V zimnom prestupovom období bol o neho na Slovensku značný záujem. Hrotový útočník Pavol Šafranko, kmeňový hráč 1.FC Tatran Prešov, sa však rozhodol, že svoje ďalšie kariérne kroky spojí s Podbrezovou a súhlasil s ročným hosťovaním v našom klube. Na Horehronie prichádza so statusom kanoniera, ktorý potvrdzoval v drese druholigového Prešova a taktiež v reprezentácii Slovenska do 21 rokov, v ktorej je v aktuálnej kvalifikačnej edícií stabilnou súčasťou.

Pavol Šafranko (nar. 16. novembra 1994), je rodákom zo Stropkova. Svoje futbalové začiatky robil v MŠK Tesla Stropkov, až v roku 2012 neodolal vábeniu Tatrana Prešov a prešiel tam na hosťovanie a od roku 2013 na trvalý prestup. Urobil dobrý krok, postupne si získal miesto v základnej zostave druholigistu, v posledných dvoch sezónach bol už dokonca výraznou oporou mužstva trénera Stanislava Vargu. Za Prešov podľa dostupných informácii odohral 56 zápasov, v ktorých strelil 17 gólov.







Pokračovať bude v drese FO ŽP Šport.
"Moje kroky do Podbrezovej nasmerovalo viacero faktorov. Určite to bola prítomnosť trénera Mareka Fabuľu v klube a v neposlednom rade záujem samotného vedenia o moje pôsobenie v klube. Bol to profesionálny prístup. Ako prvý ma kontaktoval tréner Fabuľa, ktorý mi prezradil, čo by odo mňa na ihrisku vyžadoval, porozprával mi taktiež všetko o fungovaní klubu. Bol som milo prekvapený z jeho slov, pretože nešetril chválou," ozrejmil, čo rozhodlo o jeho súhlasnom stanovisku. Hlavný kormidelník Železiarov Fabuľa ho viedol v doraste Tatrana Prešov.

Prostredie v Podbrezovej mu sadlo.
"Moje zatiaľ krátke pôsobenie na Horehroní hodnotím jedine pozitívne. Klub funguje na špičkovej profesionálnej úrovni, konsolidovane. Ak by každý klub na Slovensku fungoval minimálne ako Podbrezová, boli by sme úplne inde. Podmienky sú výborné, máme všetko, čo má mať profesionálny futbalista, o všetko je postarané. Spoluhráči ma prijali, myslím, ako každého novica. Sadli sme si však, sme dobrá partia, pomohlo nám aj sústredenie v tureckom Kemeri." Mužstvo má za sebou porciu prípravných zápasov, v ktorých sme boli výsledkovo úspešní. Pozerá sa na to podobnou optikou. "Môj momentálny pocit z prípravných zápasov je taký, že som prekvapený, že takéto mužstvo je na predposlednej priečke Fortuna ligy, pretože má určite na viac. Sám seba nerád hodnotím, nie som so sebou nikdy spokojný, čiže to nie je otázka na mňa (smiech)."

Ako bolo spomenuté, Pavol taktiež patrí do kádra slovenskej reprezentácie do 21 rokov. V mužstve trénera Pavla Hapala nastúpil v základnej zostave v prvom kvalifikačnom zápase v septembri v Bielorusku, namiesto dištancovaného Adama Zreľáka. Naši mladíci v tom zápase prehrali 0:1. Inak si počínajú suverénne, dvakrát zdolali napríklad favorizované Holandsko, v tabuľke zimujú na prvej priečke a je reálny predpoklad, že postúpia na európsky šampionát tejto vekovej kategórie.


V súčasnosti myslí však na pôsobenie na Horehroní.
"Mojim cieľom je byť čo najlepší a pomôcť mužstvu k čo najlepším výsledkom v lige, aby sme sa zachránili a posunuli sa v tabuľke čo najvyššie. V 21- tke je to postup na Majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v Poľsku v budúcom roku. Pre mňa je každá nominácia na reprezentačný zraz obrovská česť." Je o ňom známe, že na sebe tvrdo pracuje. Má nakročené k zaujímavej kariére. "Iba Boh vie, akým smerom sa bude uberať. Zatiaľ som tu v Podbrezovej a riešim prítomnosť. Chcem byť hlavne zdravý, to bude podstata. V minulosti sa mi ozvali kluby z Poľska aj z Česka, ale to je momentálne nepodstatné. Človek, aby bol úspešný, by mal každý deň chcieť byť lepším človekom, či už po fyzickej, alebo po mentálnej stránke, tak sa dá posúvať ďalej," zakončil rozhovor Pavol Šafranko, s poďakovaním zaň.

Miroslav Čief