V predstavovaní nových hráčov Podbrezovej pokračujeme. Dnes sa pokúsime upriamiť zrak na dvojicu novicov, prichádzajúcich na hosťovanie - Pavla Penksu a Róberta Richnáka.

Brankár Pavol Penksa, nar. 7. novembra 1985, je rodákom zo Spišskej Novej Vsi. Vo svojom rodnom meste aj začal s aktívnou kariérou a cez rakúsky Horn a kluby z nižšších súťaží sa dostal do Ružomberka, kde pobudol 5 rokov, poväčšine v role náhradného brankára. Nastupoval za rezervu, vyťažovaný bol v prípravných zápasoch a ak dostal šancu v lige, nesklamal. Konkurenciu mal v kádri MFK vždy výraznú.

Pred dvomi rokmi potom nasledoval posun do iného prvoligového klubu - do Dunajskej Stredy. V DAC sa už oveľa častejšie dostával medzi žrde a hlavne teraz na jeseň mu prischla pozícia jednotky tímu. Dunajskostredčania boli celý rok, nielen v jesennej časti, na domácom trávniku neporaziteľní a veľkou mierou k tomu prispel Pavol. Istými zákrokmi, aj jeho typickým hlasným dirigovaním spoluhráčov pred sebou. Brankárske gény mal po kom zdediť, jeho otec bol taktiež brankár a momentálne sa tomuto povolaniu venuje ako tréner. Posledné jesenné kolá už ale prepustil miesto svojmu konkurentovi Andrejovi Perneckému, talentovanému brankárovi, ktorý prešiel akadémiou Southamptonu a zaúčal sa futbalu po boku Garetha Balea, aktuálne krídelníka Realu Madrid.

V zime Pavol DAC opustil, nakoľko sa do klubu vrátil staronový Martin Polaček so Slovana, silný konkurent, ktorý by mu mohol zamedziť v pravidelnom chytaní. Na vzniknutú situáciu promptne zareagoval manažment Podbrezovej a angažoval ho na hosťovanie do leta. Tento krok možno hodnotiť na všetky smery. Na jednej strane sme získali brankára, ktorý nastúpil ako číslo 1 v sobotu proti Košiciam v Brezne a bude chytať aj v nasledujúcich zápasoch, na druhej strane je tu vekový priemer našich troch brankárov, ktorý je relatívne vysoký. Možno budeme brankársku otázku otvárať opäť už v najbližšom prestupovom období, ktovie...


 

Ofenzívec Róbert Richnák, nar. 3. mája 1992, je rodákom z Dolných Zeleníc. Počas celej svojej kariéry bol verný Spartaku Trnava, ktorý ho vychoval, ale zatiaľ sa výraznejšie nedokázal presadiť do jeho A - mužstva. V prvej lige debutoval 17. septembra 2013 proti Dunajskej Strede, odohral v nej ale len 5 zápasov. Oveľa väčšiu porciu zápasov odohral za rezervu Spartaka, kde bol jedným z kľúčových hráčov a nielen gólovo ťahal svojich spoluhráčov.

Richnák je zaujímavý futbalista, typologicky ťažko rozoznateľný. Jeho typickými hernými črtami sú rýchlosť, nasadenie, veľa behá a akcie vie gólovo zakončiť. Hovoriť preňho môže aj motivácia, má veľkú šancu ukázať sa na prvoligovej scéne a zaiste ju túži využiť. Pre naše mužstvo môže byť žolíkom, ktorý je schopný otočiť nepriaznivý vývoj zápasov, jeho úlohou by však malo byť hlavne tlačiť sa do zostavy, byť konkurenciou pre všetkých ofenzívnych hráčov v kádri. Proti Košiciam nehral, ale šancu s určitosťou dostane. Je už potom len na ňom, ako s ňou naloží.


 

Miroslav Čief