V 10. kole Fortuna ligy čaká naše mužstvo mimoriadne dôležitý zápas. V utorok o 19:00 h privítame v Zelpo aréne mužstvo FC Spartak Trnava. Duel s ním bude dôležitý z toho aspektu, že aktuálne ťaháme nelichotivú 5 - zápasovú sériu prehier a v tabuľke sme poslední. Proti tímu Ivana Hucka, ktorý prišiel na lavičku Spartaka prednedávnom a pripísal si s ním zatiaľ dve prehry, to ľahké nebude. Potrebujeme preto pomoc z publika od všetkých fanúšikov FO ŽP Šport Podbrezová.

Predstavujeme súpera - FC Spartak Trnava

Aktuálne v sezóne

Spartak skončil v minulej ligovej sezóne na 4. mieste tabuľky Fortuna ligy. V súťažnom finiši ho predbehol Slovan Bratislava, ale v klube boli spokojní hlavne s miestenkou v Európskej lige. Tam sa Spartak predstavil po roku znova a prebojoval sa až do 3. predkola, pričom v tom prvom odohral výborné zápasy proti Olympiku Sarajevo. Vypadol až s gréckym PAOK Solún, za ktorý hrá Slovák Róbert Mak, pričom bolo dokonca reálne, aby postúpil - v ´prvom súboji v Solúne hral totižto takmer celý zápas v početnej výhode po vylúčení domáceho stopéra, ale napokon prehral 0:1. V domácej odvete, ktorá sa hrala v Zlatých Moravciach, remizoval 1:1.

Európska pohárová púť Trnavy bola ešte pod vedením trénera Juraja Jarábka. S ním mužstvo aj odštartovalo ligovú súťaž, síce úvodné domáce duely hralo v Zlatých Moravciach - čakalo sa totiž na finalizáciu rekonštrukčných prác na City aréne. V prvom zápase prehral Spartak na Myjave, následne prehral aj v Dunajskej Strede 1:2 po dvoch góloch Pačindu zo záveru stretnutia. Potom mal odložený zápas v Ružomberku pre virózu piatich hráčov v tíme. Mužstvo sa chytilo až výhrou v Zlatých Moravciach, na ktorú nadviazalo výhrou 2:0 v prvom zápase v City aréne v lige so Žilinou, síce drvivú väčšinu zápasu hralo po vylúčení brankára Kamenára v oslabení. Trnava však trpela na málo bodov a Juraj Jarábek sa pod silným tlakom na svoju osobu rozhodol abdikovať na funkciu trénera. Na jeho miesto prišiel počas reprezentačnej prestávky Ivan Hucko a v dvoch zápasoch si pripísal dve prehry - divokú 3:5 v Trenčíne a v sobotu doma s Michalovcami 0:1.

V hráčskom kádri prišlo v lete a aj potom neskôr k veľkým obmenám. Mužstvo opustili Sládek, Hlinka, Banovič, Chovanec, brankár Kelava a počas sezóny manažment klubu predal aj dvoch kľúčových stredopoliarov - Jána Vlaska do Poľska a reprezentanta Erika Saba do PAOK -u Solún. Príchody boli tiež početné - z poľského Lubinu prišiel Boris Godál, z českých tímov prišli Bosniaci Haris Harba a Emir Halilovič, z hosťovania v Sparte Praha sa vrátil Ivan Schranz a zo Slavie sa podarilo požičať si z Trenčína známeho Alda Baeza. Počas reprezentačnej pauzy Spartak posilnili ešte dve známe mená - do Trnavy sa vrátil ľavák Ľuboš Hanzeľ a do útoku sa vedeniu podarilo ulovil veľkú rybu - je ňou Argentínčan so slovenským pasom David Depetris, v minulosti kráľ ligových strelcov. V sumáre transferov nezabudnime ešte na Mareka Janečku, ktorý sa v lete upísal Podbrezovej, ale neskôr sa do Trnavy v rámci hosťovania vrátil a na Tomáša Mikiniča, ktorý k nám pred časom práve odtiaľ prišiel na hosťovanie. Aktuálne je Spartak Trnava na 9. priečke tabuľky Fortuna ligy so ziskom 8 bodov.

Posledný ligový zápas Trnavy

Spartak nastúpil v sobotu pred domácim obecenstvom proti Zemplínu Michalovce a prehral 0:1. Prvý polčas patril hosťom, fantasticky na ich hrote hral náš bývalý hráč Peter Nworah, dobre im fungovala obrana na čele s ich posilami, gruzínskym reprezentantom, stopérom Chubutiom a skúseným brankárom Mariánom Kelemenom. V 26. min sa ujali vedenia, po výbornej kolmej prihrávke medzi domácich stopérov od Kuncu postupoval Stanislav Danko sám na Kamenára, ktorého obstrelil. Michalovce podnikali kolmé, nápadité útoky, ofenzíva Spartaka nebola natoľko výrazná. Navyše si natiahol zadný stehenný sval striedajúci David Depetris jeho štart v Podbrezovej je otázny.

Po zmene strán už ale Trnava zapla na vyššie obrátky a pred Kelemenom to neraz horelo. Po odchode Nworaha po polhodine hry hostia už vpredu nevedeli podržať toľko lôpt a boli pod tlakom, síce Dominik Kunca mohol Trnavu dvakrát v brejkoch potrestať druhým gólom. Za gólom však išli hlavne domáci, Kelemen ale pokusy Harbu, Haliloviča a Schranza kryl, preťažená obrana Michaloviec neraz len so šťastím, vkĺzačkami a odkopmi odolávala. Napokon odolala úplne a zverenci trénera Františka Šturmu sa postarali o prekvapenie kola.





Vzájomné zápasy so Spartakom v minulej sezóne

Bilancia našich vzájomných zápasov bola značne vyrovnaná. Prvý v Trnave v 4. kole sme vyhrali 1:0 po góle Petra Gala Andrezlyho. Využili sme únavu Trnavy po zápase Európskej ligy, ale hlavne sme bojovným a taktickým výkon otupili domáce útočné zbrane.
V druhom zápase v Podbrezovej sa zrodila remíza 1:1. Išlo o vyrovnaný zápas, zaujímavý pre fanúšikov, v druhom polčase sme vyrovnali po góle Blažeja Vaščáka. Posledný tretí vzájomný duel sa odohral v Zlatých Moravciach a veľmi skoro sme prehrávali dvojgólovým rozdielom. Krátko pred prestávkou sme síce znížili hlavičkou Dávida Škutku, po treťom góle Trnavy od Petra Sládeka v druhom polčase však bolo o víťazovi rozhodnuté. Trnava vyhrala 3:1.

Kde je súper nebezpečný

V kuchyni Spartaka nie sú spokojní s výsledkami. Priznávajú to sami hráči, že chcú potešiť svojich fanúšikov víťazstvami, posunúť klub do vyšších sfér tabuľky Fortuna ligy. Pod novým trénerom Ivanom Huckom hrajú v hernom systéme 4 - 4 - 2. Skúsme sa pozrieť, kto proti nám môže nastúpiť a odkiaľ budú hostia hroziť.

V bránke majú istotu, Ľuboša Kamenára, skúseného gólmana s pružnými zákrokmi, schopného pochytať veľa navyše. Na pravej obrane hrá Janečka, poctivý a emotívny hráč, dôrazný v osobných súbojoch. Stopéri Godál s Nikoličom sú pohybliví, obaja obľubujú vyvážanie lopty, pôsobia futbalovo. Naľavo hrá Matúš Čonka, ktorý je po zranení. V minulej sezóne však patril k top hráčom na svojom poste, je rýchly, po svojej čiare bude behať celý zápas. V centrále zálohy hrá na defenzívnom štíte Baez, tvrdý hráč, motorová myš stredu poľa. O kreativitu sa po odchodoch Vlaska so Sabom stará Halilovič. Na krídlach môžu nastúpiť viacerí, najnebezpečnejší hráč Trnavy je jednoznačne Martin Mikovič. Má nízke ťažisko, rýchle nohy, je čiperný a technický, on sa bude snažiť ťahať útoky hostí. Očakáva sa aj zaradenie Ivana Schranza, bývalého mládežníckeho reprezentanta. Opäť ide o rýchleho hráča, s vyššou postavou, dobrým centrom, hra na krídle mu sedí ako uliata. V útoku môžu nastúpiť traja futbalisti - Bosniak Harba je klasický útočník, Jakub Vojtuš hráč s nevyspytateľnými ťahmi, zdobí ho technika, ako mladík hral v akadémii Interu Miláno. Na pravom krídle, či na hrote môže nastúpiť Tomáš Majtán, známy strelec z ligových trávnikov. On je taktiež rýchly, dôrazný, dohráva akúkoľvek situáciu.

Sila Spartaka je enormná. V zápase v utorok, ktorý nás čaká, to však musí byť o našom vklade do zápasu - na trávnik musíme položiť kvalitu, emócie, túžbu, tímového ducha. Potrebujeme vyhrať. Veríme, že tak hráči, ako i fanúšikovia spravia všetko pre to, aby sa nelichotivá séria prehier Podbrezovej vo Fortuna lige skončila a vychutnali sme si konečne chvíľky pravej futbalovej radosti.

Miroslav Čief