V sobotu 24. septembra 2016 čaká divákov na Horehroní po skoro mesačnej prestávky ďalší Fortuna ligový zápas. Domáci tím trénera Mareka Fabuľu privíta tabuľkového suseda a najofenzívnejšie mužstvo doterajšieho priebehu ligy – MFK Ružomberok. Zápas, v ktorom sa očakáva boj o každý centimeter trávnika a v neposlednom rade aj boj o druhé miesto v ligovej tabuľke. Hostia z Ružomberka si po poslednej šesťgólovej výhre nad Zlatými Moravcami prídu na Horehronie zmerať svoje ofenzívne kvality s najlepšou obranou v lige. Útočná sila zostavy trénera Hrnčára je enormná. Naopak, našu obranu na čele s brankárom Kuciakom čaká výzva, s ktorou sa určite každý hráč veľmi rád popasuje. V sobotu nastúpia zverenci trénera Fabuľu proti najlepšiemu útoku ligy a v priamom súboji o druhé miesto. Domáce prostredie je po mesačnej pauze ďalším faktorom, ktorý zaručuje obrovskú motiváciu hráčov na tento prestížny duel. Diváci, ktorí si nájdu cestu v sobotu do Zelpo arény, určite nebudú ľutovať a môžu sa tešiť na jeden z najväčších trhákov v rámci 10. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

Predstavujeme súpera – MFK Ružomberok

Aktuálne v sezóne

Ružomberčania vstúpili do nového ročníka s novým trénerským duom, ktoré má za úlohu vylepšiť vlaňajšie šieste miesto v konečnej tabuľke. Tandem Hrnčár – Höger v minulej sezóne dosiahol historické tretie miesto so Spartakom Myjava a minimálne rovnaké ambície má aj s tímom Ružomberka. Úvod sezóny v Ružomberku bol poznačený hľadaním vhodných kandidátov do základnej zostavy, ktorá bude konkurencie schopná v najvyššej súťaži. Po úvodných zaváhania v Žiline, kde zverenci trénera Hrnčára prehrali 3:1 a domácej remíze 1:1 s Trnavou sa forma Ružomberčanov ustálila, čoho výsledkom je aktuálne tretie miesto so ziskom 17 bodov a pozitívnym skóre 22:12. Práve 22 strelených gólov je spolu s MŠK Žilina najväčším streleckým nástrelom spomedzi všetkých účastníkov Fortuna ligy.


Hráčsky káder pred sezónou posilnili viacero zaujímavých futbalistov. Najvýznamnejšou posilou sa v doterajšom priebehu ukázal príchod reprezentanta do 21 rokov Martina Chriena, ktorý prišiel pod Čebrať na ročné hosťovanie z mužstva českého majstra Viktorie Plzeň. Do ofenzívy pribudli počas prestupového obdobia aj ďalší dvaja renomovaní hráči. Prvým sa stal český legionár Jakub Mareš, prichádzajúci na prestup z Dukly Praha. Druhou posilou je na slovenských trávnikoch známejší hráč – Erik Daniel, ktorého príchod zo Spartaku Myjava dotiahol do úspešného konca hlavne tréner Hrnčár poznajúci kvality tohto nebezpečného krídelníka. Medzi tri žrde sa vrátil po ročnom pôsobení v Liptovskom Mikuláši brankár Macík a po prípravnom období presvedčil o svojich kvalitách a stal sa jednotkou v bráne MFK. Z mladých hráčov pribudli do kádra obrancovia Jozef Menich zo Zvolena a Šimon Kupec zo Zlatých Moraviec, ktorý si svojimi výkonmi vybojoval miesto na ľavom kraji obrany. Posledným prírastkom do kádra trénera Hrnčára bol na konci prestupového obdobia defenzívny stredopoliar Kristián Kolčák z poľského tímu Bielsko-Biala.

Letná prestávka okrem viacerých príchod priniesla aj väčšie množstvo odchodov z kádra. Pre zdravotné problémy sa rozhodol ukončiť pôsobenie pod Čebraťom hrotový útočník s medzinárodnými skúsenosťami Martin Jakubko a káder trénera Hrnčára opustil aj ďalší skúsený futbalista Štefan Zošák. Do DAC Dunajská Streda prestúpil brankár Darko Tofiloski a hosťovanie bolo ukončené aj ďalšiemu brankárovi Matejovi Šavolovi, ktorý sa vrátil do Liptovského Mikuláša. Vedenie klubu sa rozhodol ukončiť zmluvy aj so štvoricou – obrancami Rosom, Boszorádom a Daghbashyanom i českým stredopoliarom Kučerom.





Posledný ligový zápas MFK Ružomberok

MFK Ružomberok – ViOn Zlaté Moravce – Vráble 6:1. Ružomberčania vstúpili do zápasu veľmi aktívne, vypracovali si množstvo šancí a gól od začiatku zápasu visel vo vzduchu. Nakoniec padol až v 23. minúte, keď si na center Ďubeka nabehol Kolčák a hlavou otvoril skóre. Hosťom sa podarilo vyrovnať hneď z prvej vážnejšej príležitosti. V pokutovom území sa presadil Sedlák a vyrovnal. Prvý polčas skončil aj napriek ďalším príležitostiam prekvapivým nerozhodným výsledkom 1:1. Vstup Ružomberčanov do druhého polčasu bol raketový a v 52. minúte sa gólovo presadil krídelník Daniel a začal silný druhý polčas domácich. Hneď za dve minúty zvýšil skóre na 3:1 Gal-Andrezly a Ružomberčania ďalej pokračovali v gólovom predstavení. V 70. minúte si zrazil center Ďubeka do vlastnej brány Kapor a definitívne pochoval nádeje hostí na tri body. V závere stretnutia sa presadil po samostatnom nájazde Mareš a na konečných 6:1 upravil útočník Lačný. Zostava MFK Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak, Kupec – Kolčák – Daniel (88. Kudlička), Chrien (85. Lačný), Ďubek (72. Faško), Gal-Andrezly – Mareš.

Pred zápasom s Ružomberkom

Sobotný duel je priamym súbojom o druhé miesto vo Fortuna lige a prinesie konfrontáciu najlepšej obrany s najlepším útokom v doterajšom priebehu ligy. Na našej strane v kolónke inkasovaných gólov svieti číslo 2 a naša obrana na čele s Kuciakom je neustále najlepšou v lige. Hostia z Ružomberka strelili v deviatich zápasoch 22 gólov a sú mužstvom, ktoré vyniká v útočnej činnosti. Naopak v doterajšom priebehu inkasovali brankári MFK až 12 gólov, z čoho je možné dedukovať, že aj v sobotu môžeme očakávať väčší počet gólov. Jednotkou je brankár Matúš Macík, pre ktorého je aktuálny ročník prvým v najvyššej súťaži v pozícii brankára číslo jeden. Doposiaľ si svoje miesto tento vysoký brankár zastal a sobotný duel ukáže, či ho dokážu potrápiť aj naši strelci. V obrane Ružomberka vyčnievajú dve veže – bratranci Ján a Peter Maslo, vynikajúci hlavne v hre hlavou a osobných súbojoch. V strede obrany sa stal lídrom a kapitánom mladý 20- ročný Dominik Kružliak. V strede poľa sa vo výbornom svetle ukazuje posila Kristián Kolčák, ktorého hlavnou devízou je hlavne defenzívna činnosť. O útočnú činnosť sa starajú krídelníci Daniel a náš bývalý hráč Gal-Andrezly, podporovaný zo stredu mladým reprezentantom Chrienom a skúseným Ďubekom. Na hrote útoku sa presadzuje český legionár Mareš, najlepší strelec Fortuna ligy so šiestimi gólmi. Sila útoku Ružomberčanov je aj v šírke kádra, ktorý má tréner Hrnčár k dispozícií. Na lavičke náhradníkov sú pripravení do ofenzívy hráči ako Lačný, Faško, či bývalý reprezentant Sapara.

Tréner Marek Fabuľa má na sobotu k dispozícií kompletný káder, ktorý bude bojovať o udržanie si výbornej druhej priečky v tabuľke Fortuna ligy. „Železiari“, stále ako jediný tím Fortuna ligy, neokúsil trpkosť prehry a aj sobotný duel bude ďalšou významnou previerkou na udržanie série bez prehry. Po dvoch zápasoch, ktoré odohral tím okolo kapitána Kostelného na pôde súpera, sú očakávania fanúšikov pred domácim veľmi veľké. Stretnú sa dve mužstvá z čela najvyššej súťaže a je potrebné, aby si diváci našli cestu na tento kvalitný ligový zápas. Štatistiky hovoria o súboji najlepšej obrany s najlepším útokom, čo naznačuje strhujúci zápas plný ofenzívnych akcií hostí z Ružomberka a na druhej strane rýchlych a nebezpečných útokov domácich „železiarov“ do otvorenej hosťujúcej obrany. Verme, že tréner Fabuľa opäť pripraví dokonale ušitú taktiku na sobotný zápas a zvolí najoptimálnejšie zloženie základnej zostavy. Touto cestou Vás všetkých pozývame v sobotu 24.9.2016 na majstrovský zápas, ktorého výkop je naplánovaný na 19:00 hod. Naši chlapci budú potrebovať mohutnú podporu fanúšikov, ktorá im pomôže v boji o druhé miesto a predĺženie série zápasov bez prehry!

Patrik Müller


Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Ivan Kružliak, Bratislava
Asistent 1 : Tomáš Mókoš, Senec
Asistent 2 : Rastislav Žákech, Bánovce n/B.
Náhradný rozhodca : Adam Somoláni, Bratislava
Delegát spravodajca SFZ : František Nagy, Hurbanovo
Delegát pozorovateľ rozhodcov SFZ : Jozef Husárik, Nitrianske Hrnčiarovce


Vzájomné zápasy :



Forma MFK Ružomberok: