V rýchlom tempe pokračujúca Fortuna liga ponúkne v piatkovom dvadsiatom deviatok kole pestrú paletu zápasov. V jednom z nich si zmeriame sily s futbalistami MFK Ružomberok, s ktorými sme v tejto sezóne prehrali oba vzájomné zápasy. Na ihrisku súpera sa budeme snažiť túto bilanciu vylepšiť.

Predstavujeme súpera - MFK Ružomberok

Aktuálne v sezóne

Ružomberok v minulej sezóne pomýšľal na pohárové priečky, ale umiestneným v ligovej súťaži si miestenku do Európy nevybojoval. V lete potom prišlo v jeho kádri k veľkému odlivu hráčov, zo šatne MFK sa porúčali hlavne viaceré opory Liptákov. Mužstvo pre aktuálnu sezónu tak bolo manažmentom klubu zostavené poväčšine z domácich hráčov- odchovancov. Z pohľadu Ružomberka to bola sympatická cesta, lenže neviedla k želaným výsledkom. MFK sa na jeseň výsledkovo trápil a dve kolá pred koncom jesene prišlo v klube k zmene trénera, tým novým sa stal Ivan Galád, futbalový pragmatik, ktorý predtým dve kvalifikačné edície viedol slovenskú dvadsaťjednotku.

Začal výborne a bolo to práve v Podbrezovej, kde s mužstvom vyhral. Pred zápasom trochu načrel do hlbín svojich hráčov, urobil niekoľko zmien a zabralo to. V posledkom kole potom MFK prehral v Košiciach. Veľké, ba priam prevratné zmeny sa udiali potom v zime a týkali sa hráčskeho kádra- Ružomberok opustilo celkovo desať futbalistov, pričom jedna strata bola citeľná, išlo o transfer Adama Zreľáka do Slovana Bratislava. Stratené však vynahradili príchody a neboli to hocijaké nákupy- z Turecka prišiel na hosťovanie kapitán a špílmacher mužstva Marek Sapara, ktorý sa, žiaľ, v ligovom zápase v Zlatých Moravciach zranil a podstúpil operačný zákrok ľavého kolena. Vydarilo sa aj angažovanie útočníka Pavla Masaryka, bývalého ligového kanoniera, ktorý je momentálne aj kanonierom súčasným, pretože vo svojom comebacku sa mu strelecky mimoriadne darí. Obranu posilnil navrátilec po potulkách zahraničnými trávnikmi stopér Ján Maslo, veľmi dobre sa ukazuje aj ľavý obranca Antonín Rosa. Okrem nich do mužstva MFK pribudli aj brankár Senecký, stredopoliar Zošák, arménsky obranca Dagbašjan, z Nitry prišiel Boszorád a z hosťovania z Podbrezovej sa vrátil Gerec.

Jarnú časť ligy začal Ružomberok fantasticky. Prvé štyri zápasy hral výlučne pred domácim obecenstvom a darilo sa mu - postupne zdolal Senicu a Myjavu, neskôr zaznamenal v derby cez kopec remízový rezultát s Duklou Banská Bystrica. Podobne jedna- jedna hral aj so Žilinou. Potom nasledovala výhra v Zlatých Moravciach s čiernou machuľou Saparovho zranenia, o kolo nato MFK doma zlepšeným druhopolčasovým výkonom zdolal DAC Dunajská Streda. Posledné tri súboje však prehral - na Slovane, doma s Trenčínom po penalte v závere a v pondelok podľahol v Zlatých Moravciach Trnave.

Aktuálne je Ružomberok na siedmom mieste s bilanciou tridsať tri bodov. Podbrezová je desiata s dvadsať deväť bodmi.




Vzájomné zápasy s Ružomberkom

V prvom meraní síl sme v Ružomberku prehrali nula- dva. Domácim nevyšli úvodné ligové kolá a potrebovali sa hlavne výsledkovo chytiť. Pred zápasom boli preto pod značným tlakom nutnosti bodovať, naopak, my sme na Liptov pricestovali v značnej pohode, nakoľko sme ťahali trojzápasovú víťaznú šnúru. Tá sa však presekla. V prvom polčase sa hral zbrusu vyrovnaný duel, v tom druhom sa už obraz hry značne zmenil. Tón vývoju stretnutia udal gól Adama Zreľáka po hodine hry - centrovanú loptu do našej šestnástky trochu nadvihol Kupčík, Adam si ju vyčíhal, zvládol šprintérsky súboj s našim obrancom a z uhla pomedzi nohy prepálil Maťašovského. Pred koncom si na Zreľákov center z rohu najvyššie vyskočil stopér MFK Dominik Kružliak a svojim prvým ligovým gólom pečatil výhru Ružomberka.

Odvetný súboj v Podbrezovej bol oveľa zaujímavejší. Zásadná vec sa udiala v kuchyni ružomberského klubu, a to zmena na trénerskom poste. Dirigenstkej paličky sa chopil Ivan Galád a zmenil ju na paličku kúzelnú - podarilo sa mu na Horehroní vyhrať. Tak akosi správne pred zápasom siahol do mužstva, trochu rozčeril hladinu a z tých očividnejších vecí spomeňme, že kapitánsku pásku zveril do rúk Adama Zreľáka, ktorého trénoval v reprezentácii. Vcelku dobrý futbal na ťažšom teréne potom dlhé minúty nepriniesol gól. Prišiel až po hodine hry po tečovanej strele Almaského. Následne si pred našou šestnástkou spracoval loptu od Zreľáka stredopoliar MFK Martin Nagy a strelou, ktorú mohol brankár Juraj Baláž zvládnuť lepšie, dostal Ružomberok do dvojgólového vedenia. Pätnásť minút pred koncom potom prišiel náš kontaktný gól, po Putnockeho nedôrazne vyrazenej strele si lopta našla Blažeja Vaščáka a ten zvnútra šestnástky napálil loptu do siete. Vyrovnať sa nám už, žiaľ, nepodarilo, prehrali sme jedna- dva.

Posledný zápas Ružomberka

Ružomberok v pondelok v televíznom zápase prehral so Spartakom Trnava jedna- dva. Hralo sa na pôde Zlatých Moraviec. kde má Spartak svoj dočasný azyl. Zápas sa musel fanúšikom v publiku i tým pred televíznymi obrazovkami páčiť, pretože ponúkol viacero pekných futbalových momentov. V prvom polčase bola aktívnejšia Trnava, ktorý išla do vedenia pred uplynutím polhodiny hry - Ján Vlasko dostal priestor na rohu šestnástky a prudkou tiahlou strelou presne k ružomberskej tyči otvoril skóre.

V druhom polčase potom nastrelil konštrukciu bránky Brazílčan Cleber Nascimento , začo Trnava pykala. Hráči MFK totižto v šesťdesiatej siedmej minúte podnikli rýchly brejk po pravom krídle a po Turčákovej prihrávke sa zblízka efektne aj efektívne pätičkou presadil Pavol Masaryk. Naozaj ukážkový gól. Trnava však predsa vyhrala - desať minút pred koncom sa fantastickou strelou ponad múr z priameho kopu presadil Erik Sabo. Zostava MFK Ružomberok - Savol - Bozsorád, Práznovský, Kružliak, Rosa - Gerát, Martin Nagy - Zošák, Janič, Almaský - Masaryk.

Ako na súpera

Rozumne. Tréner MFK Ivan Galád po zápase s Trnavou povedal, že prehry neznáša, ale Ružomberok opäť začne vyhrávať. A aj skutočne začne, musíme však len spraviť všetko preto, aby sa tak nestalo v piatok. Káder domácich bude oslabený, v prvom jarnom kole sa zranil brankár Senecký, naposledy nechytal ani Milorad Nikolič. Citeľná je spomínaná strata režiséra Mareka Saparu. Ružomberok však jednoznačne pôjde za víťazstvom. V domácom prostredí je na jar dominantný, tri body si spod Čebraťa odviezli len hráči AS Trenčín.

V našej kabíne tomu musíme prispôsobiť taktiku. Dôležité bude dostať z hláv nešťastný záver utorkového zápasu so Žilinou. Psychicky sa musíme pozdvihnúť. Očakáva sa, že budú zmeny základnej zostavy, nakoľko hráči majú v nohách ťažký zápas z utorka a niektorí v ňom utrpeli zranenia. Dôležitá bude aj regenerácia. Súper má v tomto výhodu, že hral o deň skôr. Na to, ani na nič iné sa ale netreba vyhovárať, podstatný bude podbrezovský výkon na ihrisku a po jeho skončení konečný výsledok. Veríme, že bude prijateľný pre nás.

Miroslav Čief
FOTO: Iveta Kardhorová