Jesenná časť je minulosťou a v Podbrezovej tkvie spokojnosť. Máme za sebou najúspešnejšiu etapu v histórii klubu, ktorá je zavŕšená ziskom vicemajstrovskej pozície pred zimnou pauzou. „Železiari“ sa chceli rozlúčiť s fanúšikmi proti Tatranu Prešov víťazstvom, čo sa však nepodarilo, no taktiež Slovan Bratislava iba remizoval v Myjave, čo znamená, že náskok piatich bodov ostane minimálne do prvého kola jarnej časti Fortuna ligy.

Proti tímu z východu republiky začali zverenci Mareka Fabuľu veľmi dobre a vytvárali si zaujímavé strelecké príležitosti. Už v desiatej minúte tvrdo spoza šestnástky pálil Lazar Djordjevič, ale trafil iba dobre chytajúceho brankára súpera Taliana. Toho síce o tri minúty neskôr Michal Breznaník prekonal, avšak lopta za bránkovú čiaru neprešla a hosťujúci obrancovia ju dostali preč pred číhajúcimi Viazankom a Kuzmom. Ofenzívna snaha domácich ale neustávala, priam naopak. Hlavne Michal Breznaník bol centrom pozornosti. Časť z nej doprial Miroslavovi Viazankovi, keď ho našiel v pokutovom území súpera, ale nestrážený skúsený záložník hlavou nasmeroval loptu do zeme, od ktorej sa veľmi nepríjemne odrazila k ľavej tyči, kde ale Talian stihol doletieť a „robinzonádou“ loptu vyraziť.


Breznaník znova zahrozil necelých päť minút pred polčasovým hvizdom, kedy opäť pálil ľavačkou. Tentoraz preveril pozornosť súperovho gólmana z diaľky. Mieril to dobre, pod brvno, ale trafil stred brány, čo sa ako dobrá voľba neukázalo. Hostia mohli udrieť tesne pred odchodom do šatní, avšak Katona, ktorý sa ocitol úplne sám pred hranicou šestnástkou a prekvapivo tam aj dostal centrovanú loptu sprava, trafil pred sebou stojaceho stopéra Kriváka, ktorý loptu až ku Kuciakovi nepustil. Nedáš-dostaneš! Toto nepísané pravidlo sa potvrdilo o niekoľko sekúnd neskôr, kedy sa aktívny Michal Breznaník rozhodol zmeniť nohu a namiesto svojej silnejšej ľavej zvolil pravú, čo sa ukázalo ako vynikajúce riešenie, keďže popri obrancoch a bezmocnom Talianovi lopta po zemi zapadla k pravej žrdi.

Ukážkový gól do šatne sa ako povzbudenie do druhého dejstva neprejavil, pretože hra domácich po zmene strán dlho nemala parametre z úvodného polčasu. Dlho to nebolo také energické a svieže, ako v prvom dejstve. Z ojedinelej akcie tak prekvapivým gólom umlčali tribúny hráči Prešova. V 64. minúte dokázal Martin Kuciak včasným zákrokom zastaviť loptu pred bránkovou čiarou po strele z hranice pokutového územia, ale veľmi nešťastne mu ušla zo zovretia a to využil číhajúci záložník Kubus, ktorý dôrazným sklzom loptu bez faulu na brankára „Železiarov“ upratal do siete. Až tento moment ako keby znova prinútil domácich útočiť a tí tak okamžite začali činiť. Vlajku tímu takmer znova zodvihol kapitán Jaroslav Kostelný, no chýbalo veľmi málo. Pablo Podio poslal prudkú prihrávku, ktorú kapitán tečoval do protipohybu Taliana. Zdalo sa, že lopta pomaly, ale predsa skončí za bránkovou čiarou, lenže v poslednej chvíli ju dokázal odkopnúť hosťujúci obranca Petko. Pavol Šafranko mal dobrú príležitosť v osemdesiatej minúte. Na zakončenie využil výborný Turňov center, avšak jeho hlavička od zeme k žrdi skončila na rukavici prešovského brankára Taliana a následná nad priestorom troch žrdí.

V závere inkasoval červenú kartu Ján Krivák, za nešťastný úder Kubusa, keď sa snažil vymaniť z držania protivníka. Možno aj preto už domáci nedokázali vyvinúť povestný záverečný tlak a strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Napriek remíze 1:1 s posledným celkom tabuľky ostala Podbrezová druhá a pozícia vicemajstra po jesennej časti je viac, ako si hociktorý člen klubu pred sezónou mohol priať. Senzačné postavenie je výsledkom tvrdej a poctivej roboty. Po dlhej zimnej prestávke začne jarná časť a ďalšie ťažké súboje už 18. februára 2017 domácim duelom s FC DAC Dunajská Streda. Do konca ligy ostáva už iba štrnásť kôl, v ktorých každý jeden tím Fortuna ligy hrá o 42 bodov.

Zisk 38 bodov v doterajšom priebehu sezóny je znásobený najlepšou defenzívou súťaže, ktorá pustila iba jedenásť gólov, čo je o jeden menej, ako tá žilinská, teda obrana lídra súťaže. Ofenzívu máme po jesennej časti piatu najlepšiu. Na 24 góloch sa podieľal najväčšou mierou Michal Breznaník, ktorý ich strelil päť. Za ním nasledujú v streleckej tabuľke Pavol Šafranko, Pablo Podio a Endy Bernadina, ktorí dali po štyri góly. Ostáva nám teda veriť, že po zimnej prestávke sa bude chlapcom dariť minimálne tak, ako v doterajšom priebehu sezóny a že ročník, ktorý už má za sebou viac, ako polovicu, bude tým, na ktorý sa bude ešte veľmi dlho spomínať.

Matej Kubove