Metropola Horehronia zažije v nedeľu futbalový bonbónik. Do Podbrezovej zavíta historicky prvýkrát v lige Spartak Trnava a odohrá zápas, ktorý bude sviatkom. Spartak je značka a môžeme byť hrdí, že sme takýto klub v piatom kole na jeho vlastnom trávniku zdolali.
 
Aktuálne v sezóne
 
Trnavské leto bolo odeté do pohárových farieb. Spartak účinkoval v predkolách Európskej ligy UEFA a darilo sa mu. V prvom predkole poľahky postúpil cez maltský Hibernians, v druhom po bezgólovej remíze na ihrisku súpera a presvedčivom výsledku doma postúpil cez gruzínske Zestafoni, s ktorým sme si merali sily v príprave. Trnava pre rekonštrukciu štadióna Antona Malatinského našla svoj prechodný domov v Zlatých Moravciach a pečatila tam postup aj z tretieho predkola.
 
Najprv podala fantastický výkon na trávniku škótskeho ST. Johnstone, kde vyhrala po dvoch góloch Ivana Schranza. Na štadióne ViOn-u potom uhrala postupovú remízu 1:1. V tom zápase vtedy Trnava prvýkrát v sezóne zahrala pod svoje možnosti, remízu napokon zariadil po chybe škótskeho obrancu Martin Mikovič. V play-off Európskej ligy potom už zverenci Juraja Jarábka na svojho súpera nestačili. Kvalitatívne na ihrisku. V Zlatých Moravciach privítali švajčiarsky FC Zurich a prehrali 1:3. Pykali za chyby v defenzíve, nedostali sa vôbec do hry. Mužstvo zo Švajčiarska Trnavu prečítalo, nasadilo vysoký pressing... V odvete remizoval Spartak 1:1, gól dosiahol v posledných sekundách po stečovanej strele mladík Nicolas Špalek.
 
Celkovo však panovala s účasťou Spartaka Trnava v európskych pohároch spokojnosť. Oprávnená.
 
V domácej lige začal Spartak taktiež dobre. Rozdielom triedy zdolal Zlaté Moravce, no neskôr sa na jeho hráčoch prejavil nahustený zápasový program. Aj ten využili hráči Podbrezovej a v piatom kole vyhrali na jeho pôde gólom Gála - Andrezlyho. Tam sa začal mierny pokles  formy jeho hráčov. Prišla únava, tresty, zranenia kľúčových hráčov. Pred týždňom dokonca viróza v trnavskej šatni, odloženie zápasu na Slovane. V tabuľke sa tak Spartak razom ocitol na jej spodku. Nie úplnom, nebolo to však pre trnavských fanúšikov akiste
príjemné.
 
Trnava povstala v sobotu v domácom zápase s Trenčínom. Podala heroický výkon a zdolala tabuľkového lídra gólom Saba z penalty. Hrala do predsmrtných kŕčov, fyzicky náročne, dokázala udržať súpera, ktorý je najlepší v lige, na nulu. V nastolenom trende pokračovala vo štvrtok, štyrmi gólmi rozobrala Slovan po suverénnom výkone. Spartak povstáva. Podbrezová sa ho nemôže lakať. Ale vycítiť šancu, ktorá existuje.
 
Mužstvo Spartaka má svoje individuality. V bránke vyrástol Dobrivoj Rusov, brankár slovenskej dvadsaťjednotky, o ktorého je záujem v Taliansku. Obrane šéfuje neúnavný Janečka, dobrou kúpou bol Milan Bortel. V zálohe našla Trnava skrytý potenciál v španielskom futbalistovi Casadovi, ktorý vyrastal v barcelonskej La Massii. Absolútnym kráľom stredu poľa je však špílmacher Ján Vlasko, fantasticky technicky vybavený futbalista. Dirigent. Dopĺňajú ho neúnavný Erik Sabo, chýba zranený Kamil Kuzma, na krajoch sú behaví a rýchli Schranz, Špalek a Erik Jendrišek. Na hrote útoku hrajú Martin Mikovič s Martinom Vyskočilom. Po výhre nad Slovanom poskočila Trnava so ziskom 20-tich bodoch aktuálne na štvrtú priečku ligovej tabuľky, pred Podbrezovú.
 
Posledný zápas
 
Trnava vo štvrtok využila mizernú formu bratislavského Slovana a zdolala ho 4:0. Bol to tímový, charakterný a srdnatý výkon z jej strany. Pomerne skoro išla do vedenia po góle Jána Vlaska z 10. min, v 25. min podkopol Mikoviča Bagayoko, videl červenú kartu a nariadený pokutový kop bezpečne premenil Erik Sabo. V druhom polčase pridali ešte góly Jendrišek a Casado. Trnava vyhrala zaslúžene a niet tu viac o čom písať. Slovan hral bez krvi. Plážový futbal. Jeho hráčom sa nechce. Ak ich nebaví futbal, nech to povedia. Fyzicky sú slabí, až to vyráža dych. Mali by si vážiť dres, ktorý nosia, pretože ak sa s nimi vedenie v zime rozlúči, ktovie, či im niekto bude taký prístup tolerovať a či si toľko zarobia na život... Ako doteraz. Zostava Trnavy proti Slovanu: Rusov - Janečka, Bortel, Martin Tóth, Čonka - Casado, E. Sabo (77. Siva) - E. Jendrišek, Vlasko (81. B. Bališ), Mikovič - Vyskočil (65. Špalek).


 
Vzájomný zápas
 
Ruku na srdce, využili sme nejaké to percento zo situácie, že Trnava mala nahustený program. Nie preto sme ju však zdolali! Vyhrali sme gólom Petra Gála  Andrezlyho preto, pretože sme podali kvalitný a tímový výkon. Náš gól sa zrodil po výbornej práci Nworaha, ten našiel pred bránkou Petra prízemnou prihrávkou a tomu stačilo pár minút v našom drese, aby prepisoval históriu. O týždeň v žilinskom zápase sa tiež nedal zahanbiť... Takto - hrali sme s dobrou taktikou. Spartak mal pár slabých okienok v zostave, debutoval mu Cleber, chýbali mu sily, bol nerozohratý, niektorí jeho hráči boli zase unavení, zranený bol Vlasko. Dobre sme pokryli kraje a podržal nás aj brankár Maťašovský, síce pri jeho zásahu v prvom polčase na prenikajúceho Mikoviča v šestnástke tuhla krv. Nebo alebo peklo. Napokon to bol jeho fantastický zákrok, chirurgicky presný, dôležitý pre celý zápas. Zrodilo sa zaslúžené víťazstvo Podbrezovej vchádzajúce do histórie. Nikto nám ho už nemôže zobrať.

Ako na súpera

Nič nemeniť a v niečom opäť pridať. Z domáceho ihriska máme nedobytnú pevnosť, v mysliach netreba v tomto popustiť ani o šík. Doma sme silní. Nepoddajní. Ak aj príde súper s vysokou kvalitou a nebodaj dá dva rýchle góly za sedem minút, a môže to byť aj líder z Trenčína, dokážeme sa vzoprieť. Ako silné mužstvo. Na tomto musí byť položené naše zdravé sebavedomie, ktoré potrebujeme. Ako silné a jednotné mužstvo treba vystúpiť na ihrisko aj v nedeľu. Aj teraz to chce podliezť latku favorita stretnutia. Dôležitá bude pokora. A viera všetkých, že to môže byť a aj bude zápas, ktorý prinesie na Horehronie opätovnú futbalovú radosť. Spartak dvakrát po sebe doma vyhral. Bez inkasovaného gólu. Uzemnil Trenčín, zdemoloval Slovan. Je na koni. Nepricestuje k nám v porazeneckej nálade. Neberie remízu. Príde vyhrať. Preto ostražitosť. Dôležité bude, aby sa jeho ofenzívni hráči od úvodu stretnutia nechytili, pokryť bude treba Vlaska a ustrážiť Mikoviča s Jendriškom. Tam sú položené kľúče od víťazstva. Bude to chcieť obetu a musia prísť góly od našich hráčov. Musí sa nájsť niekto, kto ich za Rusova dá.

Miroslav Čief

FOTO: TASR