Radosť z takého futbalu! V piatok večer z neho skutočne bola. Naši chlapci na ihrisku urobili ľudí šťastnými, odohrali proti Spartaku Trnava výborný zápas a v plnej nahote ukázali, že ich jarné výsledky a výkony neboli dielom náhody. To, ako hrali ako tím, to, ako bojovali, to, s akou skromnosťou sami o sebe po zápase rozprávali, to robí futbal futbalom, to robí človeka veľkým. Všetkým v Podbrezovej nielenže padol kameň zo srdca skutočnosťou, že sme sa zachránili - naopak. Podbrezová sa po tejto jari etablovala vo Fortuna lige na všetkých úrovniach a získala si rešpekt celého futbalového Slovenska.

Poprašok trojbodového dažďa

Večerná spŕška dažďa pred zápasom lež čo by dekorovala kolorit futbalovej atmosféry v Podbrezovej. Húfy fanúšikov, zelený trávnik, žiara reflektorov naň... Ozývajúci sa potlesk, vrava z našej šatne. V očakávaní veľmi ťažkého zápas proti FC Spartak Trnava, ktorý ťahal sériu víťazstiev a prišiel na Horehronie s cieľom potvrdiť svoju miestenku do predkola Európskej ligy UEFA, duša každého fanúšika doslova dýchala futbalom.


Bol to jeden z najkrajších futbalových zápasov, aký sa kedy v Podbrezovej odohral. Z viacerých dôvodov. Zdolať tak kvalitného, tak slávneho a tak rešpektovaného súpera 3:0 - a po takom výkone, s takým presvedčením, s takou tímovosťou a s takým mentálnym nastavením. To musí naplniť ľudí, ktorí v Podbrezovej robia pre futbal tak veľa, hrdosťou. Nadšením. Mnohí náš klub tak trochu podceňovali, druhý rok sme v lige, druhý rok sme sa zachraňovali. Mnohí nad nami lámali, hlavne po jeseni, palicu a nevieme, čo všetko, ale všetkým sme poslali hlasný, čistý a priezračný odkaz z trávnika.


Nevieme, čo viac si môžu fanúšikovia želať, ako to, že futbalisti z ich mesta, z ich rodiska bojujú na ihrisku ako jeden tím. Makajú, drú, neľakajú sa mena silného súpera. Majú zdravé sebavedomie a vieru vo vlastné sily. Trnava totižto aj v piatok ukázala svoju veľkosť. Hrala dobre. Síce s chybami, čo ju stáli výsledok, ale dobre. Konštruktívne, s myšlienkou, s jasne načrtnutou hernou schémou. Médiá sa do nej navážali a trochu ju tak pohládzali po tvári a dávali ju pod čiernu zem, že práve toto v jej hre chýbalo. Pod Miroslavom Karhanom, ikonou FC Spartak, ktorý ako hlavný kouč 3x s mužstvom vyhral a odohral s ním fantastický zápas pred dvomi týždňami v Trenčíne, toto nechýba. Súper vedel, čo hra ť, ako hrať, posielal si pri rozohrávke presné prihrávky, lopta len tak dunela z kopačky na kopačku. Nikto z hostí to neodflákol, síce prehralo sa. V hustom lejaku išlo na maximum každú hraciu minútu.


Trnava má najlepšiu brankársku dvojicu vo Fortuna lige. Hráč s číslom 1 Adam Jakubech je talent, aký sa len tak nevidí. Je moderný, dynamický, má fantastické vybiehanie. Vyžarovanie. Možno zápas u nás mu natoľko nevyšiel - pri prvom góle mu lopta vykĺzla z rukavíc, pri druhom trochu zaváhal, ale týmto si každý dobrý hráč musí prejsť. Patrí to k futbalu. Adam Jakubech, takisto Matúš Bero z Trenčína ukazujú, že aj na našich trávnikoch vyrastajú talentovaní futbalisti. Ktorí nielenže vedia čo so svojim talentom, ale sú vzorom - ukazujú, že byť dobrý, cieľavedomý a pokorný nie je cesta slabosti - ale cesta k úspechu a ľudskosti, cesta, po ktorej radno možno ísť.


Trnava má taktiež najlepšieho obrancu v lige, Matúša Čonku, najlepšieho strelca, Davida Depetrisa, najlepší štadión, City arénu, momentálne najmodernejšiu na Slovensku. A tými naj môžeme pokračovať. Ale na čo môže byť Trnava ešte naozaj pyšná, to sú jej fanúšikovia - nároční, ale vďační, verní a v Podbrezovej ukázali, že aj kultivovaní. Pustili sme ich na hlavnú tribúnu, nakoľko lialo ako z krhly, bolo to riziko... Ich sektor nie je pod strechou, nebolo by s kostolným poriadkom nechať ich moknúť, za ochotu a vďačnosť sa nám však oplatili tým najlepším spôsobom. Nerobili problémy, slušne fandili, boli skutočne super. Palec hore do Trnavy. V budúcej sezóne má Spartak veľkú šancu získať titul, spadne tam štadión. Pamätajte na tieto slová...


Ale stále je tu Podbrezová. V ktorej v piatok padal poprašok trojbodového dažďa.







Ďakujeme za všetko, chlapci!

Marekovi Fabuľovi, trénerovi FO ŽP Šport Podbrezová, treba skutočne poďakovať. Mužstvo povzniesol, to nielenže hrá dobre, ale je hlavne správne mentálne nastavené. Už v Senici, po situácii, keď bolo vlastne v súťaži zachránené, nič nevypustilo. Žiadne zľahčovanie. Drelo, makalo, išlo za svojim cieľom. Tým je konečné 8. miesto v tabuľke po skončení sezóny Fortuna ligy. Pre nás malé- veľké víťazstvo. Ale stále ostávajme na trávniku...


V zime nám parádne vyšli príchody do mužstva. Kostelný, Krivák, Djordjević, Turňa a všetky naše posily sa ukázali ako správny ťah. Ján Krivák je zrejme najväčšie prekvapenie jarnej sezóny Fortuna ligy. Chlap, ktorý hrával pred časom 7. rakúsku ligu a takto aby hral v najvyššej súťaži, tak to je pre náš klub ako dar z neba. Nebojí sa hrať, do všetkého ide poctivo, konštruktívne, bez chýb, nelieta v oblakoch z toho, že odrazu vyletel nahor, že dostal nomináciu na hráča mesiaca. Ide z neho pokora. Túžba presadiť sa. Váži si, že sme mu tu v Podbrezovej dali šancu hrať prvú ligu, do svojej šance sa doslova zahryzol. Nielen on, ale takisto hráč s číslom 18 v našom drese. Výborný chalan, reprezentant Slovenska do 21 rokov. Ten chalan má v sebe čosi výnimočné, o Pavlovi Šafrankovi budeme ešte veľa počuť.


Ale všetci chalani si zaslúžia pochvalu. My, v akej sme boli situácii, že sme sa tak trochu báli, zachraňovali sa - a na jar vyhrali 6 zápasov zo 7- ich. Aby sme inkasovali 2 góly v Zelpo aréne na jar od súperov, aj to jeden po vlastnom góle kapitána Jaroslava Kostelného, ku ktorému sa aj chlapsky priznal. Kto by si niečo krajšie vysníval? Pochváľme sa konečne my sami, keď už nás málokto. Mohli sme byť na tom inak - keby možno v prvom jarnom kole netrafil Pablo Podio v 97. min gól do bránky Senice, možno by sa situácia vyvinula pre nás inak. Ibaže realitou je, že mužstvo obsadí po poslednom kole 8. miesto v tabuľke Fortuna ligy, je správne nasmerované, aj fanúšikom sa ligotajú oči od šťastia. Všetko sme podčiarkli sebavedomým, dominantným a neviem ešte akým výkonom proti Trnave, prívlastky sa nájdu u každého, len sa treba pohrať s fantáziou a radosťou v sebe samom. S hlbokým úklonom pokory ďakujeme za pekné futbalové chvíle s Vami. Vyjadriť to možno jednou vetou - Ďakujeme za všetko, chlapci!


Miroslav Čief
130516_muzi_trnava067 130516_muzi_trnava075 130516_muzi_trnava078 130516_muzi_trnava083