A je to tu! Historický okamžik, premiéra Podbrezovej, zástupcu Horehronia v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži, sa stáva realitou. Zverenci trénera Jaroslava Kentoša nastúpia v piatok 11.7. 2014 o 18:30 na trávnik majstrovského Slovana Bratislava.

Pre Slovan generálka na Ligu Majstrov

Slovan je úradujúci majster, čerstvý držiteľ Superpohára. Budúci utorok ho čaká úvodný zápas v 2. predkole Ligy Majstrov, keď sa v domácom prostredí postaví proti waleskému The New Saints. Zápas s nami je tak pre mužstvo českého trénera Františka Straku nielen vstupom mužstva do novej sezóny Fortuna ligy, ale zaiste aj generálkou pred vstupom na pohárové trávniky, na ktorých si Slovan želá byť úspešný.

Papierové prognózy v tomto prípade logicky poukazujú na fakt, že duel majstra s nováčikom bude jednoznačnou záležitosťou pre Slovan. Hovorí pre neho domáce prostredie, skúsenosť, kvalita kádra, ambície, túžba a akiste i vyjadrenia samotného klubu, či hráčov, že majú len tie najvyššie klubové ciele, na slovenskej scéne obzvlášť. Neznamená to však, že chlapci z Horehronia dopredu prijmú porážku a nepobijú sa o body. Nie, naopak, nielen im, ale všetkým fanúšikom Horehronia svitá nádej, že v prvom zápase na ligovom poli dokážeme uhrať na Pasienkoch prijateľný, bodový výsledok.

Slovan nepôsobí tak dominantne, aby sme si nemohli trúfať. Naopak, trúfajme si! Má síce mužstvo zložené zo silných individualít, ale ako celok nepôsobí presvedčivo, čo môžu odkryť zápasy s európskymi zástupcami. V jeho kádri prišlo k obmenám, k oživeniu, ale ako ukázali na jar niektoré mužstvá a pred týždňom v Superpohári Košice, netreba sa ho báť. K Slovanu treba pristupovať s rešpektom, nie však so strachom. Má svoje problémy, nedostatky, musí a aj bude výzvou pre naše mužstvo ho v tomto zápase potrápiť. Pred rokom bola v identickej pozícii Dunajská Streda, nováčik, ktorý svoje mužstvo dával dokopy týždeň pred začiatkom súťaže a napriek tomu dokázal získať cenný bod po remíze 1:1.



Receptom kompaktnosť a behavosť

V bratislavskom mužstve nastali počas prestávky zmeny. Pri kormidle skončila dvojica Galis- Valovič, ktorú nahradil český trénerský bard František Straka. Mužstvo sa podľa mien posilnilo, muselo sa. V bránke je jednotkou Dušan Perniš, slovenský reprezentant, v tomto smere Slovan nemá slabinu. Na pravej obrane prišlo k zmene, keď rýchleho, no v defenzíve chybujúceho Afričana Bagayoka nahradil Erik Čikoš, taktiež slovenský reprezentant, vracajúci sa z hosťovania zo škótskeho Ross County. Popri Ňiňajovi hral v stopérskej dvojici proti Košiciam Hudák. Naľavo v obrane nová posila Jablonský. Majster sa však musel posilniť prioritne v strede poľa - po ukončení spolupráce s Kladrubským podpísal Slovan zmluvu s kapitánom reprezentácie do 21 rokov Richardom Lásikom, bývalým hráčom talianskej Brescie, čo je vynikajúca kúpa. K nemu sa v zápase s nami zaradí do stredovej pozície ako defenzívny štít Erik Grendel.

Stred poľa je slovanistickou ozdobou. Vlastne - je aj nie je. Individuality má na slovenské pomery báječné, na papieri vyzerajú výborne, ale na trávniku to zvykne medzi nimi zaškrípať. V súhre, medzihre, zabezpečovaní sa. Heslo večera - pozor sa Soumaha! Tento virtuóz z Guiney vie z individuálnej techniky všetko a sám dokáže rozhodnúť zápas s nami. Síce mu chvíľku trvalo, kým sa v metropole Bratislavy adaptoval po svojom príchode z Nitry, už na jar ukázal svoju silu. Ak dostane priestor, je zle. Je rozdielovým, kľúčovým hráčom belasých. Dokáže sa zbaviť dvoch i viacerých protihráčov, individuálne znenazdajky preniknúť a ponúknuť streleckú parketu spoluhráčovi, sám gólovo zakončiť. Treba ho zdvojovať, znechutiť mu hru. To bude kľúč nášho prípadného úspechu. Napravo mu bude robiť garde kapitán Igor Žofčák, ktorému taktiež treba zobrať manévrovací priestor a nepustiť ho k centru, ktorý má fantastický. Naľavo Milinkoviča možno vyzmizíkovať z diania zápasu fyzickou hrou, s ktorou má Marko, taktiež vynikajúci driblér, problémy. Menej behá, pomerne často sa na dlhší časový úsek vytráca z ihriska, aby potom urobil čosi báječné. Na hrote nastúpi pri neúčasti zraneného Róberta Vitteka české útočné kladivo Pavel Fořt, ktorý sa počas jari vystrábil z ťažkého zranenia, ktoré mu mohlo ukončiť jeho aktívnu činnosť.

Ako na Slovan? Behať. Musíme ostať verní tomu, čo nás zdobilo a zdobí - kompaktnosti, taktickej vyzretosti, dôslednému pristupovaniu k protihráčom. V druholigových zápasoch sme vedeli držať šírku ihriska podľa potreby, zdvojovať súpera, dokázať ho vykombinovať a hlavne podržať loptu v pre nás tých potrebných chvíľach. Behavosť, kompaktnosť a hlavne hra bez chýb v defenzíve s tým, že sa nemôžeme báť ofenzívne pohroziť, tadiaľ sa dá vydláždiť cesta k úspechu.

Previazanosť a puto kolektívu

Tento zápas, reálne, môže pre nás skončiť fantasticky. Je prvý ligový, historický, nemáme v ňom čo stratiť. Vôbec nič. To je naša výhoda, to je naša devíza. Máme za sebou stenu vynikajúceho obdobia, nech je pre hráčov vnútornou, psychickou vzpruhou, o ktorú sa môžu oprieť. Musia cítiť elán, ako oni, tak i všetci futbaloví priaznivci Horehronia. Elán, nadšenie a niečo, čomu treba ešte viac popustiť uzdu. Radosti.

Neodškriepiteľne nám budú na trávniku chýbať dve opory - brankár Jožko Hanák a Vraťo Greško. Tento tím je však mužstvo previazané spolupatričnosťou, tú dokáže preniesť na trávnik, a tak naň položiť aj svoju kvalitu. Ak kapitán Minčič uskáče súboje s Fořtom, Milan Harvilko, ktorý zrejme prevezme rolu ľavého obrancu, vygumuje z hry Milinkoviča, ak sa nebudeme báť svojej hry, máme šancu. Veľkú. Určite by sme mali prehustiť stred poľa, vsadiť na rýchle krídla a tlačiť sa cez kolmosť a rýchlosť v nohách Gereca či Juraja Pančíka. Na ihrisko však musia naši hráči vstúpiť s túžbou, vierou a pozitívnou energiou. Pokorou. Stať sa môže čosi veľké. Tak sa tešme, verme a nechajme to na samotných hráčov, ktorých príde do Bratislavy podporiť aj náš fanklub.

Predpokladaná zostava FO ŽP Šport Podbrezová: Baláž - Snitka, Kupčík, Minčič, Harvilko -. M. Pančík, Kochan - J. Pančík, Vaščák, Hovančík - Gerec

Miroslav Čief
Foto: TASR