V nedeľu 17.7.2016 o 19:00 to vypukne! V tomto čase odohráme prvý majstrovský zápas novej sezóny Fortuna ligy, v ktorom na domácom trávniku privítame zhodou okolností nášho posledného súpera z minulej sezóny - FC Spartak Trnava. Čaká nás prvý ostrý test, ktorý ukáže ako je pripravený káder trénera Mareka Fabuľu na novú sezónu 2016/2017. Zelpo aréna sa stala v jarnej časti nedobytnou pevnosťou a všetci očakávame, že vo víťaznej sérii budú naši chlapci pokračovať aj v úvode novej ligovej sezóny Fortuna ligy.

Predstavujeme súpera - FC Spartak Trnava

Aktuálne v sezóne

FC Spartak Trnava je tradičný klub, ktorý každoročne atakuje len tie najvyššie priečky v ligovej tabuľke. Do sezóny vstupujú s jednoznačným cieľom – vylepšiť štvrté miesto z uplynulej sezóny a prilákať na tribúny modernej City arény čo najviac svojich fanúšikov. Tím vedený klubovou ikonou Miroslavom Karhanom má k naplneniu týchto cieľov predpoklady, ktoré však bude nutné potvrdiť na trávniku. Ťah s angažovaním Miroslava Karhana ako hlavného trénera vyšiel vedeniu klubu náramne a po úspešnej jarnej časti je jeho udržanie v pozícii hlavného trénera najväčšou zbraňou Spartaka.


Počas letnej prestávky prešiel káder Trnavčanov rozsiahlou prestavbou a jeho rady ešte pred začiatkom prípravy opustili Kamenár, Nikolič, Cleber, Majtán a do druholigovej rezervy bol preradený Tóth. Ďalšie odchody nastali trošku nečakane už v priebehu príprav na novú sezónu Fortuna ligy, keď pre zdravotné problémy s chrbtom ukončil hráčsku kariéru špílmacher Róbert Jež a vedeniu klubu sa nepodarilo dohodnúť na podmienkach s dvojicou legionárov Aldom Baezom a kanonierom Davidom Depetrisom. Pri všetkých odchodoch možno hovoriť o úbytku skúseností, ktoré sa pokúsia v Trnave nahradiť mladými a dravými odchovancami. Z odchovancov sa do kádra áčka natrvalo dostali a pokúsia sa prebojovať do základnej zostavy brankár Vantruba, obranca Oravec a stredopoliari Deket, Jirka i Mihálik. Spartak priviedol počas leta aj hráčov zvučnejších mien prinášajúcich kvalitu do kádra Miroslava Karhana. Z Bohemians Praha prišiel dôrazný obranca Peter Čögley, ktorého na ligových trávnikoch poznáme ešte z dresu AS Trenčín a zo Senica mladý obranca Ivan Hladík. Ofenzívu Trnavčanov posilnili stredopoliari Anton Sloboda (z Podbeskidzie Bielsko-Biala), brazílsky legionár Edson Correira de Araujo a útočníci Gagnon z druholigového Bardejova a Matúš Paukner naposledy pôsobiaci v drese maďarskej Bekescsaba.

Hráčsky káder prešiel početnou výmenou hráčov, čo môže byť v úvode sezóny problémom pri zohrávaní hráčov a získavaní hernej istoty družstva. Výhodou pre zohratosť Spartakovcov je ich účasť v Európskej lige UEFA, ktorú odštartovali už 30. júna v prvom predkole proti maltského tímu Hibernians. Trnavčania si s týmto protivníkom poľahky poradili a po dvoch víťazstvách v pomere 3:0 prešli do ďalšieho predkola. Zápasy proti maltskému vicemajstrovi boli príjemnou previerkou pred štartom Fortuna ligy a vhodnou možnosťou na hľadanie optimálnej zostavy trénera Karhana. Druhé predkolo Európskej ligy poslalo Trnavčanov do ďalekého Arménska, v ktorom odohrali včera, vo štvrtok 14.7.2016, zápas proti FC Širak Gjumri.






Posledný ligový zápas Trnavy

FC Širak Gjumri – FC Spartak Trnava 1:1. Do zápasu druhého predkola Európskej ligy išli Spartakovci v oklieštenej zostave, keď pre zranenie absentovali Čonka, Čögley, Deket a Mihálik, k čomu sa pridala absencia legionárov Bella, Tambeho a Gagnona, ktorí nedostali víza. Vynútené straty v základnej zostave sa odzrkadlili aj na priebehu stretnutia, do ktorého vstúpili lepšie domáci Arméni a už v 16. minúte sa ujali vedenia. Aj v ďalších minútach mali miernu prevahu domáci, ktorý do polčasu ďalší gól nestrelili a polčas skončil 1:0. V druhom dejstve nevyužil šancu Trnavy Schranz a v zapätí pohrozili opäť domáci, ale hlavička po štandardnej situácii tesne minula bránu. V závere, keď sa už zdalo, že si domáci výhru postrážia, unikol po krídle Mikovič a jeho prihrávku do pokutového územia zakončil po priťuknutí Pauknera Jirka. Hráči Spartaka si odviezla z Arménska veľmi prijateľný výsledok do odvety, ktorá sa uskutoční o týždeň v Trnave.
Zostava Spartak Trnava: Jakubech - Kadlec, Godál, Greššák, Horník – Schranz (76. Paukner), Sloboda, Edson, Mikovič – Halilovič (90. Oravec), Yao (58. Jirka).

Pred zápasom s Trnavou

Hráči Trnavy majú za sebou už tri majstrovské zápasy, ktoré odohrala v rámci Európskej ligy. Či sa jedná o výhodu alebo nevýhodu vzhľadom na cestovanie z ďalekého Arménska je otázne a tieto polemiky sa rozuzlia až v nedeľu na trávniku Zelpo arény. Všetci si veľmi dobre spomíname na posledný vzájomný zápas, ktorý sme odohrali nedávno v domácom prostredí a za hustého dažďa sme zvíťazili jednoznačne 3:0 po dvoch góloch Patrika Vajdu a jednom Andreja Rendlu. Rovnaký scenár by sme brali aj v úvode novej sezóny.

Trnavčania nastúpia do zápasu po náročnom stretnutí v Arménsku, ale s určitosťou môžu využiť Bella, Tambeho či Gagnona, ktorí nedostali povolenie cestovať s tímom a proti nám budú pripravení nastúpiť. Zdravotný stav ďalších hráčov je otázny a je len na výbere Miroslava Karhana, koho vyberie do základnej zostavy na nedeľné stretnutie s ohľadom na blížiacu sa odvetu druhého predkola Európskej ligy. V bráne Spartaka sa do pozície jednotky dostal mladý Jakubech, ktorý potvrdzuje svoj talent a kvalitu v ligových zápasoch. V obrane je lídrom pri zraneniach Čonku a Čögleya Boris Godál, ktorý tvorí stopérsku dvojicu s Greššákom a spoločne majú na starosť organizáciu defenzívnej činnosti mužstva. V ofenzíve sú lídrami kapitán Mikovič, bývalý mládežnícky reprezentant Schranz a v útoku sa dobre ukazoval v prvom predkole Európskej ligy Kamerunčan Tambe.

Naši chlapci do zápasu vstúpia s čerstvou posilou – stredopoliarom Kamilom Kuzmom, ktorý naposledy pôsobil v FC VSS Košice. Kamila spája jeho hráčska kariéra aj s našim súperom z Trnavy, čo bude pre neho určite pikantnou premiérou v našom drese. Nálada v našej kabíne je bojovná a odhodlanosť vyhrať úvodný zápas z nej doslova srší. Po prípravnom období, v ktorom nás preverili výborné české družstvá máme pred sebou ostrý štart. V prípravnom období sme výhru nedosiahli, ale všetci si želáme výhru práve v tom najdôležitejšom zápase, úvodnom kole nového ročníka. Aj zo slov nášho kapitána Jaroslava Kostelného cítiť víťazné odhodlanie a chuť nadviazať na víťaznú šnúru v domácej Zelpo aréne. Do zápasu nenastúpia s určitosťou Kochan a Breznaník, ktorí pomaly začínajú s individuálnym tréningom. Ostatní hráči pod vedením hlavného trénera Mareka Fabuľu sú pripravení na majstrovský zápas a netrpezlivo očakávajú úvodný hvizd rozhodcu Chmuru. Nezabudnite, že v nedeľu o 19:00 ste všetci vítaní na tribúnach Zelpo arény!

Patrik Müller


Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Pavol Chmura, Poprad
Asistent 1 : Tomáš Somoláni, Bratislava
Asistent 2 : Peter Bednár, Bratislava
Náhradný rozhodca : Marek Mastiš, Ružomberok
Delegát spravodajca SFZ : Štefan Vaľko, Žakovce
Delegát pozorovateľ rozhodcov SFZ : Ľubomír Udvardy, Bratislava


Vzájomné zápasy :