V druhom jarnom kole Fortuna ligy sa futbalisti Podbrezovej predstavia na trávniku Dunajskej Stredy. Zápas má výkop v sobotu o 17:30 . Proti DAC náš čaká ťažká previerka a náročné stretnutie, z ktorého po konečnom hvizde určite nechceme odchádzať s prázdnymi rukami.

Predstavujeme súpera - DAC Dunajská Streda

Aktuálne v sezóne

Dunajskostredský klub prešiel v minulom roku prevratnými zmenami. Po jeseni bol na chvoste ligovej tabuľky vedno s Nitrou, trápili ho existenčné problémy a jeho osud bol viac ako nejasný. Pomocnú ruku mu v zime podal podnikateľ Oszkár Világi, rodák zo Źitného ostrova, ktorý do DAC majiteľsky vstúpil a začali sa diať veci. Už nebolo témou dňa to, či tečie teplá voda, ale naopak, celý klub zažil renesanciu a odrazilo sa to aj na trávniku.

Jar zvládlo mužstvo trénera Mikuláša Radványiho impozantne a s prehľadom sa zachránilo medzi elitou. Nielen výsledkami a hrou si vybudovalo rešpekt, udivovalo aj diváckymi návštevami - v Dunajskej Strede nastal divácky boom a posledný domáci zápas v sezóne s Trnavou sledovalo 7 tisíc fanúšikov. Na tento proges nadviazal DAC aj v tejto sezóne, ale už nie tak výrazne. V letnej prestávke nastala opäť obmena nových futbalistov, na trávniku však tímu chýbal podobný špilmacher a tvorca hry, nositeľ kreativity, akého mali v kádri na jar v Romanovi Gergelovi, ktorý momentálne žiari v poľskej Ekstraklase za Górnik Zabrze.

Na jeseň nebolo mužstvo Dunajskej Stredy veľmi presvedčivé. Malo dve tváre - doma a vonku. Kým doma neprehralo, vonku ani raz nevyhralo. Obrovský paradox, treba však dodať, že DAC na domácom trávniku neprehral za celý minulý kalendárny rok! Má skúsenú obranu, v strede poľa poctivých hráčov a šikovné krídla, beztak mužstvu chýba akási ľahkosť. Viditeľné je to na ihriskách súperov, kde sa mužstvo nevie presadiť, dostať sa do hry a hlavne v ofenzíve je málo nebezpečné. Je to aj o kvalite, aj o tyopologickej skladbe kádra.

V sobotu nás ale nič ľahké nečaká. DAC tento víkend len remizoval v domácom súboji s Vion-on, pritom hral od dvadsiatej sekundy v presilovke o vylúčeného Pavlendu. Nadviazal tak na bezgólovú remízu z posledného jesenného domáceho súboja s Duklou Banská Bystrica, Radványiovci vtedy zahodili vari šesť čistých šancí a brankár spod Urpína Boroš odchytal jeden zo svojich životných zápasov.

V zimnej prestávke prišlo v ich mužstve ku kvalitatívnemu posilneniu - na brankársky post získali už uvereného Polačeka zo Slovana, obranu zacelil príchod reprezentačného stopéra Michalíka, veľmi dobre sa javí Chorvát Marin Ljubičič, defenzívny štít. Stred poľa vystužil na jeseň kapitán Banskej Bystrice Lupták a o tvorbu hry DAC by sa mali starať Bosniak Ivan Sesar a Senegalčan Pape Macou Sarr, ktorý prišiel z francúzskeho Angersu. Tá najpodstatnejšia zmena v klube sa však udiala na trénerskej lavičke - v januári bol odvolaný úspešný kouč Mikuláš Radványi a na jeho stoličku zasadol nemecký Chorvát Tomislav Marič, ktorý doteraz pôsobil ako asistent v nemeckých bundelisgových kluboch Hoffenheim a VFB Stuttgart.

Posledný zápas

Dunajská Streda hostila v nedeľu podvečer v televíznom zápase ViOn Zlaté Moravce. Išlo o premiérový zápas Tomislava Mariča na lavičke DAC, všetci si tak želali víťazstvo. Domáci mali k nemu nakročené od úvodu, ubehlo totižto len 20 sekúnd a hosťujúci Pavlenda videl za stiahnutie prenikajúceho Brašeňa červenú kartu. Cesta k úspešnému výsledku bola vydláždená, ale domáci hrali v prvom polčase nedôrazne. So slabým pohybom, bez nápaditosti, nedostávali sa do zakončení. V druhom polčase im pomohol príchod Sarra a v 57. min sa ujali vedenia - Brašeňova ľavačka zo štandardnej situácie našla hlavu Ljubičiča, a ten otvoril skóre. O pár minút podobne zakončova l stopér Majerník, ale trafil len brvno Kováčovej bránky. Prišiel tak trest, striedajúci Mazan z prvého dotyku s loptou vyrovnal a s domácimi bolo nedobre. Korunku všetkému nasadil Štepanovský v posledných sekundách zápasu nepremeneným pokutovým kopom, veterán Kováč v bráne ViOn-u ho fantasticky prečítal. Zostava DAC: Polaček – Šnirc, Ľ. Michalík, P. Majerník, Turňa – Brašeň (82. Ujlaky), Ljubičič, Krišto (72. Sabler), Sesar (46. Sarr), Štepanovský – Szarka.

Vzájomný zápas

Odohral sa v desiatom kole jesennej časti. Potrebovali sme v ňom dať zabudnúť na vysokú prehru v Košiciach a Dunajská Streda si to poriadne odniesla. Nedali sme jej výraznejšiu šancu, od úvodu zápasu sme boli lepší a výslednicou nášho tlaku boli dva Vačšákove góly do bránky Penksu, zlomovým momentom však bola premenená penalta Mateja Kochana zo 62. minúty, po nej sme boli v dvojgólovom vedení a pomerne jednoznačne dohrali zápas do víťazného konca. DAC v tom zápase trochu sklamal, hlavne v ofenzíve, naopak, v defenzíve hral výborne Saláta, hlavne vo vzduchu, ale ten je už v Slovane. Vyhrali sme 3:0.




 

Ako na súpera

Najlepšie to vedia tréneri, nie je však ľahké nastúpiť na trávnik mužstva, ktoré má na ňom takú fantastickú bilanciu z posledného obdobia. Nehovoriac o tom, že oba tímy sú tabuľkoví susedia z nižších poschodí a obom ide o záchranu v lige. Výhodou domácich môže byť práve výhoda domáceho prostredia a obecenstvo, ak ju však nepodporia aj výkonom na trávniku, môže sa to ľahko otočiť proti nim. Na našej strane môže byť výhoda pevnej obrany, DAC to veľmi často skúša nakopávanými loptami a tu môže vyniknúť výnimočnosť našej stopérskej dvojice vo vzduchu. Dôležité bude v strede poľa vyrovnať sa domácemu dôrazu, preto sa pýta skôr Hovančíkovo nasadenie do zostavy. Slabým bodom zostavy DAC sa javí ľavá strana obrany, Juraj Pančík by tadiaľ mohol predviesť niekoľko svojich výpadov. Náchylnejší na rýchlosť sú aj obaja stopéri Michalík s Majerníkom. Celkovo, ak chceme uspieť, musíme byť futbalovejší ako domáci. Potenciál na to máme.

Pozrite si aj štatistické porovnanie výkonov Podbrezovej a Dunajskej Stredy v predchádzajúcom kole.

Miroslav Čief
FOTO: Iveta Kardhordová