V sobotu nastúpime na stretnutie s aktuálnym lídrom ligovej tabuľky. Bude ním mužstvo Žiliny, ktoré vám predstavujeme.

Niečo o Žiline

Futbalový klub v Žiline bol založený v roku 1909. Súčasný názov má od roku 1995. MŠK je popredný slovenský klub, ktorý sa presadil aj na európskej pohárovej scéne. Medzi najväčší úspech klubu patrí jeho prienik do skupinovej fázy Ligy Majstrov UEFA v roku 2010, keď tím trénera Pavla Hapala zvládol predovšetkým play- off zápasy so Spartou Praha. V skupine, v ktorej hral proti Chelsey Londýn, Spartaku Moskva či Marseille sa však bodu nedočkal. V roku 2008 účinkoval aj v skupinovej fáze Pohára UEFA, tam už bol čosi úspešnejší. Žilina žala úspechy predovšetkým pod vedením aktuálne trénera českej reprezentácie Pavla Vrbu. MŠK pod jeho vedením hral fantastický, ofenzívny ľahkonohý futbal. Gro tímu, ktorý takto získal titul v roku 2007, tvorili Stanislav Šesták, Peter Pekarík, Zdeno Štrba, Róbert Jež či Slovinec Dare Vršič. Klub spod Dubňa je inak držiteľom celkovo šiestich majstrovských titulov  - získal ich v rokoch 2002 - 2004, v spomínanom roku 2007, potom v roku 2010 a naposledy v roku 20012, keď sezónu dokoučoval holandský kormidelník Frans Adelaar a získal so Šošonmi aj Slovenský pohár.
 
Ak sa preorientujeme do deja minulej sezóny, z pohľadu Žiliny bola veľmi zlá. Mužstvo, ktoré prevzal s podpisom zmluvy na 5 rokov Adrián Guľa, výsledkovo spadlo do jamy levovej. Nehralo zlý futbal, niektoré zápasy v jej podaní boli ukážkou moderny, ale MŠK strašne trpel na individuálne chyby, hluché fázy v zápasoch, nevyrovnanosť kádra - priveľa mladých, starší výkonnostne nepotvrdzovali želané... Niet div, že sa nad Žilinou začali sťahovať mračná pesimizmu... Manažment klubu však podržal trénera Guľu, ponechal káder prakticky pokope, doplnil ho len ľavý obranca Bosny a Hercegoviny Bojan Letič. Žilina okrem iného výborne pracuje s mládežou, zapracuváva mladých do zostavy, má výborných legionárov (William, Letič, Jelič) a vie urobiť fantastické transfery smerom do iných klubov, na ktorých zarobila obrovské financie.
 
Šošoni do ligovej súťaže vstúpili dobre a momentálne vedú tabuľku, keď trikrát vyhrali a dvakrát remizovali so skóre 8:3. Naposledy remizovali pod Urpínom v zápase bez gólov, ale Žilinčania boli lepší, Dukla ani raz nevystrelila na bránku. V týždni odohrala aj zápas v Slovnaft Cupe, kde vyhrala "len" 1:0 v Kráľovej pri Senci po góle Michala Škvarku.
 
Aktuálna forma
 
 Je to lepšie ako v minulej sezóne. Defenzíva MŠK je pevnejšia, formu naberá reprezentant Pečovský, výborne sa ukazujú mladíci Milan Škriniar s Jaroslavom Mihalíkom. Ani tí na slovenských trávnikoch dlho nebudú... Gólovo ťahá mužstvo Matej Jelič, po zranení naberá formu brazílsky futbalový tanečník William de Alves Oliveira. Žilina naberá na vážnosti, vracia sa k rýchlemu ľahkonohému a kombinačnému futbalu po zemi, ale stále tento projekt v jej podaní nedozrel... Aj pod Urpínom Guľovcom stále niečo chýbalo, preto tá remíza...

Posledný zápas
 
 Nezameráme sa na pohárový zápas v Slovnaft Cupe, ten by mohol vyviesť z miery, Žilinčania sa tam museli trápiť sami so sebou viac, ako so súperom... V Banskej Bystrici pred týždňom pôsobili dobre. Sebavedomo. V obrane bezchybne, dobre otvárali útoky, mali dobrú medzihru, ale na polovici súpera tam chýbalo o kúštiček viac nápadu, pestrejšej myšlienky, kreativity. Nebezpečenstvo hrozí z rýchlych krajov, stred poľa je konštruktívny, recept ako uspieť, je tlačiť hru MŠK čo najďalej od našej brány. Tam bude neškodná, tam si to môžu žilinskí hráči narážať medzi sebou aj do rána... Zostava Žiliny proti Dukle: Krnáč - Mabouka, Piaček, Škriniar, Hučko - Paur, Pečovský - Jelič (65. Čmelík), Škvarka (68. Lupčo), Mihalík (82. Letič) - William.

Eso mužstva

Najlepším žilinským hráčom posledných rokov bol Stanislav Šesták, ktorý sa fantasticky uchytil  v nemeckej Bundeslige. V jeho šľapajách ide mladý Jaroslav Mihalík, ešte len 19 - ročný krídelník. Je rýchly, dravý, technicky vyspelý a hlavne bojovný. Vždy ide naplno. Dokáže zahrať viacero krídelných postov, na oboch stranách, v zálohe, ale aj obrane. Je veľkým talentom slovenského futbalu. V kádri MŠK je možno ešte väčší  - stopér Denis Vavro, ktorý má fantastický potenciál. Žiaľ, pre niektoré príčiny mierne ustrnul v progrese. Žilinčania však majú ďalších talentovaných  - Káčer, Čmelík, Škvarka, Škriniar.