V sobotu 14. marca s úvodným výkopom o 14:30 privítame na štadióne v Brezne futbalistov FK Senica. Pôjde o súboj 22. kola Fortuna ligy, ktorý uzavrie jej druhú tretinu. Pre našich hráčov bude súboj so Záhorákmi veľmi dôležitý z aspektu uchytenia sa, v tomto stretnutí potrebujeme bodovať a veríme, že mužstvo v tejto snahe podporí aj početná divácka kulisa v publiku na Horehroní.


Predstavujeme súpera - FK Senica


Aktuálne v sezóne

Seničania v lete po dlhšej dobe neboli účastníkmi európskych pohárov. Mali tak pod taktovkou Pavla Hapala viac priestoru nachystať sa na ligové boje, do ktorých vstúpili sympaticky. V 1. kole v Záhorácko - Kopaničiarskom derby zdolali Myjavu, následne remizovali v Banskej Bystrici 2:2, táto deľba bodov bola však stratou, nakoľko Senica viedla už o 2 góly a Dukla v závere aj napriek vylúčeniu jej stopéra Banoviča vyrovnala. V treťom kole potom Záhoráci ako prví "uchmatli" bod dovtedy víťaznej Žiline po remíze 1:1 vo výbornom zápase.

V ďalšom priebehu sezóny potom Senica vynikala najmä na domácom ihrisku, na ktorom počas celej jesennej časti neprehrala. Odohrala na ňom 10 zápasov, v ktorých 6 krát vyhrala a 4 krát remizovala. Horšie to už bolo u súperov, kde si mužstvo pripísalo len jednu výhru a 5 remíz. Prezentovalo sa však vždy svojim typickým futbalom, na ktorom bol Hapalov trénerský rukopis. V bránke sa opieralo o nevyspyteľného Šullu, dobre pokryté malo oba kraje obrán, v zálohe malo svoje pevné body v Kóňovi, Hlohovskom a Hušekovi a ofenzíve velil kapitán Piroska. Senica skončila po jesennej časti Fortuna ligy na 3. mieste s 30 bodmi. Vedenie klubu s umiestnením javilo spokojnosť.

Zimná prestávka v kuchyni klubu priniesla už ale niekoľko závažných zmien a odchodov. Tým najzásadnejším bol odchod dlhoročného prezidenta Viktora Blažeka, predtým televízneho komentátora a mediálneho manažéra, ktorý v Senici strávil 5 rokov, do Trnavy. Zmena sa udiala aj na trénerskom poste, Pavel Hapal prijal ponuku prevziať slovenskú reprezentáciu do 21 rokov, na jeho miesto klub vymenoval ligového novica Jozefa Kostelníka. Pohyb nastal aj v hráčskom kádri, ktorý zaznamenal viacero strát. Najviac Senicu bolí predaj Juraja Pirosku, dlhoročného lídra FK, do kazašského FC Kaysar. Citeľné boli aj straty krajných obrancov - lavák Róbert Mazáň prestúpil do poľskej Bielsko - Bialej a Juraja Chvátala, ktorý sa vystrábil z komplikácii s oboma ramenami, získala na hosťovanie Sparta Praha. Jediným posilnením mužstva bol príchod Jozefa Dolného, ktorý jeseň strávil na hosťovaní v Dukle Banská Bystrica.

Jarnú časť Fortuna ligy začalo mužstvo už pod Kostelníkovým vedením dobre, síce s jednou výsledkovou machuľou. V úvodnom kole odvetnej časti cestovali Záhoráci do Ružomberka a zápas mali výborne rozohratý. Na začiatku druhého polčasu sa ujali vedenia po presne umiestnej strele Dolného za Šavolov chrbát, no nezvládli záver. Najskôr sa z ihriska porúčal nesprávne vylúčený Hlohovský a domáci MFK zasadil hosťom ďalšie údery, tentoraz gólové, Masarykove - bol to totižto práve navrátilec na ligovú scénu Pavol Masaryk, ktorý dvomi gólmi otočil zápas v prospech Ruže. Ružomberok vyhral 2:1. V minulom kole Senica zdolala MFK Košice pred vlastným publikom 3:1.

Seničania sú pred našim vzájomným zápasom na 3. mieste tabuľky so ziskom 33 bodov. Nášmu mužstvu patrí 9. priečka, nazbierali sme zatiaľ 22 bodov. Najlepším strelcom Senice je 9-gólový Jan Kalabiška.

Posledný zápas

Ako sme spomenuli, Senica zdolala Košice. Domáci išli do vedenia Majtánovým gólom, na ktorý odpovedal kurióznym gólom Ján Novák, ktorý posielal z pravého krídla center, ten bol však poriadne pretiahnutý a doplachtil pod brvno prekvapeného Šullu. "Zahanbený" nechcel ostať ani brankár MFK Stijakovič, ktorý nezvládol ľahkú Hlohovského strelu do stredu bránky krátko pred koncom prvého polčasu a Seničania viedli. V 60. min nádherne napriahol z behu spoza šestnástky Majtán a uložil loptu do pravého horného rohu bránky, čím stanovil konečne skóre. Senica bola v zápase lepšia, síce ju trápilo zloženie obrany. Na stopérskom poste hral kapitán Kóňa, ľavú obranu hral najlepší strelec FK Kalabiška. Na pravej strane debutoval mladík Privrel. Hrať mohol aj "omilostený" Hlohovský. Zostava Senice: Šulla – Privrel, Pavlík, Kóňa, Kalabiška - Hušek, Opiela - J. Kosorín (77. M. Kosorín), Komara (89. Kráľovič), Hlohovský - Majtán (90. Mráz).

Vzájomný zápas

V 11. kole Fortuna ligy sme na Záhorí remizovali 1:1. Nebol to ofenzívny zápas, viac sa taktizovalo, bojovalo, ako vymýšľalo, ale napriek tomuto faktu bolo vidieť viacero pekných akcií z oboch strán. Najkrajším momentom stretnutia bol jednoznačne gól Michala Pančíka. Bol to naozaj výstavný kúsok od Michala, Blažej Vaščák mu po tráve našúlal loptu na strelu, ktorú priehlavkom parádne z viac ako 20 metrov trafil do pravého roho Šullovej bránky. Skvostný zásah, brankár FK nebol pri ňom bez viny, stál viac z bránky, ťažko ale mohol mať na tú strelu nárok.



Ako na súpera

V lige slabého niet a každý získaný bod je mimoriadne cenený, o čom sa za dve tretiny súťaže presvedčil vari každý. Dôležitým bodom tohto zápasu bude z našej strany určite túžba po 9-tich zápasoch zabodovať naplno. Nemožno to šiť horúcou ihlou, ale situácia, hlavne tá tabuľková, v akej sa mužstvo nachádza, velí zmobilizovať sily, prvotne hráčsku šatňu, a Záhorákov poraziť. V tomto momente je jedno, akým spôsobom. V sobotu budú podstatné body. Našou výhodou môže byť, že Senica má problémy v obrane. Otázny je štart Pillára, napravo môže zhorieť mladý Privrel. Môže, nemusí. Pozor si určite musíme dať na rýchlych hráčov hostí vpredu, Kosorín je rýchly, Majtán ešte rýchlejší, nebezpečný je Hlohovský. Hru im bude tvoriť, ak nebude hrať stopéra, Tomáš Kóňa. On je mozgovou centrálou ich mužstva. Vsadiť ale musíme na svoj výkon, svoj prejav, svoj prístup k stretnutiu. Dôležité bude srdce našich hráčov. Sme pod obrovským tlakom a viac o tom hovoriť netreba. Veríme, že hráčom pomôžu diváci a Brezno zažije peknú futbalovú sobotu.

Miroslav Čief.