V sobotňajšom ligovom epilógu sa nám podaril husársky kúsok. Prekvapivo, nečakane, no zaslúžene sme triumfovali na ihrisku MŠK Žilina. Víťazstvom 3:1 sme pretrhli nepriaznivú sedemzápasovú sériu prehier a navodili v Podbrezovej o čosi lepšiu klímu a hlavne tabuľkovú pozíciu. Po sobote sme sa totižto odlepili od dna tabuľky Fortuna ligy. Kam zaiste nepatríme.

Kľúčom k úspechu správna taktika a nebojácnosť

Absolútnym papierovým favoritom zápasu bola domáca Žilina. O tom niet pochýb. Na jeseň je vo výbornej forme, okrem Fortuna ligy sa jej darilo aj v Európskej lige UEFA, v klube je navonok hmatateľný progres. Cez víkend si z jej pohľadu, proti nám, ako vtedy poslednému mužstvu, nemohla dovoliť zaváhať, nakoľko súperí s vedúcim AS Trenčín o špicu ligového pelotónu.

Naše mužstvo, naopak, už potrebovalo zabrať. Preto pristúpilo k stretnutiu prezieravo. Múdro. Tréner Marek Fabuľa naordinoval svojim zverencom účinnú taktiku, doslova ich nainfikoval vierou vo svojej sily, v to, že v sobotu nemusíme byť len sparingpartneri v domácej honbe za tromi bodmi... Podarilo sa. Žilinu sme prekvapili. Tým, že sme chceli hrať futbal. Ofenzívne. Nebojácne. Už po pár minútach sme dosiahli gól z kopačky Petra Gal Andrezlyho, ktorý však neplatil pre ofsajd. Neskôr mal obrovskú šancu útočník Blažej Vaščák, ktorý v tutovej situácii jemným oblúčikom prehodil brankára Volešáka, no jeho lob pobozkal len hornú tyč domácej bránky. Bolo to podbrezovské varovanie pred búrkou.

Nezlomila nás ani penalta premenená stopérom MŠK Milanom Škriniarom, ktorej predchádzala ruka Migaľu po centri Jaroslava Mihalíka. Mimochodom, Škriniar premenil v tomto kalendárnom roku už tretiu penaltu proti nám, kopal ju v každom vzájomnom zápase... Do polčasu mohol byť náskok domácich dvojgólový, našťastie nás podržal navrátilec v bránke Martin Kuciak, ktorý zneškodnil veľkú šancu Williama.

V druhom polčase sa potom diali veci. Zvládli sme ho fantasticky. Na jednej strane sme kombinačných domácich nepustili k svojej typickej dynamickej hre na veľa prihrávok, pokryli sme krídelné priestory MŠK, na druhej sme mali výnimočnú desaťminútovku, v ktorej sme strelili 3 góly do siete Miloša Volešáka.

V 67. min sa o prvý zásah Podbrezovej postaral defenzívny univerzál Milovan Kapor, ktorý po skvele štandardke Podia a hlavičke Vajdu zblízka rybičkou vyrovnal. Podobne rybičkou dosiahol svoj prvý ligový gól, na jar ešte v drese Dukly Banská Bystrica, v zápase v Ružomberku, po centri všetkým nám dobre známeho Gabriela Snitku. Druhý gól prišiel zakrátko na to, po skvelej práci Miroslava Viazanka, našej novej posily s FC VSS Košice, ktorý našiel na päťke voľného Gal Andrezlyho a ten nás nekompromisne dostal do priebežného vedenia. To sme zvýraznili zakrátko na to, opäť Gal Andrezlym, ktorý neľutoval krok za nakopnutou loptou, zvládol súboj s Ernestom Maboukom a povedľa vybiehajúceho Volešáka poslal loptu do opustenej bránky. Paráda.

Dokonale sme využili chyby súpera. Tak, ako súperi veľakrát počas tejto jesene využívali tie naše. Za nebojácnosť, ochotu a aktivitu sme boli odmenení. Tromi gólmi a tromi bodmi.






Tréner Fabuľa o diamantovom víťazstve

Diamantové víťazstvo. Tak pomenoval sobotňajší úspech na žilinskom trávniku tréner Podbrezovej Marek Fabuľa. Zrejme úplne trefne. Domáci sa totižto radia k absolútnej slovenskej špičke a hlavne pred domácim publikom sú silní. Hrajú dominantne. Konštantne vyhrávajú, akákoľvek ich domáca strata je šokom. Dve remízy Žiliny na jeseň doma, proti Dunajskej Strede a Skalici, sa dali označiť presne takto. My sme zverencov Adriána Guľu úplne detronizovali. Nikto na futbalovom Slovensku nečakal takýto výsledok.
Podobne ako výsledok nás však môže tešiť fakt, že mužstvo podalo celistvý a kompaktný výkon. Ukázalo svoju tvár. Vyvarovalo sa konečne vlastných chýb, bolo z neho cítiť tímového ducha. Dokázalo byť nebezpečné, ofenzívnym hráčom bola vlastná kolmosť, rýchlosť, myšlienka... Nebolo to síce bez chýb, dokonalé, ale ukázali sme si cestu, ktorou možno smerovať.

Horšia je skutočnosť, že musíme dobiehať stratené. Počas doterajšieho priebehu jesennej časti Fortuna ligy sme totižto postrácali na domácom ihrisku mnoho bodov a dostali sa tak do mínusových čísiel. Tie nepustia. Momentálne preto musíme naháňať každý bod a musíme ho naháňať aj v prvom zápase po reprezentačnej prestávke, v zápase na ihrisku vedúceho AS Trenčín, na ktorom sa predstavíme o dva týždne. Tak hrajúce mužstvo Mareka Fabuľu, ako v sobotu, si môže trúfať na bodový zisk aj na Sihoti. Pri správnej pokore a taktickom nastavení určite.

Veríme, že sobotňajším víťazstvom na ihrisku MŠK Žilina sa o čosi uvoľní atmosféra v klube a chalanom, ktorým ďakujeme za výkon, sa bude počas reprezentačnej práci oveľa príjemnejšie a s väčšou chuťou trénovať.

Miroslav Čief