Pred zverencami trénera Mareka Fabuľu je posledný zápas na súperovej pôde v jesennej časti Fortuna ligy. V sobotu 3.12.2016 od 17:00 odohrajú zápas na ihrisku v Zlatých Moravciach s jasným cieľom – potvrdiť dobrú formu v jesennej časti a udržať si prvé miesto v bodovej tabuľke na súperových ihriskách. Klub ViOn Zlaté Moravce – Vráble prechádza turbulentným obdobím, ktoré dokonca pred pár týždňami priklincovalo prvoligové družstvo až na dno ligovej tabuľky. Vedenie túto nelichotivú situáciu zvládlo výborne, keď po prehre v Michalovciach vymenil trénera Gergelyho veľmi skúsený Juraj Jarábek. Pod jeho vedením ViOn vyhral dva zápasy v rade a priblížil sa k svojim najväčším súperom v boji o udržanie. Naopak „Železiari“ ťahajú sériu troch víťazstiev v rade, zaručujúcich priebežné druhé miesto vo Fortuna lige, ktorého udržanie po skončení jesennej časti je jednoznačným cieľom v Podbrezovej. Na trávniku v Zlatých Moravciach nás čaká náročný duel, kde obom družstvám pôjde o veľa a ani jeden zo súperov nepredá svoju kožu lacno.

Predstavujeme súpera – FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble

ViOn sa po vlaňajšom boji o udržanie v najvyššej súťaži chcel vyhnúť záchranárskym prácam, čomu nasvedčovala aj letná prestavba kádra a angažovanie skúseného trénera Petra Gergelyho. V úvode sezóny Zlatomoravčania predvádzali dobré výkony, ale väčšinu zápasov tesne nezvládli a prehrali ich najtesnejším rozdielom. Po ôsmich kolách mali Zlaté Moravce – Vráble na svojom konte získaných 6 bodov. Vysoká prehra v nasledujúcom kole na pôde Ružomberka odštartovala nelichotivú šnúru až siedmich prehier, ktorá po tej poslednej v 15. kole v Michalovciach, znamenala koniec trénera Gergelyho na lavičke Zlatých Moraviec. Kormidlo prebral skúsený Juraj Jarábek, pôsobiaci v Zlatých Moravciach v sezónach 2009 – 2013. Po jeho príchode mužstvo ožilo, zvládlo kľúčové zápasy so Senicou i Prešovom a so ziskom šiestich bodov za dve výhry sa dotiahlo na desiate miesto. Pred poslednými dvomi jesennými kolami je pozícia Zlatých Moraviec v tabuľke náročná, ale pri aktuálnej forme s možnosťou výraznejšieho tabuľkového posunu smerom nahor.

Počas letnej prestávky sa v Zlatých Moravciach rozlúčili hlavne s viacerými legionármi, ako aj slovinským trénerom Djuričičom. Káder ViOnu opustili Tipurič, Majkič, Perišič, Krznarič, ofenzívny univerzál Dejan Školnik a Cebara, Bamba či Lovrec. Do konkurenčného MFK Ružomberka prestúpil mládežnícky reprezentant Šimon Kupec, hrávajúci na poste ľavého krajného obrancu. Mládežníckemu reprezentantovi Slančíkovi skončilo hosťovanie z tímu českého prvoligistu Zbrojovka Brno a už počas jesennej časti prestúpil do bulharského Černo More Varna hrotový útočník Marek Kuzma. Naopak posilami pred novou sezónou sa stali ofenzívny krajný obranca Martin Boszorád, prichádzajúci z MFK Ružomberok, z kádra „Železiarov“ sa do Zlatých Moraviec presunul stredný obranca Milovan Kapor a výraznou posilou sa stal Michal Obročník, ktorý prišiel na polročné hosťovanie zo Slovanu Liberec. Ďalšími posilami sa stali menej známy trenčiansky mladík Ranko, Válovčan pôsobiaci v nižších slovenských súťažiach a z druholigového Liptovského Mikuláša prišiel obranca Pastva. Úlohou trénera Gergelyho bolo vyskladanie správneho a zdravého kádra, napĺňajúceho ciele stanovené vedením, čo sa v úvode sezóny aj darilo. Nakoniec po sérií prehier prišla informácia o zmene trénera, ktorého cieľom je udržanie prvoligovej príslušnosti pre Zlaté Moravce aj v ďalšej sezóne Fortuna ligy.





Posledný ligový zápas FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – 1.FC Tatran Prešov 3:0. Dôležitý zápas z pohľadu boja o záchranu začali lepšie domáci a od úvodu sa tlačili za prvým gólom v stretnutí, keď odrazenú loptu mieril presne k žrdi domáci Oliveira, ale brankár Prešova Talian dobre zakročil. Na druhej strane sa po rýchlej akcii rútil na domácu bránu Ashiru, avšak jeho strela minula bránu. S pribúdajúcimi minútami sa čoraz viac začali presadzovať domáci. Najskôr výbornú hlavičku Boszoráda ešte dokázal bravúrne vyraziť brankár Talian, ale o štyri minúty už bol prekonaný. Centrovanú loptu domácich zastavil v pokutovom území rukou Dzúrik a nariadený pokutový kop s prehľadom premenil domáci kapitán Orávik. Prvý polčas skončil najtesnejšou výhrou domácich a aj v druhom dejstve domáci ViOn pokračoval v ofenzívnom tlaku. V 68. minúte boli domáci fanúšikovia odmenení krásnou akciou, na ktorej konci bola presná strela Orávika 2:0. Desať minút pred koncom stretnutia sa gólovo presadil aj domáci Boszorád a stanovil konečný výsledok na zaslúžených 3:0 pre domáci ViOn. Zostava FC ViOn: Kováč – Boszorád, Karlík, Pintér, Pastva – Orávik, Bariš, Obročník, Gešnábel (66. Guilavogui) – Válovčan (80. Sombat), de Oliveira (84. Sedlák).

Pred zápasom s FC ViOn

Zlatomoravčania chytili v závere jesennej časti pod novým trénerom Jarábkom druhý dych. Dve výhry v posledných dvoch dueloch a jednoznačné skóre 6:1 hovorí za všetko. Pred „Železiarmi“ je náročný zápas, ktorý môže ukončiť sériu víťazstiev jedného zo súperov. Rovnako náročný a zaujímavý bol aj prvý vzájomný zápas týchto družstiev v aktuálnej sezóne. Úvod zápasu 7. kola patril zverencom trénera Fabuľu, ale dobré šance Breznaníka či Kostelného gólom neskončili. Z prvopolčasového tlaku „Železiari“ neskórovali a postupne sa v priebehu druhého polčasu hra vyrovnávala. Šok pre domácich fanúšikov prišiel tri minúty pred koncom, keď po chybe obrany využil svoju príležitosť hosťujúci Konnsimbal a poslal ViOn do nečakaného vedenia. Infarktový záver zápasu priniesol až nadstavený čas, keď po faule v pokutovom území na prenikajúceho Viazanka si postavil loptu na biely bod Podio a vyrovnal na konečných 1:1.

ViOn má v aktuálnej sezóne bilanciu troch výhier a rovnakého počtu remíz v sedemnástich odohraných zápasoch Fortuna ligy. Zisk 12 bodov ho radí na momentálne posledné miesto, na ktorom je s rovnakým počtom bodov aj Tatran Prešov. Hrozivým ukazovateľom v doterajšom priebehu je pomer strelených gólov, kde pri pasívnom skóre 17:33 je ViOn najviac inkasujúcim mužstvom z celého ligového pelotónu. Napriek tomu majú Zlatomoravčania vo svojom strede jedného z najskúsenejších a najlepších brankárov v lige. Je ním 42-ročný Pavel Kováč, chytajúci stále vo veľmi dobrej forme, dokazujúci svoje kvality a získané skúsenosti v každom ligovom zápase. Obranná štvorica pod trénerom Jarábkom funguje na výbornú a vyniká v nej hlavne ofenzívne ladený krajný obranca Boszorád. Stred obrany patrí Karlíkovi s Pintérom, pred ktorými na poste stredových hráčov pracujú dokonale zladení Obročník s Barišom. Ťahúňom ofenzívy v Zlatých Moravciach je už dlhodobo kapitán Peter Orávik, ktorý v aktuálnej sezóne pridal k výborným finálnym prihrávkam aj štyri presné zásahy. Nebezpečenstvo pre obranu na čele s brankárom Kuciakom budú tvoriť aj legionári de Oliveira a Guilavogui, spolu s mladým a dravým Martinom Válovčanom.

Nálada v kabíne „Železiarov“ je po troch víťazstvách v rade výborná. Hlavne posledná suverénna výhra nad zachraňujúcou Senicou dodáva tímu potrebné sebavedomie, ktoré môžu potvrdiť aj v ťažkom sobotnom stretnutí v Zlatých Moravciach. Po menších problémoch so zadným stehenným svalom sa pripojil k tímu aj Michal Breznaník, ktorému by sme opäť dopriali dvojgólový zápis na súperovej pôde, podobne ako v zápase s Michalovcami. Hráči Podbrezovej si v priebehu týždňa spestrili prípravu na sobotný zápas príjemnou udalosťou. Únia ligových klubov predstavila projekt Adventných kôl, v ktorých každý tím a jeho fanúšikovia majú možnosť podporiť dobrú vec kúpou i zdobením vianočných medovníčkov. Verme, že tréner Marek Fabuľa so svojim realizačným tímom uháji v sobotu našu šnúru víťazstiev výberom vhodnej základnej zostavy a taktiky, ktorú doplnia hráči svojimi výkonmi na ihrisku zachraňujúcich sa Zlatých Moraviec. Výkop stretnutia je naplánovaný na sobotu 3.12.2016 od 17:00 hod.!

Patrik Müller





Rozhodcovia zápasu:
Rozhodca : Gabriel Michlian
Asistent 1 : Peter Bednár
Asistent 2 : Rastislav Žákech




Vzájomné zápasy :




Forma FC ViOn :