Historický prvý zápas futbalistov Podbrezovej v najvyššej slovenskej súťaži dopadol uspokojivo. Bodový zisk po prehre 2:1 z toho síce nebol, ale zverenci trénera Jaroslava Kentoša vzdorovali majstrovskému Slovanu na jeho trávniku s noblesou a precíznosťou, vôbec nebolo badať, kto je úradujúci šampión, ktorého už o pár hodín čaká súboj na európskej pohárovej scéne v zápase predkola Ligy Majstrov, a kto nováčik, nastupujúci na vôbec prvý ligový zápas v dejinách klubu.

Vzhľadom na opticky vyrovnaný priebeh hry mrzí, že mužstvo stratilo cenný bod z Pasienkov v 80. minúte, keď sa lopta z kopačky dvojgólového Marka Milinkoviča objavila pri pravej žrdi našej bránky a milimetrovo do nej zapadla. Bol to trpký moment. Strážca našej svätyne, brankár Juraj Baláž (rok nar. 1980) hovorí o menšej smole, strelec gólu podľa svojich slov nepredviedol kop podľa svojich prianí a náš gólman hovorí, že ju zacítil na ruke. Škoda, nováčikovskú daň sme zaplatili hneď na úvod, ale to patrí k futbalu.

Prevládajú však pekné, optimistické pocity z nášho vystúpenia, bod, či body by boli len bonusom. Vidí to tak aj Juraj, "Tešili sme sa na tento zápas, hrať takýto historický zápas z pohľadu Horehronia a ešte u majstra na Slovane, patrične sme sa tomuto faktu podriadili. Chceli sme hlavne vydať zo seba všetko, zahrať každý svoje maximum a ako tím uhrať dobrý výsledok. Myslím si, že sme zahrali dobrý zápas, Slovan sme nepustili do súvislého tlaku a boli mu vyrovnaným súperom," rozhovoril sa brankár Baláž, ktorého mrzí druhý inkasovaný gól. Spomínaná 80. súboja  je z jeho pohľadu trochu nešťastná. "Rozhodol druhý gól Slovana z Milinkovičovej kopačky, ktorý ma dosť mrzí, pretože som ho mohol chytiť, lopta mi však preskočila ruku:" precitol tento moment, aj keď na jeho obranu treba dodať, že to bola ťažká strela, spoza hráča, tiahla, presne k žrdi, náročná situácia na zákrok.

Po úvodnom ligovom zákusku nás čakajú ďalšie, na ktoré môžeme pridať už aj bodovú čerešničku. Takto to vidí aj Juraj, pričom zdôrazňuje, že mužstvo môže míľovými krokmi napredovať v ďalších zápasoch a vystlať si tak na úspešnú budúcnosť. "Pre nás liga je a aj bude veľká škola života a futbalu, každým zápasom sa môžeme len zlepšovať a zbierať skúsenosti. Mladým v našom kádri môže len pomôcť, doteraz možno neboli tak viditeľní, keďže v druhej lige nie sú hráči tak na očiach, ale teraz majú šancu ukázať sa. Ligová súťaž má celkovo vyššie tempo, je tu viac individualít, hráčov, ktorí sú na vyššej úrovni a dokážu sami rozhodovať zápasy," potvrdil všeobecne známy fakt a pridal aj  svoj pohľad na možný pohyb tímu v ligovej tabuľke. "Myslím, že môžeme kľudne hrať o stred tabuľky a spolu vytvoriť silný klub, ktorý môže mať stále miesto v najvyššej súťaži," vyslovil s presvedčením.

Ak sa vrátime ešte k nešťastnému záveru zápasu na Slovane, Juraja Baláža, ktorý nastúpil na svoj deviaty ligový zápas, škrel aj fakt, že takýto zápas si nemohol pre zranenie nohy užiť jeho kolega Jožko Hanák, naša brankárska ikona. "S Jožkom sme vytvorili výbornú dvojku, rozumieme si, pomáhame si a povzbudzujeme sa, rovnako ako s ostatnými chalanmi tvoríme výborný kolektív. V Podbrezovej som veľmi spokojný, pretože je tu veľký potenciál do budúcnosti a celkovo prostredie okolo futbalu je tu priaznivé" zakončil brankár, známy z pôsobenia v Tatrane Prešov, naposledy, pred príchodom na Horehronie, chytajúci za poľskú Poloniu Bytom. Mimochodom, návrat brankára Hanáka do súťažného kolotoča je obďaleč, ešte stále má čo ponúknuť a mladí brankári by sa mohli chodiť pozerať naňho na tréning a so sklopenými očami a zapýrenými lícami sledovať, ako chytá Pán brankár a čo sa ešte treba naučiť.

Miroslav Čief