V premiérovom zápase novej sezóny Fortuna ligy sme prehrali s Trenčínom 0-2. V Brezne, pod zatiahnutou oblohou, v prvom polčase herne dominovali hráči úradujúceho majstra, ktorí sa v úvode stretnutia dostali do priebežného vedenia po zásahu Matúša Bera. Naše zlepšenie prišlo až v druhom polčase. Po jeho začatí sa vo veľkej šanci sám pred brankárom AS Igorom Šemrincom na dvakrát nepresadil Patrik Vajda a definitívne o troch bodoch pre Trenčín rozhodol pred uplynutím polhodiny hry Gino Van Kessel.

Dôležité bolo "prežiť" prvý polčas

Zásadne do podbrezovských plánov zasiahol minulotýždňový odklad zápasu 1. kola Fortuna ligy so Žilinou. Hráči vicemajstra nemohli pricestovať na Horehronie kvôli svojim zdravotným problémom, ktoré ich kvárili po zápase predkola Európskej ligy, hrajúcom v moldavskom Kišiňove proti Dacii. Spôsobili nám tak problém - zápasový. Od úspešnej generálky proti Vácu sme totižto dva týždne ostali bez herného zaťaženia a to bol oproti rozohratým Trenčanom značný hendikep.

V našej základnej zostave na stretnutie proti AS figurovalo 6 nových futbalistov oproti minulej sezóne, na lavičke bol medzi samými novicmi len Juraj Pančík. Pre trest nemohol nastúpiť Blažej Vaščák a kvôli zraneniu Július Szöke. V úvodnej jedenástke urobil oproti svojmu zápasu na ihrisku Steauy Bukurešť dve zmeny aj hosťujúci AS - tréner Martin Ševela postavil namiesto Gina van Kessela čiperného Ibrahima Rabiua, ktorému sa skončil ramadán a ľavého obrancu hral Lukáš Skovajsa. Madu Kingsley, nigérijský ľavák, je totižto na odchode, podľa medializovaných správ majú o neho záujem anglický Tottenham Hotspur, či nemeckí bundesligisti Vfb Stuttgart a Schalke 04 Gelsenkirchen.

Bol to práve obranca AS Lukáš Skovajsa, ktorý už v 3. min vystrašil publikum, a to keď strelou z diaľky opečiatkoval žrď Kuciakovej brány, lopta na podmočenom teréne dostala lišiacky sklz. Túto situáciu sme ešte prežili, v 9. min úž ale prišiel prvý gól majstra. Matúš Bero si v pravom krídelnom priestore narazil loptu s Wesleym, potiahol loptu pred Kuciaka, ktorého prekonal s tečom obrancu Podbrezovej Pimparu. Strelený gól vlial hráčom AS Trenčín potrebnú sebadôveru, v prvom polčase dominovali, ponúkali presné, konštruktívne prihrávky.​







Hrdinský druhopolčasový vzdor

Do druhého polčasu vybehli hráči ŽP Šport Podbrezová ako vymenení. S lepším pohybom, silnejším tlakom na loptu a zakrátko prišla aj veľká šanca Patrika Vajdu - naša posila z Banskej Bystrice dostala skvelú uličku medzi stopérov AS, Trenčín v prvom prípade však podržal brankár Igor Šemrinec a Vajdovu dorážku zblokoval telom stopér Milan Rundič. Tam sme sa mohli chytiť. Naďalej sme však pokračovali v značne sviežejšom výkone.​

O konečnej podobe výsledku neskôr rozhodla situácia pred uplynutím hodiny hry v Brezne. Za nakopnutou loptou sa rozbehol Brazílčan Jairo, atakoval nášho Pimparu, ktorý poslal nedôraznú "malú domov" na kapitána Martina Kuciaka - ten ešte stihol Jairovo sólo preťať dobrým vybehnutím, ale lopta sa následne odrazila na ľavé krídlo, kde Gino Van Kessel prešprintoval Andriča a z prvého dotyku poslal ľavačkou loptu do opustenej bránky. Takmer rozhodnuté.

Tréner Zdenko Frťala reagoval stiahnutím dvojice​ hráčov, na pravé krídlo poslal Juraja Pančíka a na hrot Romana Sablera. Pokúšali sme sa o strelenie gólu, ale hosťom veľmi dobre fungoval stred obrany.






​Legionárska dvojica Ramon - Rundič si však neraz počínala na hranici faulu, občas až za ňou. V závere pri našej nátlakovej hre ešte prišli dve brejkové šance Trenčína - Jaira vychytal Martin Kuciak a strelu Dávida Gubu k bližšej žrdi zastavila konštrukcia svätyne Podbrezovej.

Víťazstvo si tak z ihriska odniesli hráči majstrovského AS Trenčín. Potvrdili tak svoju dobrú formu a výhru so Steaou Bukurešť. Pre našich chlapcov to bola cenná skúška.​
Na druhom polčase s Trenčínom však možno stavať. Najbližším zápasom pre ŽP Šport Podbrezová bude stretnutie v sobotu 1. augusta v Brezne, keď o piatej podvečer hostíme nováčika MFK Zemplín Michalovce. Veríme, že v tomto zápase sa okolností pre nás vyvinú už oveľa priznivejšie a získame prvé tohtosezónne body do tabuľky Fortuna ligy.

Miroslav Čief