V sobotu podvečer sme na umelej tráve prehrali s AS Trenčín 2:0. Žiadne prekvapenie. Proti úradujúcemu majstrovi, lídrovi tabuľky Fortuna ligy a najlepšiemu futbalovému mužstvu na Slovensku sa podobný rezultát očakával. Bod či body zo zápasu s ním by boli zlatou pridanou hodnotou v našom úsilí zachrániť sa. Takto sme získali cenné poznatky do budúcna - prezentovali sme sa atypickým, nezvyklým herným štýlom, ktorý možno budeme ešte v jarnej časti potrebovať. A navyše sme obstáli so cťou.

Taktické a postové variácie na oboch stranách

Trenčínu urobili škrt cez rozpočet početné absencie v jeho kádri. Jar je pasé pre stopéra Milana Rundiča kvôli zraneniu kolena. Disciplinárny prehrešok sa týkal Nigérijčana Ibrahima Rabiuho, pred zápasom s Podbrezovou dostal stopku kvôli piatim žltým kartám stredopoliar Ryan Koolwijk a dodatočne bol po zápase Slovnaft Cupu na ihrisku VSS Košice potrestaný útočník AS, Rakúšan Stefan Maierhofer.


Pre domácich nehral do karát ani ďalší faktor. Nahustený program. V nedeľu hrali na ihrisku MFK Zemplín Michalovce, v stredu štvrťfinálový zápas Slovnaft Cupu v Košiciach, v sobotu s nami. Mužstvo trénera Martina Ševelu si s tým však poradilo skvele. Síce sme mu cestu za triumfom dostatočne sťažili. Po nedeľňajšom domácom zaváhaní Slovana s Myjavou je už ale jednou nohou v majstrovskom cieli, pred svojim prenasledovateľom má 9- bodový náskok.


Vedeli sme, že na umelej tráve Trenčína nás čaká sizyfovská robota. Vzhľadom na domáce absencie zareagoval tréner Marek Fabuľa zaujímavým taktickým ťahom. Prezieravým. Vedel, že domácim odpadli dvaja tvorcovia hry - Rabiu a Koolwijk a taktiež útočná veža Maierhofer. Snažil sa tak prehustiť stred poľa, zabetónovať našu šestnástku, spevniť kraje ihriska. Domácim tak zobrať priestor na krídlach, na kombináciu a na ich dobré prepracované nábehy z druhej vlny. Teda na to, v čom sú silní a dominantní.


Do zostavy tak nominoval Milovana Kapora, k Václavovi Ježdíkovi do partu Mateja Kochana a na kraj išiel skúsený Miroslav Viazanko. Trenčanom muselo pripadať, že Podbrezová zaparkovala pred vlastnú šestnástku autobus, ako svojho času Chelsea Londýn na barcelonskom Camp Nou. Nanešťastie, dokázali si poradiť s našou taktikou. Od prvých minút boli silní na lopte, mali kreatívnu rozohrávku, pestré kombinácie a rýchlo otáčali ťažisko hry. Síce dlho nedokázali nájsť gólový kľúč od našej brány a to bolo podstatné.






Čakajú nás kľúčové súboje

AS Trenčín gólovo spasil Matúš Bero. Z postu stredopoliara najlepší strelec ligy. Ako sme písali aj v predzápasovom komentári, jeho si kľúčové lopty akoby hľadali samé. Matúš je v takých pozíciách, aké sa mu naskytli aj v sobotu, neomylný. Po Van Kesselovej tyčke sa v 41. minúte zorientoval ako prvý a náš taktický plán dostal výsledkovú trhlinu. Berovi to možno priať, je to skromný, cieľavedomý chalan s obrovskou pokorou, ktorý na sebe pracuje, vie zo seba sňať tlak a má obrovskú budúcnosť. V každom našom vzájomnom ligovom zápase v tejto sezóne však proti nám skóroval, to sa nám už páči menej. Pre dobro slovenského futbalu je ale dobré, že na našich trávnikoch vyrastá hráč podobné kalibru.
V druhom polčase bol čas odpovedať na jeho presný zásah. V 53. minúte sa však presne umiestnenou strelou spoza spleti tiel prezentoval anglický univerzál James Lawrence a bolo prakticky "vymaľované". Tréner Marek Fabuľa zareagoval - do hry poslal útočníka Andreja Rendlu, dovtedy na hrote operujúci Pablo Podio sa stiahol viac do hĺbky poľa, na krajoch sme mali rýchlych Viazanka s Pavlom Šafrankom. Dostatočná útočná sila. Žiaľ, Trenčín nás k ničomu nebezpečnému nepustil. Vyhral zaslúžene. Dokázal svoju enormnú silu a vyspelosť. Napriek únave z nahusteného programu, hráčskym absenciám, aj našej taktike, ktorou sme mu zápas do zásadnej miery sťažili, uspel. Klobúk dolu.
V pozápasových ohlasoch sme zaregistrovali poznámky, že sme v Trenčíne postavili železnú defenzívnu hradbu ako správni Železiari. Nuž áno. Našu taktiku sme vyhodnotili tak, aby sme mali šancu na úspech. Bola to do istej miery z núdze cnosť. V záchranárskych bojoch nám nikto nepomôže, body si musíme uhrať sami. Akou formou ich získame, na to sa nebude zrejme už nikto pozerať. V najbližšom ligovom programe nás totižto čakajú najväčší tabuľkoví rivali - postupne doma v Zelpo aréne MFK Zemplín Michalovce, následne v Senici MFK Skalica a potom sa predstavíme v Zlatých Moravciach.


Nastáva pre nás kľúčová časť ligovej sezóny. Máme 6- bodový odstup od poslednej Skalice a dobrú východiskovú pozíciu. Všetko vo svojich rukách. Trenčín bol pre nás v sobotu futbalovou školou, vyhral zaslúžene, ale z nášho pohľadu je možné, že herný systém akým sme v zápase s ním predviedli, sa nám v niektorom z kľúčových zápasov na jar ešte zíde.


Miroslav Čief