FO ŽP Podbrezová zažíva historické chvíle svojich klubových dejín. Mužstvo z Horehronia premiérovo okúsi najvyššiu slovenskú ligovú súťaž, v ktorej sa bude mať možnosť pozitívne futbalovo prezentovať. Prinášame vám prvý diel pohľadu na 3 hráčov, ktorí môžu vo Fortuna lige zažiariť v podbrezovskom drese a ešte viac tak naplniť svoj hráčsky potenciál.

Ivan Minčič (rok nar. 1989) Rodák zo Sniny je už dlhšie spätý s Horehroním. Jeho vynikajúce fyzické parametre (197 cm) ho predurčujú k stopérskej dominancii. V druhej lige odohral niekoľko vynikajúcich zápasov, výkonnostne napredoval a obrana s ním na čele pracovala na jednotku. Napriek svojej výške je obratný, súbojovo ťažko prekonateľný a bežecky stíha. Je vežou celej našej defenzívy. Pôsobí vyrovnaným, kľudným, priam flegmatickým dojmom. V ligovej súťaži bude akiste objavom na poste stredného obrancu. Je náročné odhadnúť, s kým vytvorí stopérsky tandem, tréneri môžu opätovne siahnuť po variante s Kupčíkom, typologicky by sa k nemu hodil aj Nosko. Fortuna liga mu môže výrazne pomôcť v napredovaní, nie je vylúčené, že časom sa o jeho služby začne zaujímať zahraničie.


Milan Harvilko (rok nar. 1988) Rodák zo Svidníka taktiež nie je novicom v podbrezovskom drese. Odohral v ňom už niekoľko zápasov a žiada sa povedať, že veľmi dobre. Typologicky je zaujímavým futbalistom, popri kreativite a neúnavnej práci na ľavej strane záložnej formácie stíha dopĺňať tak útok, ako aj obranu. Vyniká rýchlosťou, čím ťažšia situácia na ihrisku preňho, tým ľahšie si s ňou dokáže poradiť. Jeden súper za chrbtom, druhého treba obísť, toto je Milanova parketa. Výborne drží šírku ihriska, príkladná je jeho spolupráca s Vraťom Greškom, vhodne ho dopĺňa, vyvažuje jeho slabšie stránky, zvýrazňuje plusy. Charakterovo je neoblomný, potrebuje dôveru, priestor, pochopenie, formu z jedného zápasu dokáže chytiť za ruku a preniesť si ju do ďalšieho súboja. Jednoznačne môže v ligových zápasoch prekvapiť, byť tým mužom, ktorý potiahne v kritických chvíľkach pre tím, ktorý bude nováčikom na slovenskej ligovej scéne.

Matej Kochan (rok nar. 1992) Horehronec, ktorý dostal do vienka nebývale veľa talentu od Boha. Neskutočne futbalový chlapec, ktorý dodáva farbu našej hre. Pán prihrávok, kreatívnych riešení s číslom 11 na drese. Napriek ešte stále mladému veku je vynikajúco takticky spôsobilý, dokáže, z trochu defenzívnejšieho postu, držať prst na tepe zápasu, chodí si pre loptu medzi stopérov a dobre rozohráva, vie, kedy loptu posunúť po zemi, kedy vzduchom, kedy rýchlo, kedy opačným falšom, prípadne kedy preniesť ťažisko hry na spoluhráča na opačnej strane ihriska. Zdobí ho dynamika, má fantastickú ľavú nohu. Zaiste bude preňho školou pôsobenie medzi slovenskou elitou, je veľký predpoklad, že Kochanovo meno bude na pretrase kolo čo kolo. Má všetky atribúty nato, aby bolo okolo neho horúco aj čo sa týka transferového hľadiska. Ešte stále je však nevybrúsený diamant, s nedoziernym potenciálnom k napredovaniu.

Miroslav Čief
Foto: Iveta Kardhordová