Moses a belasých neskôr doriadil Bosniak Haris Hajradinovič, pričom jeho druhý gól v stretnutí bol prenádherný. AS je vo forme. Pramálo, niekedy vôbec, neinkasuje, má silný stred poľa a a fantastickú kvalitu v útoku. Simon Moses, Jairo, Hajradinovič, Dávid Guba, pod nimi Lobotka s Mišákom, čaká nás ťažkých deväťdesiat minúť. Veľmi.


Vzájomný zápas

Mal atribúty trenčianskych futbalových nôt. Hralo sa tretie kolo a dobre sme do toho zápasu nakročili. Prvú šancu mal Podio, domácich sme nepustili do nejakého súvislého tlaku, síce Podbrezová ako súper sa Trenčínu zmestila akurát medzi zápasy Európskej ligy a mohlo to poznačiť jeho výkon. Nepoznačilo. v Prvom polčase veľa ovplyvnil vedúci gól - Simon Moses zakľučkoval v šestnástke a nabil Hajradinovičovi na gólový pozdrav ľavačkou. Na začiatku druhého polčasu potom unikol po pravej strane František Kubík, ktorý je už medzičasom v Slovane a po jeho krížnom centri uzavrel skóre Tomáš Malec, ten je v Rosenborgu... Nebol to zlý výkon, futbal nebýva spravodlivý, ale v tom zápase akosi bol, síce nás ten zápas nakopol k dobrým výsledkom potom. Síce sme ostávali bez bodu...

Ako na súpera

Zodpovednou prípravou. Mentálnou, taktickou, emocionálnou. Mužstvo sa musí pripraviť na to, že Trenčín to bude chcieť na Horehroní rozbaliť. Hrá v pohodičke, idylke, je silný. Nemá čo stratiť. Je prvý v tabuľke, nikto to nečakal, ale je to realita. Jeho hráči môžu predviesť na trávniku svoje umenie. Dalo by sa povedať, že futbalom sa bavia. Je to tak. Ešte pred Slovanom hrali v Banskej Bystrici a bola to ukážka jednej futbalovej moderny. S technickou precíznosťou, rýchlosťou, eleganciou. Našou snahou musí byť nedopustiť, aby sa Trenčania rozbehli s loptou na našu bránu, vtedy je zle... Nemajú čo robiť v krídelných priestoroch, o kolmých loptách za obranu nehovoriac. Hrozia zovšadiaľ, od krajných obrancov až po Jaira, ktorý je ako buldozér. So Simonom Mosesom sú dvojka ako víno. Moses, to je najlepší hráč slovenskej ligy. Jeho treba eliminovať v prvom rade. Nebáť sa poslať hráčov AS za postrannú čiaru, poslať ich aj z loptou poza čiaru, nech aj na roh...Chce to tvrdú prácu a vieru. Dá sa s nimi uhrať dobrý výsledok, presvedčili nás o tom hráči DAC Dunajská Streda, ktorý dokázali Trenčanov výsledkovo prelomiť v záverečných minútach, a to prehrávali dvojgólovým rozdielom. Nič nie je nemožné. Nikdy. Tešme sa na sobotu.

Miroslav Čief
FOTO: TASR