Najvyššia slovenská futbalová súťaž Fortuna liga sa počas tohto víkendu preklopí do svojej druhej polovice. Zverenci trénera Mareka Fabuľu začnú druhú časť súťaže na fantastickom druhom mieste v ligovej tabuľke, ktoré budú obhajovať v sobotu 26.11.2016 od 17:00 na domácom trávniku proti FK Senica. Po dlhšom časovom úseku vstúpia „Železiari“ do zápasu ako jasný favorit a ich úlohou bude potvrdiť zisk troch bodov z horúcej pôdy v Michalovciach. Vo Fortuna lige má momentálne každý jeden duel svoju váhu a náročnosť, a preto nečaká v sobotu našich hráčov nič jednoduché. Seničania v aktuálnej sezóne so svojim mladým kádrom bojujú o udržanie v najvyššej súťaži, čo sa im doposiaľ darí. Do konca jesennej časti ostávajú už len tri stretnutia a každý získaný bod môže mať pre Senicu cenu zlata zaručujúcu zimnú prípravu v pokojných vodách Fortuna ligovej tabuľky. Proti sú veľmi dobre rozbehnutí hráči Podbrezovej s jasným cieľom – pred domácim publikom predviesť kvalitný výkon podložený trojbodovým zápisom do ligovej tabuľky. Nenechajte si ujsť tento zaujímavý zápas najvyššej futbalovej súťaži medzi FO ŽP Šport Podbrezová a FK Senica, ktorý sa odohrá v sobotu o 17:00 v Zelpo Aréne!

Predstavujeme súpera – FK Senica

Aktuálne v sezóne

Seničania vstúpili do novej sezóny Fortuna ligy so značne pozmeneným kádrom a cieľom zachrániť pre klub zo Záhoria prvoligovú príslušnosť. Tejto úlohy sa zhostilo omladené družstvo, ktorého lídrom sa mal stať brankár a zároveň kapitán Michal Šulla, doplnený viacerými legionármi a odchovancami klubu. Senica v doterajšom priebehu súťaže získala 13 bodov za tri výhry a štyri remízy so skóre 12:20. V úvodných dvoch kolách súťaže najskôr Seničania podľahli favorizovanému Slovanu a Trenčínu, ale v nasledujúcich troch kolách získali zverenci trénerov Žitného a Mentela plný bodový zápis za tri víťazstvá, ktoré sú zároveň aj jediné v doterajšom priebehu Fortuna ligy. Posledný plný bodový zisk sa datuje na 13. augusta, kde Senica zdolala Zlaté Moravce na ich pôde najtesnejším víťazstvom v pomere 0:1. Ich víťaznú sériu na začiatku sezóny zastavili v šiestom kole práve zverenci trénera Mareka Fabuľu a začali náročné čakanie Seničanov na víťazstvo. V posledných zápasoch sa Seničania herne trápia a najväčším problémom je ich gólová produktivita, nakoľko v posledných siedmych zápasoch strelili len dva góly!





Na doterajších výsledkoch Senice sa podpisuje hlavne veľká obmena hráčskeho kádra, ktorou prešli Seničania počas letnej prestávky. Z klubu sa porúčalo viacero skúsených a kvalitných hráčov. Medzi nimi sú odchody obrancov Pavlíka a Mehremiča do susedného Spartaku Myjava, prestup kreatívneho stredopoliara a tvorcu hry z vlaňajšej sezóny Jakuba Hromadu do českej Viktorie Plzeň, či ďalšie odchody hráčov ako Šmehyl, Morong, Hladík, Leško, Klec, Kontár či Almási. Ako náhradu za týchto skúsených hráčov si manažment klubu vybral španielskych legionárov Delgada, Guillerma a Pirula. Už v priebehu aktuálnej sezóny doplnili káder Seničanov aj ďalší dvaja legionári – Brazílčan Weriton a kamerunský útočník Ebwelle. Z mládežníckej akadémie boli do A- mužstva preradení Blažek a Varga, ku ktorým sa pridali aj českí mladíci Březina, Kratochvíl a Turyna. Obrovské zmeny zasiahli hlavne herný prejav družstva, s ktorým sa prezentuje Senica. Mladí hráči potrebujú získať skúsenosti s dospelým ligovým futbalom a naopak úlohou legionárov je zžiť sa s novým futbalovým prostredím. Aj to je jeden z dôvodov kolísavých výkonov hráčov Senice, ktoré ich momentálne radia až na 10. miesto v aktuálnej tabuľke Fortuna ligy.

Posledný ligový zápas FK Senice

FK Senica - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:3. Zápas dvoch družstiev zo spodných priečok tabuľky sa začal z ostra. Už v piatej minúte sa po dlhom autovom vhadzovaní presadil hosťujúci Bariš a poslal ViOn do vedenia. Domáci vyrovnali už o pár minút, keď si na priamy kop Pirula nabehol stredný obranca Pillár a hlavou vyrovnal na 1:1. V ďalšom priebehu stretnutia boli aktívnejší domáci Seničania, ktorí sa dokonca mohli ujať vedenia už v 22. minúte. Po faule v pokutovom území na Werintona sa k pokutovému kopu postavil Pirulo, ale jeho slabý pokus brankár hostí Kováč zlikvidoval. Nebezpečné akcie vo zvyšku prvého polčasu sa striedali na oboch stranách, ale bez gólového efektu a prvý polčas skončil nerozhodným výsledkom 1:1. Zlomový moment zápasu nastal hneď v úvode druhého dejstva, keď zlú rozohrávku domácich vystihol Gešnábel, ktorý bol následne faulovaný v pokutovom území a rozhodca nariadil druhý pokutový kop v zápase. Hosťujúci Orávik ho na rozdiel od domácich využil a poslal ViOn opäť do vedenia. Seničania sa snažili o vyrovnanie, nebezpečný bol hlavne Werinton, ale jeho šance stroskotali na brankárovi hostí. O výsledku stretnutia rozhodol v 79. minúte hosťujúci Paixao, ktorý odobral loptu váhajúcemu Delgadovi a strelou ponad Šullu stanovil konečný výsledok na 1:3 pre hostí. Zostava FK Senica: Šulla – Kosorin, Březina, Pillár, Delgado (80. Honchar) – Kopičár, Varga (60. Guille) – Ebwelle (51. Mráz), Pirulo, Weriton – Turyna.

Pred zápasom s FK Senica

Sobotný duel bude druhým vzájomným meraním síl oboch súperov a verme, že opäť s úspešným výsledkom pre „Železiarov“. Prvý vzájomný zápas zvládli hráči pod vedením trénera Mareka Fabuľu najtesnejším rozdielom 0:1, keď už v druhej minúte zlú rozohrávku Seničanov zachytil Bernadina, ktorý presnou prihrávkou našiel Breznaníka a ten krížnou strelou prekonal bezmocného Šullu. Počas celého zápasu mali miernu prevahu hráči Podbrezovej a po bezchybnom defenzívnom výkone pohodlne ustrážili najtesnejšiu výhru. Zaujímavý je fakt, že počas kalendárneho roka 2016 odohrali tieto tímy tri vzájomné zápasy a všetky skončili výhrou Podbrezovej najtesnejším rozdielom 1:0.

Tesne pred úvodným výkopom sobotného zápasu prišla z táboru Senice správa o ukončení spolupráce s hlavným trénerom Vojtechom Žitným, ktorý spolu s Miroslavom Mentelom pracovali pri družstve zo Záhoria. Je otázne, ako táto zmena zasiahne tesne pred zápasom do príprav na náš vzájomný zápas, ale s určitosťou môžeme povedať, že kabína Seničanov dostane nevyhnutný nový a čerstvý vietor. V kádri Senice najviac vyčnieva kapitán Michal Šulla, ktorý je jednoznačne brankárom číslo jeden a dlhoročnou oporou klubu zo Záhoria. V zadných radoch stojí najväčšia ťarcha na stále mladom Róbertovi Pillárovi, ktorého sila je v osobných súbojoch. V strede poľa dostávajú príležitosť tínedžeri Kopičár a Varga, na ktorých pleciach stojí tvorenie hry a vytváranie rovnováhy medzi ofenzívnou a defenzívnou časťou hry Senice. Ofenzíva tímu zo Záhoria je tvorená výhradne legionármi, z ktorých najviac upútal pozornosť svojou šikovnosťou Brazílčan Werinton a mladý český hrotový útočník Daniel Turyna.

Na druhej strane je po víťaznom zápase na východe republiky v Michalovciach opäť výborná nálada a chuť po ďalšom, už v poradí jedenástom víťazstve vo Fortuna lige. Okrem dlhodobo zranených Rendlu a Peševského má tréner Marek Fabuľa k dispozícii kompletný hráčsky káder aj s kapitánom Kostelným, ktorý sa vracia po kartovom treste. Pred trénerským tímom je opäť ťažká úloha týkajúca sa výberu optimálnej základnej zostavy a voľba správnej taktiky, ktorá dokáže priniesť trojbodový zápis pre „Železiarov“. Na domácej strane bude zaujímavý aj súboj o najlepšieho strelca medzi dvomi štvorgólovými strelcami Michalom Breznaníkom a holandským legionárom Endy Opoku Bernadinom. Dúfajme, že aj v štvrtom vzájomnom zápase medzi Podbrezovou a Senicou v roku 2016 sa budú radovať z víťazstva zverenci Mareka Fabuľu. Aj touto cestou pozývame všetkých fanúšikov na predposledný domáci zápas v jesennej časti, ktorý odohráme v sobotu 26.11.2016 o 17:00 v domácej Zelpo Aréne proti FK Senica.

Patrik Müller




Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Ladislav Prešinský, Vráble
Asistent 1 : Michal Tomčík, L. Mikuláš
Asistent 2 : Branislav Hancko, Prievidza
Náhradný rozhodca : Roland Weiss, Košice
Delegát spravodajca SFZ : František Vorel, Rajecké Teplice
Delegát pozorovateľ rozhodcov SFZ : Ľubomír Udvardy, Bratislava



Vzájomné zápasy :



Forma FK Senica :