Prvú tretinu aktuálnej sezóny Fortuna ligy zavŕšime atraktívnym zápasom - v 11. kole sa predstavíme na Pasienkoch, kde si zmeriame futbalové sily so Slovanom Bratislava. Stretnutie má výkop o 5 - tej popoludní a naše mužstvo nemá iný cieľ, ako koncentrovať sa na 90 zápasových minút a predviesť v nich čo najlepší výkon, ktorý nám dá nádej na priaznivý konečný výsledok.

Predstavujeme súpera - ŠK Slovan Bratislava

Aktuálne v sezóne

Slovan v minulej sezóne nenaplnil interné klubové ciele. Preťal svoje majstrovské sezóny, ustúpil z pozícii a obsadil len konečnú 3. priečku v tabuľke Fortuna ligy. Do nového ročníka si však opätovne zaumienil útočiť na samý vrchol tabuľky a prispôsobil tomu aj prestupovú politiku počas letnej prestávky. Pri trénerskom kormidle ostal Dušan Tittel, ktorému sa v závere jari darilo so Slovanom víťaziť. V mužstve už ale prišlo k viacerým zmenám, posilnili ho ma slovenské pomery zvuční futbalisti - do bránky prišiel po svojej anabáze v Rusku reprezentačný gólman Ján Mucha a do útoku maďarský reprezentant Tamás Priskin. Z Košíc prestúpil krajný obranca Boris Sekulič, z hosťovania v Ujpeste sa vrátil stopér Dávid Hudák a zo Sparty Praha prišiel ľavý obranca Jakub Podaný. Výrazné posily. V priebehu sezóny posilnili Slovana aj Argentínčan Mauro Gonzales, zatiaľ poslednou hráčskou akvizíciou v jeho kádri sa stal taktiež stredopoliar Vukan Savičevič, ktorý prestúpil zo Crvenej zvezdy Belehrad.

Mužstvo z nášho hlavného mesta malo však skraja sezóny kolísavé výsledky - vo Fortuna lige v prvom kole síce vyhralo v Zlatých Moravciach, ale neskôr na Pasienkoch podľahlo Myjave. Nie úplne podľa predstáv vedenia a fanúšikov bol jeho herný prejav, ku ktorým sa neskôr pridružili remízy v Dunajskej Strede a Senici. Nepodarilo sa naplniť ani klubový cieľ postúpiť do skupinovej fázy Európskej ligy - v 3. predkole belasí stroskotali na ruskom FK Krasnodar. V Rusku prehrali 0:2, v odvete na Pasienkoch sa zrodila divoká remíza 3:3, pričom hetrikom sa v drese Slovana blysol Róbert Vittek.

Pred zápasom 6. kola prišlo na pozícii hlavného trénera klubu k zmene a pred domácim zápasom so Spartakom Trnava nahradil Dušana Tittela Cyperčan Nikodimos Papavasiliou. Tomu sa štart v novom pôsobisku vydaril, Slovan vyhral s Trnavou a neskôr opäť na vlastnom ihrisku so Skalicou. Následne prehral na žilinskej pôde rozdielom triedy a pred týždňom v šlágri 9. kola bezgólovo remizoval s AS Trenčín, pričom mal veľké šance na skórovanie, ktoré nepremenil. V minulom kole Slovan vyhral v Michalovciach strhujúcim záverom. Aktuálne je v tabuľke Fortuna ligy na 4. mieste so ziskom 18 bodov.





Posledný zápas Slovana

Slovan vyhral v Michalovciach 2:1. 4500 fanúšikov na tribúnach FK Zemplín videlo zápas, o ktorom sa po jeho skončení ešte dlho diskutovalo. Slovan sa dostal v prvom polčase do vedenia po premenenej penalte Marka Milinkoviča. Ešte predtým však hosťom zdvihla žlč situácia, v ktorej domáci stopér Chubutia posielal nepodarenú malú domov - vystihol ju Róbert Vittek, postupoval sám na Mariána Kelemena, ktorého obišiel a ako náhle chcel zasunúť loptu do prázdnej bránky, ozval sa hvizd rozhodcu, ktorý signalizoval ofsajd.

V druhom polčase Slovan zahodil niekoľko veľkých šancí. Brankár MFK Zemplín vychytal postupne Milinkoviča a dvakrát Vitteka, pričom v druhom prípade fantasticky vyškriabal jeho hlavičku z horného rohu bránky. Po akcii Milinkoviča neskôr prázdnu bránku prekopol Zreľák. Slovan tak pykal - v 90. min vhadzoval aut do šestnástky Slovana Šimčák a De Marco hlavičkou zblízka prekonal Krnáča. Zdalo sa, že sa zrodí remíza - omyl. V nadstavenom čase sa po nakopnutej lopte odrazila lopta pred Kelemenom od Peltiera do Milana Šimčáka, ktorý vlastným gólom nešťastne rozhodol o troch bodoch pre Slovan. Základná zostava Slovana: Krnáč - Sekulič, Gorosito, Saláta, Podaný - Gonzales - Milinkovič, Savičevič, Zreľák - Vittek, Priskin.

Vzájomné zápasy so Slovanom v minulej sezóne

V prvom, historicky premiérovom zápase Podbrezovej v lige, sme hrali práve na Slovane a domáci vyhrali 2:1. Skóre otvoril hlavičkou Marko Milinkovič, na ktorého presný zásah odpovedal po rohu Juraj Hovančík. Desať minúť pred koncom sa ľavačkou takou lišiackou strelou opäť presadil Milinkovič. V odvetnom stretnutí na Horehroní sme odohrali vynikajúci zápas a vyhrali ho 1:0. Jediný gól stretnutia dal pred plnými tribúnami v 5. min po Vasčákovom priťuknutí ľavačkou fantastickou strelou do vinkla Pernišovej bránky Pablo Podio. V neskoršom zápasovom dianí sme potom Slovan nepustili do prakticky žiadnej šance, bojovali sme, dreli, a tak sa tešili z hrejivého a prestížneho víťazstva. Po ňom sme sa priebežne ocitli na 4. mieste v ligovej tabuľke... Na jar Slovan na Pasienkoch vyhral 2:1, gól Podbrezovej strelil v závere Lukáš Migaľa.

Kde je súper nebezpečný

Nový tréner Slovana Nikodimos Papavasiliou dbá na pevný herný systém a mentálnu odolnosť svojich zverencov. V kabíne má značnú kvalitu, skúsenosti, reprezentantov, líderské osobnosti. Tabuľka a počty v nej velia Slovanu vzhľadom na jeho ambície vyhrať. Proti bude naše mužstvo.

Do bránky Slovana sa vráti reprezentant Ján Mucha, ktorý sa proti Trenčínu zranil a v Michalovciach nechytal. V ňom majú belasí oporu ako hrom. V obrane ku zmenám zrejme nepríde - jej lídrom je reprezentačný stopér Kornel Saláta, výborný hlavičkár. V tandeme ho dopĺňa Gorosito. Kraje sa podarilo posilniť, obe sú ofenzívne, konštruktívne, Sekuliča s Podaný môžeme spolu s defenzívnou istotou charakterizovať práve takto. V strede poľa je sila Slovana taktiež enormná. Jej lídrom je Milinkovič, výnimočný ľavák. Driblér s výbornými prihrávkami. Dobre sa ukazuje aj novic Savičevič, Gonzales je skôr defenzívnejší typ. Očakáva sa zaradenie Samuela Štefánika, kreatívneho špí lmachra. Na kraje sú rôzne alternatívy - či je to František Kubík, kapitán našej dvadsaťjednotky Adam Zreľák, alebo reprezentant Trinidadu a Tobaga Lester Peltier, ide o rýchlych a technických futbalistov, schopných hrať do postavenej obrany, ale aj na brejky. Na hrote útoku nastúpi zrejme dvojica Vittek - Priskin. Obaja majú medzinárodný kredit, mimoriadnu kvalitu a ustrážiť ich tak, aby sa gólovo nepresadili, bude pre našu obranu mimoriadne náročné. Vittek je muž okamihu, Priskin je na výške technicky aj rýchlostne.

Očakávame náročný test pre mužstvo nového trénera Mareka Fabuľa. Akékoľvek prognózy či scenáre deja zápasu momentálne nie sú na mieste, sme v pozícii, v akej sme. Musíme sa jedine plne koncentrovať na 90 zápasových minút a predviesť v nich čo najlepší výkon, ktorý dá nádej na priaznivý konečný výsledok pre FO ŽP Šport Podbrezová.

Miroslav Čief