V snehovom aprílovom nevľúdí privítame v sobotu futbalistov Spartaka Myjava. S výkopom o 14:30 odohráme duel 24. kola Fortuna ligy, v ktorom máme víťazné ambície. Duel však môže ohroziť práve počasie, prívaly snehových zrážok na Horehroní, či prituhujúca zima. Veríme ale, že hracia plocha v Brezne napokon dovolí obom súperom rozdať si to na trávniku a nezahreje len Kopaničiarska slivovica, ktorú fanklub Myjavy nosí k súperom decentne na koštovku, ale aj dobrý futbal.

O spôsobilosti hracej plochy pre odohratie ligového zápasu rozhodne piatková návšteva delegáta, ktorý zhodnotí podmienky v Brezne.

Predstavujeme súpera - Spartak Myjava

Aktuálne v sezóne

V kuchyni Spartaka pred sezónou zarezonovala zmena na trénerskej lavičke. Radúza Dorňáka nahradil Peter Gergely, dlhoročný tréner a funkcionár v MFK Dubnica si k sebe do mužstva zobral aj niekoľko svojich bývalých zverencov, z tých nosných spomenieme Bílovského či Denisa Šveca. Vstup do ligy Kopaničiarom nevyšiel, prehrali v derby na trávniku Senice. V druhom kole už ale naplno zabrali práve v Podbrezovej, po dvoch Sládekových zásahoch, pamätnom góle Pabla Podia a súhrnnom výsledku 2:1.
Treba povedať, že úvodné kolá, vzhľadom na rekonštrukciu trávnatej plochy na svojom domovskom štadióne, odohral Spartak na ihriskách súperov. Neveľmi sa mu darilo, prehrával, strieľal málo gólov. Až v druhej polovici jesene sa výsledkovo i strelecky rozbehol a zakončil ju kráľovsky - sériou výhier, ktorá katapultovala Myjavu na 4. priečku po jeseni! Gergelyovci nazbierali 29 bodov pri skóre 22:22. Spoliehali sa na rýchlych ofenzívnych hráčov Sládeka s Danielom, pri ktorých kanoniersky exceloval 7-gólový Štefan Pekár.

V zimnej prestávke prišlo v jej kádri k niekoľkým zmenám. Filip Uršula, ktorý rastol v akadémiách v Anglicku, hral za Wigan či holandské Twente, prestúpil do Slovana. Do Trnavy si to namieril ofenzívny líder Spartaka Peter Sládek. Zmluvy sa skončili aj dvom Tomášom - brankárovi Belicovi a špílmachrovi Bruškovi. Z pohľadu príchodov zaujalo hosťovanie Kolára z Liberca, na výpomoc prišiel takisto Peňaška. Okrem nich prišli už len talentovaní mladíci, z nich sa najlepšie ukazuje Matúš Hruška, ktorý v bránke Myjavy debutoval v Senici a v týždni si odkrútil premiéru aj za reprezentačný tím do 21 rokov proti Ukrajine a udržal si čisté konto. Chytať bude aj v sobotu.

Vstup do jari Myjave nevyšiel. V Trnave prehrala 1:5, síce viedla Pekárovým gólom. Potom prišla ofenzívna smršť Spartaka, na ktorú Černáček a spol. nenašli protizbraň. V ďalšom stretnutí prehrala v Ružomberku 1:2, opäť sa presadil Pekár, ale Spartak neubránil štandarndné situácie hráčov MFK. V predminulom kole prehrala Myjava v Košiciach 0:2. Tento výsledok bol ešte milosrdný, domáci totižto zahodili štyri- päť čistých gólových šancí a po krídlach doslova trhali jej obranu. V minulom kole sa Myjava predsa len bodovo chytila, v Senici remizovala 1:1. Chudobný jeden bod zo štyroch jarných duelov je však, pochopiteľne, málo.
Aktuálne je Myjava v tabuľke na 6. priečke Fortuna ligy s bilanciou 30 bodov a skóre 25:32. Podbrezová je 10. s 25 bodmi a skóre 23:27.

Posledný zápas

Myjava remizovala v Senici 1:1. Musela už zabodovať a tomu podriadila taktiku. Bola nebezpečná, aktívna, síce viac práce mal debutujúci Matúš Hruška v jej bránke. Krátko pred polčasovým hvizdom sa vyznamenal hlavne pri šanci Kalabišku, ktorý si vo vnútri šestnástky narazil loptu s Majtánom. Myjavčania išli do vedenia v 59. min - Marek Kuzma kľučkou nasadil jasličky súperovi, otvoril sa mu priestor pred šestnástkou a parádnou strelou do horného rohu Šullovej brány otvoril skóre. Seničania vyrovnali gólom Kosorina, Hruška ešte vyrazil jeho hlavičkový pokus, no Jakub sa v dorážke nemýlil, napálil loptu do bránky a stanovil spravodlivú remízu. Spartak výkonom nesklamal, ale stále platí, že na jar nevyhral. Zostava Myjavy :Hruška - Častulín, Černáček, Jánošík, Ciprys - Marček, Bilovský - Daniel (89. Kolár), Denis Duga (79. Jastráb), Pekár - Kuzma (79. Peňaška).

Vzájomné zápasy

V prvom vzájomnom v júli minulého roku sa v Podbrezovej nehral oslnivý futbal, ale zápas to bol nezabudnuteľný - išlo o historicky prvý ligový zápas na Horehroní a okorenil ho aj samotný dej stretnutia. Myjavčania išli do vedenia po polhodine hry po zásahu Petra Sládeka. Z gólu sa tešili až priveľmi, komplet celé mužstvo podišli až k svojej striedačke, čo filigrantsky využil Pablo Podio, pri rozohrávke zo stredového kruhu si narazil loptu s Vaščákom a upaľoval sám na Solničku, ktorého prehodil elegantným lobom. Bolo že to hromženia zo strany hostí... Aj média mali o čom písať, o čom hovoriť. Pred vďačnou kulisou sme potom vrhli všetky sily do útoku v snahe vyhrať, no v nadstavenom čase prišla menšia chyba Harvilka v rozohrávke, využil ju striedajúci Bilovský, sprava odcentroval a dvojgólový Sládek pečatil výhru Myjavy 2:1... V druhom zápase so Spartakom sme na Kopaniciach prehrali 0:1. Hodnotiť tam veľmi nie je čo, nezahrali sme podľa predstáv, v ofenzíve sme sa nepresadili, bolo tam pramálo krídelnej hry, málo nebezpečenstva pred náhradným brankárom domácich Belicom. Niekedy tam sa začala Myjava chytať a začínať svoju víťaznú snúru.




Ako na súpera

Podstatnou otázkou je, či sa vôbec bude hrať. A ak áno, v akom stave bude hracia plocha na štadióne v Brezne. S najväčšou pravdepodobnosťou bude na hranici regulérnosti, trávnik bude bahnistý, silno rozmočený a po štvrťhodinke sa môže premeniť na blatistú špongiu. Tomu treba prispôsobiť taktiku, z futbalu veľa neuvídíme, bude to skôr o nakopáváných loptách a pretláčaní sa do pokutového územia. Teraz sa môže prejaviť zámer trénera Moresa, ktorý do základu posiela dobrých hlavičkárov vpredu vedno spolu - Nworaha, Škutku, či Vaščáka. Po dobrých centroch sa môžu presadiť. Dominantný vo vzduchu sú aj stopéri. Myjava má tiež pevný stred obrany, horšie je to na j ej krajoch. Nebezpečný číslo 1 v ofenzíve v jej drese je Pekár. Naňho pozor, nevyspytateľný je Kuzma a veľmi agilný je na pravom krídle Daniel - veľmi rýchly, dynamický hráč, ktorý čaká na kolmé lopty za obranu, ale aj sám si vie loptu posunúť do behu, a tak centrovať, či vystreliť. Vraťovi Greškovi treba s ním pomôcť. V strede poľa Myjavy sa všetko točí okolo Tomáša Marčeka - je to taký myjavský Pečovský s dobrou konštruktívnou prihrávkou, ktorý mení tempo, otáča hru a silný je aj v dlhých diagonálach. Podstatný ale bude náš výkon, ktorý musí byť plný nadšenia a srdca. Žiadny chlad, ani vyhorenosť v pohybe, reakciách, nasadení... Myjava sa zdolať urč ite dá, tri body zo soboty by vylepšili našu tabuľkovú situáciu, ale hlavne by potešili fanúšikov, ktorí sú hladní po výhre, po svojom mužstve a pomohli aj s odpratávaním snehu z trávnika. Pre nich sa oplatí drieť a urobiť ich šťastnými.

Miroslav Čief