Sobotňajší zápas 9. kola Fortuna ligy v Senici sa skončil opäť prehrou FO ŽP Šport Podbrezová. Už hrozivou piatou v poradí. Odsunula nás na posledné miesto v ligovej tabuľke a pred náročnými zápasmi s top mužstvami súťaže, ktoré nás čakajú, to neveští nič dobré. Na Záhorí nás výsledok stál hlavne veľmi zlý úvod do zápasu, veľmi skoro sme prehrávali o dva góly. Zápas sa napokon skončil výsledkom 3:1 pre Senicu. Najbližšie stretnutie odohráme v utorok v Podbrezovej so Spartakom Trnava.

Psychická nepohoda

So Senicou sme mali v minulom ligovom ročníku vzácne vyrovnanú bilanciu - každé z mužstiev raz vyhralo a zrodila sa aj jedna remíza. V sobotu by sme zaiste brali aj tú. Hlavne po dvoch domácich prehrách s Ružomberkom a Žilinou - potrebovali sme sa totižto herne a hlavne výsledkovo chytiť. Nepodarilo sa.

Dôležitý bol vstup do stretnutia, ktorý bol pre našich hráčov ako zo zlého sna. Vo 4. min sme paradoxne mali veľkú šancu na skórovanie, na hlave ju mal Mirzad Mehanović, ale brankár Senice Michal Šulla predviedol skvelý reflexívny zákrok. Mohli sme ísť vtedy do priebežného vedenia a zápas by nabral iné parametre deja, takto prišla 8. min a domáci gól - pravý obranca Petr Vengřinek poslal hĺbkovú prihrávku do nášho pokutového územia, ktorá sa dala obranou zachytiť, nabehol si na ňu Michal Klec a pred Martinom Kuciakom nezaváhal. Strelec gólu Klec prišiel na Záhorie na hosťovanie zo Žiliny, opačným smerom putoval počas reprezentačnej pauzy ofenzívec Filip Hlohovský.

V 11. min prišiel druhý gólový okamih Senice a stál skutočne za to. Po prihrávke Jana Kalabišku namieril Jozef Dolný spoza pokutového územia do vzdialenejšieho vinkla a skóre bolo z nášho pohľadu v tých chvíľach hrozivé... Prvopolčasový marazmus umocnil opäť Dolný svojim druhým gólom v zápase, tentoraz strelou z priameho kopu a do polčasových kabín sa išlo s náskokom Seničanov rozdielom triedy.

Do druhého polčasu sme išli s dvomi zmenami v zostave. Už pred polovicou prvého polčasu nahradil Mateja Kochana Blažej Vaščák, do druhého dejstva prišli Adam Žilák a Pablo Podio. Resumé našej snahy vyrovnať vyvrcholilo len obrovskou šancou Vaščáka a neskôr kozmetickým gólom Patrika Vajdu z 86. min po centri Mirzada Mehanovića.
Po piatej prehre v sérii sa ťažko hovorilo trénerovi Zdenkovi Frťalovi. "Z prvých dvoch striel na bránu sme dostali dva góly. Náš vstup do zápasu bol strašný. Momentálne nie sme v takej psychickej pohode, aby sme dokázali s tým niečo urobiť. Nehráme už len proti súperovi, ale aj sami proti sebe. Súperovi k víťazstvu gratulujeme."

Brankár Kuciak: Súperi trestajú naše zaváhania

Po zápase v Senici nebol spokojný ani kapitán Podbrezovej, brankár Martin Kuciak. "Trénujeme naplno, nikomu nemožno nič vyčítať. Súperi však trestajú naše chyby, i tie najmenšie zaváhania. To sú nepríjemné rany pre našu psychiku. Naše mužstvo sa zohráva a má svoju budúcnosť, na druhej strane nám však utekajú body, ktoré nám v tabuľke chýbajú. V Senici sme taktiež chceli bodovať, ale ťažko môžete niečo robiť, ak v 11. min prehrávate o dva góly. Naša taktika, ktorú sme si stanovili pred zápasom, sa tak rozsypala... Veľmi dôležitý bude teraz domáci zápas s Trnavou, do ktorého musíme dať všetko a bodovať," zakončil.









Naša momentálna situácia je nelichotivá. Z 9 ligových zápasov máme len 5 bodov a čaká nás náročný program stretnutí - v utorok doma Spartaku Trnava a v nedeľu hráme na ihrisku Slovana Bratislava. Potom nás čakajú znova 3 súboje u súperov, postupne v Žiline, Trenčíne a Michalovciach.

Nechceme hráčov kritizovať za výkony, chyby, výsledky, síce kritika je niekedy žiaduca. V tejto chvíli je však prvoradé, aby sme v najbližšom zápase podali čo najlepší výkon a prezentovali sa hlavne psychickou odolnosťou. Nastúpime pod tlakom nutnosti bodovať. Vyvarovať sa preto musíme lacných chýb v obrane, defenzíva bude proti Trnave alfou a omegou. Musíme to vzadu uhrať a v ofenzíve zas musí niekto na seba zobrať zodpovednosť a streliť góly. Prípadná štvrtá prehra v Zelpo aréne by bola povážlivá. Ako povedal tréner Zdenko Frťala, momentálne hráme proti sebe, na druhej strane, hráme sami za seba a je na nás, aby sme z tejto situácie vybŕdli a chytili sa. Už v utorok.

Miroslav Čief