Predposledné jesenné kolo prinieslo po jeho skončení zmiešané pocity. Zlou správou je len tretia prehra Podbrezovej v tejto sezóne, ale na druhej strane nám pomohol bratislavský Slovan, ktorý doma zaváhal v derby so Spartakom Trnava a prehral 0:1, čo znamená, že náskok „Železiarov“ na druhom mieste zostal na piatich bodoch. Pred posledným tohtoročným kolom to znamená, že pozíciu vicemajstra jesennej časti nám už nik nezoberie!

V Zlatých Moravciach to ale nebol najlepší výkon aktuálneho ročníku. Napriek tomu mohli zverenci Mareka Fabuľu ísť do vedenia ako prví už na začiatku stretnutia, kedy sa do veľkej šanci dostal Miroslav Viazanko. Skúsený záložník sa po dobrej prihrávke od Podia preštrikoval až pred Pavla Kováča, lenže zoči-voči domácemu veteránovi neuspel. O pár minút neskôr sa neujala ani príležitosť Matúša Turňu. V tomto stretnutí ľavý obranca prenechal miesto napravo Viazankovi, ktorý našiel dlhým pasom v šestnástke nepokrytého Turňu, lenže jeho strela po spracovaní lopty na prsia mierila nad priestor troch žrdí. Hra sa následne dostala medzi šestnástky a ani jeden tím sa nedostával do vyložených šancí. Niekoľko zakončení prišlo z diaľky, no Kuciak a ani Kováč s jednoduchými pokusmi problém nemali.


Úvodný gól zápasu prišiel až po viac, ako hodine hry, lenže podbrezovskí fanúšikovia z neho radosť mať nemohli, pretože lopta skončila v sieti Martina Kuciaka. Ten robil, čo mohol, lenže treba poznamenať, že mu nepomohli obrancovia. Najprv vyrazil pokus Gešnábela z hranice malého vápna len pred seba, kde číhal úplne voľný Boszorád, no rýchlym premiestnením zastavil aj jeho zakončenie, avšak proti strele Válovčana už nemal nárok. Po strele mladého Zlatomoravčana sa podbrezovská sieť vlnila iba deviatykrát v sezóne. Podbrezová musela zapnúť vyšší rýchlostný stupeň o čo sa pokúsila najmä po vysokých centrovaných loptách a štandardných situáciách, ktoré sú doménou „Fabuľovcov“. Aktívny v tomto smere bol hlavne Patrik Vajda. Ten v 81. minúte loptu do brány dokonca dostal, lenže jeho hlavička spred Kováča nemohla byť pre ofsajdové postavenie uznaná. Neuspel ani o chvíľu neskôr, kedy bolo všetko podľa pravidiel v poriadku, len jeho zakončenie hlavou 42-ročný gólman v páde vytesnil mimo troch žrdí. Domáci tak výhru v samom závere poistili. Striedajúci Guilavogui doviezol loptu pred šestnástku, poslal ju pomedzi obrancov na Orávika a ten po otočke z prvej trafil okolo Kuciaka. Tento gól znamenal, že náš tím ich inkasoval za osemnásť kôl desať.

Len tretia prehra Podbrezovej odlepila ViOn z poslednej priečky, kde klesol Tatran Prešov, takže to znamená, že v poslednom súboji jesennej časti nás čaká tabuľkovo najhorší tím súťaže. Rozlúčku s rokom 2016 a doteraz najúspešnejšou etapou podbrezovského futbalu si ale hráči predstavujú po svojom a proti celku z východu republiky budú chcieť bodovať naplno. Nie raz sme sa ale presvedčili, že práve tieto stretnutia bývalú najťažšie.

Matej Kubove