Prvú polovicu súťaže ukončia zverenci trénera Mareka Fabuľu v Michalovciach, kde v sobotu od 17:00 odohrajú stretnutie šestnásteho kola Fortuna ligy proti domácemu MFK Zemplín Michalovce. Po poslednom domácom víťazstve a heroickom výkone proti majstrovskému Trenčínu sa opäť pokúsia „Železiari“ zvíťaziť a odolať tak atakom tretieho Slovana, ktorý stráca na našu druhú priečku dva body. Domáci Zemplínčania v sobotu odohrajú už piaty zápas v rade na domácom štadióne, čo ich postupne vyšvihlo až do hornej polovice tabuľky. Štyri zápasy na domácej pôde v rade zvládli zverenci trénera Šoltisa s bilanciou dvoch výhier a dvoch remíz, a preto je najvyšší čas na prerušenie série bez prehry a „vylúpenie“ domáceho štadióna Michalovčanov. S touto neľahkou úlohou vstúpia hráči Podbrezovej do sobotného duelu bez vykartovaného kapitána Kostelného, ktorého sa pokúsi trénerský tím správne nahradiť a priviesť „Železiarov“ k plnému bodovému zápisu.

Predstavujeme súpera – MFK Zemplín Michalovce

Aktuálne v sezóne

Pre Michalovce je po vlaňajšom predposlednom mieste aktuálny ročník rozbehnutý oveľa lepšie. Pod vedením mladého trénera Antona Šoltisa dostávajú hráči svoju modernú hernú tvár, čo sa postupne odzrkadľuje aj na tabuľkovom postavení. Po rozpačitom úvode sezóny, kde sa Zemplínčania trápili hlavne v koncovke, sa zlomovým zápasom stala prekvapivá výhra 2:3 na pôde trnavského Spartaku. Tesná výhra znamenala lepšie časy pre tím z východu Slovenska a spomínaná posledná šnúra domácich zápasov vyšvihla Zemplín až na šiestu priečku v aktuálnej tabuľke Fortuna ligy. Doposiaľ Michalovce získali v lige 22 bodov, čo je rovnaký počet ako piaty Ružomberok, so skóre 19:20 a prípadné ďalšie víťazstvá môžu tím Antona Šoltisa katapultovať až na štvrté miesto znamenajúce účasť v pohárových súťažiach.


Po nevydarenej minulej sezóne prešla kabína Michalovčanov výraznejšími zmenami. Po letných odchodoch jasnej brankárskej jednotky Mariána Kelemena, útočníka Serečina a legionárov Votinova, Lukiča a Bayona sa zmeny v kádri dotkli hlavne základnej zostavy. Už v priebehu aktuálnej sezóny opustil káder tímu z východu Slovenska aj ďalší legionár a veľmi dôležitý člen základnej zostavy stredný obranca Vernon de Marco, prestupujúci do Slovana Bratislava. Naopak do Michaloviec prišli aj viaceré zaujímavé mená. Na hrot útoku sa zaradil náš bývalý hráč Dávid Škutka, stred poľa vystužil skúsený bývalý reprezentant Igor Žofčák a kabínu Michaloviec ďalej posilnili aj zahraniční legionári Kushta, Qose a Mensah. Posledný príchod zaznamenali Michalovce tak isto už v priebehu súťaže, keď z Ružomberka prestúpil stredopoliar Ivan Kotora. Doterajší priebeh súťaže a herný prejav družstva Michaloviec naznačuje, že príchody nových hráčov znamenali progres v hre tímu vedeného Antonom Šoltisom a pri nadviazaní na pozitívne výsledky z posledných kôl môžu Michalovce pomýšľať aj na vyššie méty v ligovej tabuľke.





Posledný ligový zápas MFK Michalovce

MFK Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 5:1. Domáce Michalovce zvládli ďalší domáci zápas v sérií a po jednoznačnom priebehu zdolali hostí zo Zlatých Moraviec. Už v 18. minúte sa k odrazenej lopte dostal Mensah a nechytateľnou strelou do šibenice poslal Zemplín do vedenia. O desať minút neskôr sa ofsajdovej pasci vyhol domáci útočník Kushta, ktorý svoj samostatný nájazd vyšperkoval prihrávkou na Kotoru, ten nezaváhal a zvýšil stav na polčasových 2:0. Druhé dejstvo pokračovalo aktivitou Michalovčanov. Hneď z kraja polčasu sa v 52. minúte dostal k lopte na krídle Mensah, perfektne zasekol súperovho obrancu a presnou strelou poslal domácich už do trojgólového vedenia. O šesť minút sa pokúsil zdramatizovať priebeh zápasu hosťujúci Karlík, ktorého priamy kop z 20 metrov zapadol presne k spojnici žrde a brvna 3:1. Na rozdiel troch góloch pre domácich zvýšil v 68. minúte Kunca, keď po prihrávke aktívneho Mensaha si spracoval loptu v pokutovom území a strelou na prvú žrď prekonal bezmocného Kováča. Do konca stretnutia si diváci užili ešte viacero zaujímavých momentov, na strane hostí zaujala strela Orávika a rovnako aj Regáliho strelecký pokus, ktorý vyrazil brankár hostí. Posledný gól strelil hosťujúci Karlík, ktorý tečoval center z ľavej strany do vlastnej siete a určil konečné skóre na 5:1 pre Zemplín Michalovce. Zostava Michalovce: Macej – Qose, Sipľák, Podhorin, Šimčák – T. Sedlák – Kunca (84. Tereščenko), Danko, E. Mensah, Kotora (72. Regáli) – Kushta (80. Leško)

Pred zápasom s Michalovcami

Po reprezentačnej prestávke prichádza na rad ďalšie Fortuna ligové stretnutie, v ktorom sa stretnú tímy z hornej polovice ligovej tabuľky. Diváci na štadióne v Michalovciach môžu očakávať duel plný ofenzívnych akcií, i keď na ťažšom teréne bude potrebný aj kus bojovného ducha. Už prvý vzájomný zápas ukázal kvalitu oboch tímov. Hostia z Michaloviec prišli do Zelpo Arény odhodlane a hlavne s pekným ofenzívnym herným prejavom. Najskôr pohrozil hosťujúci útočník Škutka, keď hlavou opečiatkoval brvno Kuciakovej brány. Do polčasu sa osmelili aj „Železiari“, ale bez gólového efektu. V druhom polčase zverenci trénera Fabuľu vystupňovali tempo, až prišli chvíle striedajúceho Breznaníka. Ten v 77. minúte najskôr strelou z voleja neprepálil obranný val hostí, ale odrazenú loptu sám dobehol a poslal ju na hlavu stredného obrancu Jána Kriváka, ktorý rozhodol o najtesnejšej výhre pre domácich.

Sezónu Michaloviec možno rozdeliť na dve časti. Úvod sezóny patril hľadaniu optimálneho zloženia základnej zostavy, čo sa ukázalo aj na nevyrovnaných výkonoch Zemplínčanov. Po zlomovej výhre 2:3 v Trnave sa na východe republiky ustálila atmosféra a sériou štyroch domácich zápasov sa podarilo Michalovciam stúpať aj tabuľkou. Káder Antona Šoltisa je veľmi vyvážený. V bráne sa stal jednotkou po odchode Kelemena český brankár Patrik Macej a zatiaľ vypadá ako správna náhrada skúseného gólmana. Obrane velí ešte stále len 20-ročný Michal Sipľák, ktorý sa stal lídrom obrany a adeptom na reprezentačný dres do 21 rokov. Ďalším z lídrov obrany je Španiel Marcos Perez, ten však pre zranenie už do konca jesennej časti nenastúpi. Pred obrannou štvoricou je dôležitou súčasťou Tomáš Sedlák, skúsený stredopoliar vytvárajúci rovnováhu medzi ofenzívou a defenzívou mužstva Antona Šoltísa. Ofenzívnu časť hry Michaloviec má na starosti viacero hráčov. Po absencii v minulom kole po kartových trestoch sa do zostavy vracajú bývalý reprezentant Igor Žofčák a nebezpečný krídelník Martin Koscelník. Jedným z najdôležitejších hráčov v ofenzíve je ghanský legionár Emmanuel Mensah, ktorému sa podarilo dvomi exportnými gólmi rozhodnúť posledné domáce stretnutie Michaloviec. Na hrote útoku dostáva príležitosť Dávid Škutka, strelec štyroch ligových gólov, ale bohužiaľ pre východniarov tak isto pre zranenie už do bojov v jesennej časti nezasiahne. Na jeho mieste s najväčšou pravdepodobnosťou nastúpi albánsky legionár Kushta.

Po vynikajúcom víťazstve nad Trenčínom a reprezentačnej prestávke prichádza pred zverencov trénera Mareka Fabuľu ďalšia výzva – zdolať na domácej pôde nepríjemného súpera z Michaloviec. Práve tento týždeň preveril obe družstvá aj v klimatických podmienkach, ktoré mierne poznačili aj prípravu „Železiarov“ na sobotný duel. Napriek tomu si tréningové dávky užili všetci hráči okrem dlhodobých maródov a správne sa naladili na sobotu. Do zápasu s MFK Michalovce nemôže tréner Fabuľa pre trest za vylúčenie v poslednom stretnutí počítať s kapitánom Jaroslavom Kostelným, ktorého na „kapitánskom mostíku“ nahradí ďalší skúsený hráč – Miroslav Viazanko. Preto verme, že aj pod jeho vedením „Železiari“ ovládnu v sobotu od 17:00 trávnik v Michalovciach a po oduševnenom výkone odnesú z horúcej pôdy ďalšie tri body do tabuľky Fortuna ligy.

Patrik Müller


Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Martin Ježík
Asistent 1 : Martin Balko
Asistent 2 : Ján Pozor
Delegát SFZ : Marián Ružbarský


Vzájomné zápasy :



Forma Zemplín Michalovce :