V sobotu 7.11. 2015 o 17:00 privítame v Zelpo Aréne futbalistov FC ViOn Zlaté Moravce. Pôjde o súboj v rámci 15. kola Fortuna ligy, v ktorom by sme radi na Horehroní potvrdili zisk troch bodov z minulého týždňa, keď sme zdolali Skalicu. ViOn však bude tvrdší oriešok na výsledkové rozlúsknutie, mužstvo trénera Libora Fašianga je zložené takmer výlučne zo zahraničných hráčov a má vo svojom strede rozdielového hráča - útočníka Tawambu. Navyše, proti Zlatým Moravciam sa nám v lige akosi nedarí. V sobotu je čas všetko zmeniť.

Predstavujeme súpera - FC ViOn Zlaté Moravce

Aktuálne v sezóne

ViOn má v tejto sezóne smelšie plány ako po minulé roky. V letnej prestávke sa udiali v klube viaceré personálne rošády. Na poste trénera skončil Branislav Mráz, ktorého nahradil Milko Gjurovski - toho však počas jesene už stihol vymeniť Libor Fašiang. Veľké zemetrasenie nastalo v hráčskom kádri, v ktorom neostal kameň na kameni - v FC ViOn skončilo viacero hlavne slovenských futbalistov, ktorých nahradila početná legionárska enkláva, poväčšine z Balkánu. Veľkými prínosmi sú hlavne kamerunský útočník Tawamba, brazílsky stopér Marquez a Chorvát Marin Glavaš.

Klubu sa v úvode jesennej časti Fortuna ligy výsledkovo nedarilo. V prvom kole prehral doma so Slovanom, potom sa nevedel správne uložiť hlavne na ihriskách súperov. Dlhšie mu trvalo, kým sa zohral. Pozitívna zmena prišla až s vymenovaním trénera Fašianga za prvého trénera- s ním mužstvo uhralo niekoľko výborných duelov, štyri góly strelilo trebárs v domácom zápase Žiline. V poslednom ligovom kole uhral ViOn bod na domácom štadióne s Michalovcami. V týždni spečatil svoj postup do štvrťfinále Slovnaft Cupu, v domácom zápase zdolal Myjavu. Aktuálne je v tabuľke Fortuna ligy na 9. pozícii so ziskom 15 bodov.






Posledný ligový zápas Zlatých Moraviec

Zlaté Moravce remizovali s Michalovcami 1:1. Od úvodných minút zápasu mali mierne navrch domáci, viac sa tlačili pred Kelemenovu bránku. V 27. min sa dočkali úvodného gólu, po rozohrávke štandardnej situácie sa na bránkovej čiare zmocnil lopty Tawamba, ktorý pred bránkou našiel voľného stopéra Marqueza, a tomu sa podarilo skórovať. V prvom polčase zaujali ešte pokusy Orávika a Školnika. Na začiatku druhého polčasu prišli zlomové okamihy zápasu - najprv vo veľkej šanci neuspel domáci Glavaš, potom prišlo k nedorozumeniu v obrane ViOn - u, Kupec vracal prsiami loptu na brankára Raniloviča, ktorý stál v zlom postavení, čo využil Kunca a dopravil loptu do siete. Rozhodnúť o troch bodoch pre MFK Zemplí n mohol Nworah, v tutovke ho však na bránkovej čiare vychytal Ranilovič. Zostava Zlatých Moraviec: Ranilovič - Majkič, De Souza, Tipurič, Kupec - Burič, Perišič - Orávik, Školnik, Glavaš - Tawamba.

V utorok sa ViOn prebojoval do jarného štvrťfinále Slovnaft Cupu. Na domácej pôde zdolal Spartak Myjava 4:2. Za domácich strelili góly postupne Majkič, Tawamba, vlastenca si vsietil Lukáš Beňo a štvrtý gól pridal krížnou strelou Josip Krznarič. V zostave prišlo oproti ligovému súboju k jedinej zmene, Marina Glavaša nahradil v jedenástke ViOn- u Stefan Cebara.

Vzájomný zápas ViOn - u a Podbrezovej

V Zlatých Moravciach sa zrodila remíza 2:2. Domáci sa dostali do vedenia v úvode stretnutia, po penalte, ktorej predchádzal zákrok stopéra Podbrezovej Pimparu na Školnika. S istotou ju premenil Tawamba. Hralo sa na veľmi rozmočenom teréne, dokonca sa odložil úvodný výkop. V druhom polčase sa nám skóre podarilo otočiť. Najprv si na výborný Andrićov center vyskočil Roman Sabler a hlavičkou prekonal Raniloviča. Druhý gól Podbrezovej dosiahol Mário Almaský, ktorý neľutoval krok za nakopnutou loptou za obranu domácich, využil zle pozičné postavenie obrancov a pekným lobom nás poslal do vedenia. Ibaže okamžite prišla domáca odpoveď, Tawamba fantasticky špičkou kopačky prestrčil loptu medzi našich stopérov do šance pre Bambu Farrasa, ktorý zblízka prestrelil Martina Kuciaka.

Kde je súper nebezpečný

Zlaté Moravce sa počas jesene výrazne zlepšili. V organizácii hry, taktike, otváraní útoku, kompaktibilite herných situácií. Našli svojho rozdielového hráča v Tawambovi, podarilo sa im zladiť solídnu stopérsku dvojicu a sú nebezpeční ako z krídelných priestorov, tak v poslednom období aj zo štandardných situácií. ViOn je momentálne veľmi nevyspytateľné mužstvo. Zložené je výlučne z legionárov, momentálne v jeho základnej zostave hrajú len dvaja Slováci - obranca Kupec a krídelník Orávik.

V bránke namiesto zraneného matadora Kováča chytá Slovinec Ranilovič. Pravú obranu obhospodaruje čipečný Bosniak Danijel Majkič. Výborne našla konsenzus stopérska dvojica. Brazílčan Marquez de Souza a Rakúšan Toni Tupurič pôsobia futbalovo, sú silní v hlavičkových súbojoch a vedia si nájsť priestor pri ofenzívnej štandardke. Naľavo hrá mladík Kupec, bývalý hráč Banskej Bystrice, poctivý chalan, v obrannej činnosti hrá konštruktívne. V stredovej osi ViOn- u prichádza k rotáciám. Na poste defenzívnych štítov hrali v posledných zápasoch Chorvát Mário Burič s Bosniakom Markom Perišičom. Obaja sú výbušní, behaví, hlavne Perišič sa nebojí loptu vyviesť, potiahnuť. V krídelných priestoroch je dominantný kapitán Peter Orávik, srdciar, veľmi rýchly futbalista s dobrým nábehom do priestoru a výborným centrom z hry. Veľmi šikovný je Chorvát Dejan Školnik, tvorca hry Zlatých Moraviec. V zostave sa môže objaviť taktiež Glavaš, alebo rýchlik Cebara. Na hrote ViOn - u bezpochyby nastúpi jeho najväčšia hviezda - Leandra Tawamba Kana, kamerunský snajper, ktorý je na našich trávnikoch len veľmi ťažko ubrániteľný. Má výborné fyzické parametre, je rýchly, dobre si kryje loptu, technicky prevyšuje drvivú väčšinu ligových hráčov a naviac, operuje na veľkom priestore.

Naše mužstvo teda nečaká ľahký zápas. Veríme, že si ho nenecháte ujsť a podporíte chlapcov trénera Mareka Fabuľu v zápasovej snahe v boji o ligové body.

Miroslav Čief