Poslednú tretinu tejto sezóny Fortuna ligy sme začali zápasom na trávniku Slovana Bratislava. Ten je aj v jarnej časti vo výsledkovej kríze, z troch domácich duelov na Pasienkoch získal len bod, navyše v minulom týždni vypadol z pohára prehrou v Trenčíne. Naši hráči však krízu v radoch "belasých" nevyužili a prehrali 1:2. Sporný okamih prišiel v 26. minúte stretnutia, po strete Kupčíka s Lásikom sa kopala penalta. Futbalistov Podrezovej vedno s fanúšikmi táto situácia poriadne rozčúlila...

Zatiaľ (stále) nepresvedčivá forma Slovana

Slovan prežíva zlú sezónu zo svojho pohľadu. Odštartoval ju s novým trénerom Františkom Strakom, vydaril sa mu jej úvod, mužstvo postúpilo cez Tiraspoľ do play-off Champions League a v lige v prvom kole zdolalo Podbrezovú. Ibaže po neskoršej odvete s Bate Borisov a vyradení z najprestížnejšej klubovej súťaže sveta akoby uťal. Slovan spadol do obrovského herného kŕča a herných depresií.

V skupine Európskej ligy, kde pokračoval vo svojom európskom ťažení, si urobil menšiu hanbu. V šiestich zápasoch proti SSC Neapol, Sparte Praha a Young Boys Bern nezískal ani jeden bod, strelil len jeden gól Soumahom a skončil s hlboko pasívnym skóre 1:20 posledný. V jeseni prišlo aj k zmene na trénerskej lavičke, keď frustrovaného Františka Straku nahradil Jozef Chovanec. Slovan sa potom aspoň čiastočne pozbieral v domácej súťaži, ale mal na svoj vkus priveľa zaváhaní. A jeho hra, ktorá nemala koncept, chýbala jej energia, drajv a hlavne pohyb, ochota šprintovať, rozladila aj jeho naskalnejších. V zime prišlo k upratovaniu.

Počas zimenej prestávky skončilo 11 futbalistov na čele s Halenárom, Žofčákom či Grendelom. Funkcionári Slovana však už museli posilniť svoj káder a na transferom poli sa činili - výborný ťah spravili s angažovaním Adama Zreľáka z Ružomberka. Do belasého dresu sa po troch rokoch znovu obliekol Martin Dobrotka zo Slavie, z hosťovania z Dunajskej Stredy sa vrátil ďalší stopér Saláta. Posilou Slovana sa stal aj srbský defenzívny univerzál Slobodan Simovič. Konkurenciu na brankárskom poste vystužil Martin Krnáč, z Myjavy prišiel ofenzívec Filip Oršula. Počas predminulého týždna sa do kádra vrátil aj jednou nohou odídený Srb Marko Milinkovič.

Čo tieto zmeny v kuchyni Slovana prinesú ukáže čas. Prvý súťažný mesiac pre mužstvo však zatiaľ prináša podobné kotrmelce, ako na jeseň. Mužstvo trénera Chovanca prehralo prvý jarný súboj, doma so Žilinou 0:2. Prvý polčas hralo dobre, na začiatku druhého ale pustil brankár Perniš lacný gól Čmelíkovi a slovanisti boli v starých koľajách. Neskôr zdolali v pohári Nitru, zmietli ju 5- timi gólmi v druhom polčase, následne vyhrali v Zlatých Moravciach, ale fanúšikov opäť sklamali dvomi ligovými výsledkami - remízou 1:1 na Pasienkoch v derby so Spartakom Trnava a prehrou v minulom kole 0:1 s Dunajskou Stredou. Korunku všetkému nasadili v stredu v Trenčíne vo štvrťfinále Slovnaft Cupu - v zápase viedli, AS prišiel o vylúčeného Matúša Bera, no predsa prehrali 1:2. Po vypadnutí prišlo v ich kabíne akiste k čisteniu žalúdkov. Slovan sa až priveľmi pohráva so svojou reputáciou, slávnym menom. Proti Podbrezovej chcel čosi málo z toho odčiniť.

Penalta, čo pomohla. Prečo?

V sobotu si výsledkovo pomohol a vyhral. Značne mu do karát zahral penaltový moment z 26. minúty. Richard Lásik sa v pokutovom území dostal do kontaktu so stopérom Ľubošom Kupčíkom, no v hre sa pokračovalo. Hlavný arbiter stretnutia Mário Vlk mlčal. Až po pár sekundách na popud postranného asistenta, ktorým bol Peter Chládek, ukázal na biely bod. Neskutočné! Tento počin bolo ťažko možno vysvetliť z dvoch zásadných pohľadov na vec - prvá bola tá, že súboj to na penaltu nebol. Tou druhou bola reakcia Vlka, ktorá prišla po pár sekundách a on sám s rozhodnutím nariadiť pokutový kop v prvom momente stotožnený nebol. Zlomový bod stretnutia. Slovan dostal penaltu. Hráči Podbrezovej predýchavali skrivodlivosť na duši.



Milinkovič jedenástku premenil a domácim sa hralo ľahšie. Z našej strany chýbala väčšia snaha vymyslieť niečo smerom dopredu. Slovan sa dal potrápiť väčšmi. Navyše mu chýbali zranení František Kubík s Adamom Zreľákom. Od Meszárošovho gólu a vedenia 2:0 slovanistov to potom už bolo náročné. Pritom nehrali oslnivo, nehrali dobre, ale akosi sme sa nevedeli dostať pred Pernišovu bránu. Kontaktný gól Migaľom dal šancu s výsledkom ešte niečo urobiť, 10 minút na vyrovnávajúci gól je vcelku veľká porcia zápasových minút, ale v tomto prípade nič nepriniesla.
Škoda. Na Pasienkoch sme po druhýkrát v sezóne prehrali 1:2. Slovan pritom z troch predchádzajúcich domácich vystúpení na jar získal iba 1 bod. V týždni vypadol z pohára v Trenčíne, síce Slovan viedol a domáci AS dohrával bez vylúčeného Matúša Bera, nevycúval tak len z majstrovských, ale aj svojich pohárových snáh.

Z pohľadu Podbrezovej bolo viditeľné vyššie sebavedomie z prejavu hráčov. Víťazstvo nad Senicou v minulom týždni v Brezne mužstvu Jozefa Moresa pomohlo. Vyčítať mu možno len menšiu aktivitu v útočnej fáze, nespokojný s výkonom bol aj samotný tréner. Ten spolu so svojimi spolupracovníkmi zaujímavo namiešal zostavu - v základe sa premiérovo predstavili Šlapák s Richnákom, vytúžený výsledok to však neprinieslo. Ale nevadí. Máme pred sebou reprezentačnú pauzu, neskôr 10 ligových zápasov, najbližšie v Brezne hostíme Myjavu.

Aj tento zápas teda ukázal, v čom sa možno zlepšiť - načrtli sme sezónnu i aktuálnu formu Slovana. Bol nalomený a čakal na impulz. Možno smerom do ďalších zápasov budeme viac odvážnejší, viac si budeme veriť na takto doráňaného súpera. Podáme lepší výkon. Ale ak to teda nebude znieť ako výhovorka, nech si každý uváži, akú sezónu má Slovan, akú mal pred sobotou formu. A ako veľmi mu pomohla tá penalta.



Miroslav Čief
VIDEO: TV Hronka