Má za sebou bohatú kariéru. Je ovenčená hneď niekoľkými tímovými a individuálnymi úspechmi. Cestu na vrchol však nemal jednoduchú. Musel na sebe tvrdo pracovať, bojovať o šancu, svoju pozíciu, nevzdávať sa. Všetko to potom zmenil petržalský zázrak Vladimíra Weissa - Artmedia Petržalka pod jeho vedením prešla až do skupinovej fázy Ligy Majstrov, čo bol pre slovenský klubový futbal obrovský úspech. Počínala si fantasticky. Všetko to odštartovala v 2. predkole, keď doma zmietla slávny Celtic Glasgow 5:0, pričom druhý gól Petržalčanov zaznamenal Blažej Vaščák (30). Pravý stredopoliar, krídelník, či centrálny ofenzívny hráč si tými zápasmi dokorán otvoril dvere svojej kariéry. Podával výborné výkony na prestížnom európskom fóre. Presadzoval sa obranami Celticu, Partizanu Belehrad, Interu Miláno či FC Porto. Preukázal kvalitu, ťah na bránu, technickú brilantnosť a zakrátko sa sťahoval do Talianska, kde si v drese Trevisa odskúšal najvyššiu taliansku súťaž Seriu A. Blažej, ktorý trikrát štartoval aj v slovenskej reprezentácii sa širším kariérnym oblúkom postaral aj o historický postup Podbrezovej do najvyššej súťaže. Hráča jeho kvalít musíme v našich radoch doceniť.
 
Do Podbrezovej prišiel v roku 2012 z Bardejova a ihneď sa zaradil k ťahúňom tímu. Postup do najvyššej súťaže je i preňho akiste dôležitým osobným míľnikom, splnením sna, ktorý mal on i mužstvo. "Nedá sa to hodnotiť inak ako v pozitívnom slova zmysle, lebo sme naplnili ciele vedenia aj osobné ciele, ktoré sme si pred sezónou predsavzali. Najdôležitejším faktorom bolo, že mužstvo po predošlom neúspešnom ročníku ostalo pokope. Vhodne sa doplnilo ďalšími skúsenými hráčmi, ktorí boli v konečnom dôsledku prínosom. Ako pre atmosféru v kabíne, tak aj pre potrebnú kvalitu na ihrisku," rozhovoril sa Blažej a netajil, že úspech tímu znamená preňho veľa aj z osobného hľadiska. "Pre mňa osobne je to satisfakcia za to všetko, čo som za posledné roky venoval futbalu. A vďaka Bohu sa to podarilo k spokojnosti všetkých. Po úspechoch s Artmediou je to na slovenskej futbalovej scéne môj druhý najväčší úspech," priznal, veriac, že ďalšie zaiste ešte prídu.


 
Jeho rola na ihrisku je pre mužstvo nesmierne dôležitá. Na trávniku potrebujeme jeho skúsenosti, rozhľad, prihrávky, rozvahu pri zakončení. S jeho výkonmi prevláda spokojnosť, no on sám zanôtil na mierne kritickú strunu. To športovci radi. "Keďže som na seba náročný, s výkonmi by to mohlo byť určite aj oveľa lepšie. Hlavne čo sa premieňania šancí týka, keďže ako od útočníka sa odo mňa očakávajú góly. Pozitívom pre mňa však je, že sa mám stále v čom zlepšovať. Teší ma hlavne, že som bol celú sezónu zdravý a bez zranení, to bolo tiež dosť dôležité. A som rád, že som aj svojou čiastkou mohol prispieť k nášmu úspechu, postupu," pokračoval. Opýtali sme sa ho, v čom podľa jeho názoru tkvie najväčšia sila mužstva trénera Kentoša. "Najväčšia zbraň mužstva? Jedno s druhým je poprepájané. Bez toho by to nemohlo fungovať a výsledok by sa asi len ťažko dostavil. Nad všetko by som však vyzdvihol asi partiu, ktorá je pre kolektívny šport to najdôležitejšie a myslím si, že v zápasoch, ale aj mimo ihriska sa to potvrdilo."

Postup a oslavy však zakrátko doznejú a pre mužstvo a prioritne celý klub nastane obdobie tvrdej práce. Do Fortuna ligy budeme chcieť vstúpiť patrične silní, svedomito pripravení. Blažej sa na ňu teší, je rád, že si po čase zahrá v slovenskej súťažnej elite. "Určite sa na ňu teším, je to pre mňa nová výzva a motivácia. Je ťažké pred začiatkom sezóny z našej pozície dávať nejaké vyhlásenia alebo prognózy. Každopádne chceme byť dôstojnými protivníkmi našich súperov, pričiniť sa o skvalitnenie úrovne samotnej ligy a snažiť sa, ako doteraz, ísť zápas od zápasu a čas ukáže, načo budeme mať a ako sa sezóna bude vyvíjať. Nesmie prísť k uspokojeniu z postupu medzi elitu, naopak, po každej stránke, predovšetkým športovej, ale aj organizačnej či propagačnej, by malo dôjsť k napredovaniu. Verím, že všetci to pochopíme správne a budeme posúvať naše limity vyššie a vyššie. A možno bude aj prekvapenie...", zakončil Blažej, nechávajúc pootvorené dvierka neďalekej budúcnosti, ktoré bude Podbrezová písať v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži.

Miroslav Čief