Historicky prvé regionálne derby medzi Podbrezovou a Duklou Banská Bystrica v lige bude mať mnoho zaujímavostí. Pohronie aspoň načas spozná svojho futbalového vládcu, no zverenci trénera Jaroslava Kentoša sa na sobotňajší duel pozerajú hlavne z iného uhla pohľadu - túžia a musia bodovať, aby sa vo štvrtom ligovom zápase konečne dočkali prvého zápisu do ligovej tabuľky.

Hnacou silou pre oboch plné tribúny

Bude to oslava futbalu. Po čase konečne ožíva toto derby geografických susedov, ktorí zďaleka nie sú nevraživými rivalmi. Naopak. Každý tábor na tribúnach a každé mužstvo na ihrisku si však pôjde svojou cestou. Cestou bodovou a cestou úspechu. V psychologickej výhode pred samotným zápasom je Dukla - štart do súťaže sa jej vydaril, z troch zápasov má 5 bodov a napriek tomu nie je stavaná do role papierového favorita. Môže, pred plnými a nedočkavými podbrezovskými tribúnami s ňou hrá aj remíza. Také menšie závažie potreby nutnosti zabrať ťaží domáci tábor.
Mužstvo z Horehronia sa však nepoddá ani napriek bezbodovému vstupu do súťaže. Je stále nováčikom, herne pôsobí sympaticky a je pravdou, že zatiaľ s ním nehrali karty šťasteny. V zápase pre neho hovorí motivácia, kvalita kádra, súdržnosť, ale k vytúženému ho s určitosťou poženú aj plné tribúny, ktoré zápasu dodajú špeciálny punc atraktivity. Podbrezová nemá v tomto zápase iný cieľ, ako prelomiť výsledkovú bariéru a byť úspešná.

Brankár Maťašovský: Veríme, že to prelomíme

Minulokolový zápas v Trenčíne bol ligovým debutom pre nášho brankára Andreja Maťašovského. "Debut vnímam vcelku pozitívne, ale mrzí ma, že sme prehrali. Na druhej strane si dovolím tvrdiť, že Trenčín má najlepšie mužstvo v lige a súperiť s ním je ťažké. Osobne ma mrzí zranenie Jaira, s ktorým som sa v prvom polčase pri jednom súboji o loptu zrazil. Dúfam, že sa čím skôr vráti na trávnik." Myšlienky sa už však jemu i celému mužstvu upierajú na zápas s Duklou. "Na Banskú Bystricu sa pripravujeme ako na hocijakého súpera, to znamená poctivo, svedomito a tvrdo, keďže ide o derby a bude prvé v lige, takže o to to bude ťažšie a zaujímavejšie. Nezmenili sme nič na našej príprave. Atmosféra v šatni je na jednej strane fajn, no na druhej ani nie, nie sme nadšení z toho, že sme zatiaľ nezabodovali ale  veríme, že už tento víkend prelomíme smolu, ktorú máme od začiatku súťaže," dodal muž, ktorý zrejme bude hájiť podbrezovskú bránu.

V zostave s korekciami

Hráči sa budú v zápase spoliehať na nadšenie a srdce, ktoré podporia kvalitou. Pomohol by im rýchly gól, no proti kompaktnej Dukle to bude náročná úloha. V základnej zostave na stretnutie príde k zmenám - zlomenú kostičku v priehlavku na pravej nohe má Juraj Hovančík, ktorý podstúpil už aj operačný zákrok a vypadne na dlhšie obdobie. Rovnako nám v zápase nepomôže Dominik Kunca, ten ukončil v klube svoje hosťovanie z druholigových Michaloviec. Uvidí sa, či tréner Kentoš bude môcť rátať s novou avizovanou posilou - záložníkom, skôr krídelníkom Petrom Gálom- Andrezlym, posledne hráčom Znojma, bývalým hráčom Košíc. V jeho prípade sa administratívne doťahovali dokumentácie kvôli jeho príchodu do Podbrezovej. Nech je akokoľvek, mužstvo z metropoly Horehronia má v tomto zápase jediný imperatív - bodový, ak nie rovno víťazný!

Predpokladaná zostava FO ŽP Šport Podbrezová: Maťašovský - Snitka, Kupčík, Minčič, Greško - M. Pančík, Kochan - J. Pančík, Podio, Harvilko - Vaščák

Miroslav Čief