Podbrezová je zachránená vo Fortuna lige. Najvyššia slovenská futbalová súťaž sa bude hrať na Horehroní aj v budúcej sezóne. Tri kolá pred koncom prebiehajúceho ročníka je to definitívna vec, po sobotňajšej výhre 3:1 nad MFK Ružomberok v Zelpo aréne sme dokonca v hre o konečné 8. miesto v ligovej tabuľke. Koľkože to len radosti, úľavy a poľavenia nervov u manažmentu klubu, hráčov a fanúšikov FO ŽP Šport Podbrezová.

Dôležitý krok k splneniu našej jarnej misie sme urobili v sobotu. Proti silnému Ružomberku, ktorý mal fantastický ligový úvod jari a síce aktuálne sa nachádza vo výsledkovom prítmí, je za každých okolností nepríjemný a ťažko sa zdoláva. My sme ho v lige zdolali na 6. zápasový pokus a dá sa konštatovať, že tri body s MFK prišli v tom najvhodnejšom období pre náš klub.


V sobotu to bol špecifický zápas. Pohľad na zápasovú súpisku, najmä do kolónky základnej zostavy MFK Ružomberok, bol zdanlivo prekvapivý - na ihrisku neboli Zošák, Ďubek, Faško, Jakubko, či zranený tvorca hry Marek Sapara. Tréner Liptákov Ladislav Pecko mužstvo zložil podľa svojho videnia tak, aby otupilo našu silu v záložnej formácii a bolo nebezpečné v rýchlych brejkoch. So stabilným držaním lopty. S mužstvom na jeseň v Podbrezovej vyhral, teraz sa situácia vyvinula inak, prioritne po vylúčení stopéra MFK Jána Masla v 16.minúte. Zápas v tom momente dostal iný ráz.


Osudovým zvratom v jeho scenári bol následný gól Pabla Podia z priameho kopu. Ukážkovo prevedená akcia. Náš Argentínčan to zobral na seba a mužstvu pomohol. Prečo, ukázali nasledujúce hracie minúty, v ktorých sme sa na ihrisku akosi hľadali - nevedeli sme sa dostatočne uložiť, bolo tam pár zbrklých prihrávok, začali sme si posúvať nervozitu z kopačky na kopačku. Túto pasáž hry komentoval na pozápasovej tlačovej konferencii aj tréner Marek Fabuľa. Faktor psychiky bol zjavný, ale opäť sme si pomohli sami. Nezlomil nás ani vlastný gól, ku ktorému sa chlapsky priznal na jar výborne hrajúci kapitán Jaroslav Kostelný a v najhoršom, pri šanci Miloša Lačného pred polčasovým hvizdom, nás podržal extra dôležitým zákrokom Martin Kuciak. Mužstvo v tých chvíľach odkrývalo svoj charakter a nezlomnú silu vnútra ako na dlani.





Dejanovo gólové posolstvo

Druhý polčas sme zvládli bravúrne. S prehľadom. Boli sme presvedčiví v osobných súbojoch, správne sme menili rytmus hry, držali sme loptu na kopačkách. Podstatné však bolo, že sme si zo stretnutia neurobili drámu a pomohli si gólovo. Na svoje plecia to zobral krídelník Dejan Peševski, Macedónec, posila FO ŽP Šport zo zimnej prestávky. Najprv skóroval strelou po Kochanovom prenechaní a o niekoľko minút na to netradične hlavičkou. Po Dejanovom gólovom posolstve na Horehroní už nebolo pochýb o našom úspechu na trávniku. Ním sme definitívne spečatili náš interný klubový cieľ - záchranu.


22 - ročný šťastný strelec po presných zásahoch nevyzdvihoval seba, ale tím.
"Sme radi, že sme to takto zvládli. Pred stretnutím s Ružomberkom sme si všetci uvedomovali, že nás nečaká nič ľahké. Zápas to potvrdil. Bol zaujímavý, najprv vylúčenie hráča súpera, následne gól, potom vyrovnanie po nešťastnom zásahu nášho hráča. Pri šanci Lačného v závere prvého polčasu nás všetkých zamrazilo... Napokon sme to zvládli ako mužstvo. Cítim sa veľmi dobre po mojich góloch, pomohli mužstvu. Verím, že sme ešte v tejto sezóne nepovedali posledné slovo. Cítim veľkú spokojnosť."

Podobne spokojný bol po stretnutí aj hlavný kouč FO ŽP Šport Podbrezová Marek Fabuľa.
"Pred výkopom stretnutia bolo v kabíne cítiť tlak i odhodlanie. Zápas bol od začiatku v našej hernej réžii. Paradoxne, vylúčenie hráča súpera nami zatriaslo viac ako som si myslel. Podržal nás brankár Kuciak, hlavne pri šanci Miloša Lačného. Po polčasovom dohovore v kabíne chlapci druhý polčas zvládli," skonštatoval.

Na margo Mareka Fabuľu jedna zaujímavosť. V prvý deň zimnej prípravy v minulom roku sa stal trénerom vtedajšieho MFK Košice. Pre neho ako mladého progresívneho kouča to bola skvelá možnosť. V priebehu jari sa však musel popasovať so zložitými okolnosťami. Trebárs s rozpadnutím obrannej štvorice - Sekulič, Ostojič či Bašista vypadli zo zostavy a tréner Fabuľa ju skladal za pochodu nanovo. Nastupovala v zložení - Tóth, Huk, Žebík, T. Kubík. S debutujúcim Zoltánom Žebíkom, mladým stredopoliarom Hukom, s útočníkom na ľavej obrane Tomášom Kubíkom. Takto zložená defenzíva mužstva bola úspešná - MFK Košice zdolal doma Trnavu aj Slovan. Myslíme, že nie je náhoda, že aj úplne nová obranná štvorica v Podbrezovej funguje z nášho pohľadu na výbornú.


Martin Kuciak: Cítime zadosťučinenie

V utorok pred tréningom oplýval výbornou náladou. Brankár Martin Kuciak na podpichnutie, že má formu odpovedal, že formu má celé mužstvo... A na pochvalu, ako v šanci vyťukal Lačného odpovedal, že so šťastím. Sršal pohodou. Veľmi mu ležalo na srdci, aby sa Podbrezová v lige zachránila. Formuloval k tomu mnoho slov, komentárov do médií a výkonmi v bránke FO ŽP Šport ukázal, že si stojí za slovom.
"Pocítili sme zadosťučinenie za celé obdobie, ktorým sme si prešli a museli ho zvládnuť. To, že sme sa zachránili vnímam pozitívne, v kabíne zavládla spokojnosť a odľahlo nám. Zaslúžili sme si to za prácu, ktorú sme odviedli na jar, všetko sme si odmakali. Darilo sa nám hlavne v domácich zápasoch a dôležité bolo, že sa nám darilo zabrať aj v zdanlivo hluchých fázach zápasov. Myslím, že nám pomohli aj zimné príchody nových hráčov, ktorí charakterovo aj futbalovo zapadli do kabíny. Vládne u mňa veľká spokojnosť," povedal.

Najbližšie stretnutie Fortuna ligy odohráme v sobotu na ihrisku FK Senica. V priamom meraní síl sa s týmto súperom, ktorý na jar ešte nevyhral, pobijeme o prípadnú 8. priečku tabuľky. Na ihrisku sa môžeme prezentovať bez tlaku, s uvoľnenosťou, aktivitou dráždiť súpera ako rozdráždené sršne. Fortuna ligu si totižto zahráme aj v sezóne 2016 – 2017!



Miroslav Čief