Príchod Petra Nworaha nám pomohol. Našej hre dal nový rozmer. V útoku máme čistokrvného strelca. V minulej sezóne síce kanoniersky ťahali druholigový tím Blažej Vaščák so Štefanom Gerecom, ale typologicky sú odlišné typy ako klasický hrot Nworah. Obaja nie sú typické útočné kladivá, ktoré by zabili klinec po gólovej hlavičke. Doslova.

Túžba byť prínosom

Rodák zo španielskeho Palma De Mallorca sa na slovenských trávnikoch ukázal v Tatrane Prešov. V druholigových zápasoch zaujal svojou postavou, bol dôrazný, fyzický, gólový. V našich končinách je takýto vysoký kanonier úzkoprofilový tovar. Hráči, ktorí sú strelecky potentní sú žiadaní všade. Ani Peter sa nevyhol záujmu z vyššej kvalitatívnej poličky. Minulú jeseň si ho okolo 15. ligového kola stiahla do svojich služieb Trnava. Spartak vtedy akútne potreboval hrot. Nworah do mužstva trénera Juraja Jarábka zapadol a zotrval v ňom aj v jarnej časti sezóny. Hral v Corgoň lige, v juniorke Trnavy v druhej lige, vo väčšom rozlete ho však pribrzdili zranenia. V lete stáli funkcionári Spartaka pred dilemou - risknúť to s ním, predĺžiť s ním zmluvu, alebo spoluprácu ukončiť? Napokon skončil v Podbrezovej. Potrebovali sme ho.

Jeho centimetre nám padli vhod. Náš prejav nimi dostal plán B. Keď sa mužstvu nedarí presadiť sa svojim typickým kombinačným, futbalovým prejavom, nakopne loptu dopredu, kde ju Peter dokáže stlmiť - hlavou, hruďou, nohou sklepnúť spoluhráčom. Bez neho sme takéto lopty vpredu často nevedeli podržať, strácali sme ich, prakticky odovzdali súperovi. Viaže na seba obranu súpera viac, ako trebárs typický rýchlik. Otvára priestor hráčom za sebou, obrancovia súpera si na neho musia dávať sakramentský pozor. V šestnástkových súbojoch zvláda pretláčanú. Navyše aj technicky nie je pozadu, ako niektorí typickí šestnástkoví dravci. Jednoducho - výborný ťah s jeho angažovaním.



Peter je rád. "Cítim sa tu v Podbrezovej veľmi spokojný, našiel som tu ideálne futbalové podmienky pre môj ďalší futbalový progres. Som rád, že som v tomto mužstve. Sezónu sme začali dobre, ale mali sme smolu, prvé tri zápasy sme prehrali. Neskôr sme ale šťastie naklonili na svoju stranu a dokázali pre zmenu trikrát vyhrať. Musíme hrať dobre a vyhrávať hlavne na domácom ihrisku. Sme veľmi silný tím, ktorý je pripravený zdolávať akékoľvek prekážky. Mojou ambíciou je pomôcť mu a odviesť pre jeho potrebu všetko, čo je vo mne. Máme ambiciózne mužstvo, ktoré môže pri zhode okolností dočiahnuť v lige na veľmi dobré miesto v lige po jej skončení," povedala naša 18-tka. Mužstvo posilnil pred domácim zápasom s Myjavou. V tom ďalšom už predviedol gólový tanec. Do bodky. Najprv zasekávačkami obrancom Dukly s gólovým príspevkom do Borošovej siete, neskôr akrobatický v oslavných emóciách. Vravel, že v podbrezovskej šatni drieme niečo výnimočné. V ňom tiež.

Výučba v zápasoch vonku

V analýze Petrovho prínosu sa dá pokračovať. Posledný zápas v Ružomberku ukázal, že mužstvo mení a musí meniť svoj prejav na ihriskách súperov. Logicky, v druhej lige súperov pretláčalo futbalovou kvalitou, futbalom, bolo dominantné, vyhrávalo po zásluhe. Vo Fortuna lige je uspieť na ihriskách súperov ťažším orieškom. Ale aj pod Čebraťom sme na to išli dobre. Sedela zostava. Bola kompaktná. Presne ako sme potrebovali, mali sme konštruktívneho centrálneho záložníka (Kochan) tvorivého (Podio) univerzálneho (Miško Pančík) v strede, ktorý bol silný. Taktiež rýchle brejkové krídla (Juraj Pančík, Gal - Anrezly), vysoký hrot (Nworah). Na ihrisku teda bola zostavová víťazná ingrediencia. Chýbal jej ale možno väčší ťah na bránku súpera. Prekvapenie. Súper udrel z prvej, potom aj z druhej šance, my ani z tých najväčších. Musíme a aj dokážeme byť ešte variabilnejší. Musí prísť napríklad Kochanov razantný nábeh do šestnástky z druhej línie a zakončenie. Plus potrebujeme viac centrovaných lôpt do pokutového územia.



Inak výborná téma. Málo centrujeme. Chýbajú nám v prejave také typické strieľané centre od postranných čiar z krídla, ktoré by mohli nájsť Nworahovo uplatnenie. Taktiež musíme využiť kopaciu techniku Vraťa Greška, ten má v ľavačke diamant. Ľavé krídlo by malo viac pri útoku tlačiť hru do stredu ihriska a otvárať tým priestor pre Greškov súbežný nábeh. Potrebujeme ho dostať k centrom. Má ich fantastické. Zápasy vonku, to je aj o kolmosti. Slovenské ligové mužstvá majú dlhodobo problémy s loptami za obranu na vlastných ihriskách. Tadiaľ je aj pre nás cesta k úspechu. Behavosť, kolmosť, jednoduchosť. Nič viac. Potreba si žiada kotúľať kolmé lopty za obranu a zabiehať za nimi, po krídle, ťahať ich na bránku súpera v samostatnom úniku a skórovať. Vari jednoduché, ale futbal je sám o sebe jednoduchý. Čím viac budeme kolmejší, tým patrične údernejší a nebezpečnejší. A akiste úspešnejší.

Patričná myšlienka - našim chlapcom liga pomáha. Dáva im strašne veľa. Majú obrovský priestor na ustavičné zlepšovanie sa. V druhej lige totižto dotiahli svoj prejav takmer do dokonalosti. Tam by v tomto období už len strnuli. Hrali by stále tú istú pesničku, mohla by sa im opočúvať. Takto hrajú koncerty. A ktovie, možno niekedy vydajú aj CD-čko (vyhrajú trofej).

Miroslav Čief