V sobotu 17.10.2015 o 17:00 h nastúpime na umelej tráve úradujúceho ligového šampióna z Trenčína. Tento zápas v rámci 13. kola Fortuna ligy bude pre naše mužstvo trénera Mareka Fabuľu zaťažkávajúcou skúškou, no pokúsime sa v ňom nadviazať na žilinskú výhru spred dvoch týždňov a opäť sa o nejaký ten krok odlepiť zo spodku tabuľky. Proti aktuálnemu lídrovi tabuľky AS Trenčín pôjde aj o napravenie si chuti po stredajšom vypadnutí zo Slovnaft Cupu a taktiež sa na naladenie pred mimoriadne dôležitými zápasmi FO ŽP Šport Podbrezová, ktoré nás čakajú v nasledujúcich kolách.

Predstavujeme súpera - AS Trenčín

Aktuálne v sezóne

AS Trenčín vstupoval do novej sezóny ako držiteľ double - v tej minulej vyhral Fortuna ligu aj Slovnaft Cup, obe trofeje premiérovo v jeho novodobej klubovej histórii. Po línii úspechov pokračuje. Prestížna bola pre Trenčanov letná účasť mužstva Martina Ševelu v 2. predkole Ligy Majstrov, v ktorom im žreb v Nyone prisúdil rumunského šampióna, slávnu Steau Bukurešť. V prvom domácom stretnutí v Žiline prehral Trenčín 0:2 a do odvety sa mu nedávali veľké šance na postup. V nej však hráči AS predviedli hlavne v prvom polčase fantastický výkon a po góloch Wesleyho a Matúša Bera sa vrátili do postupovej hry. Po zmene strán Steaua znížila, avšak náš pohárov ý zástupca v oslabení, po vylúčení Milana Rundiča, dokázal vsietiť tretí gól po hlavičke Wesleyho a v úplnom závere mohol dokonca streliť štvrtý gól po dvoch šanciach Bera. Napokon vypadol, ale na európskej pohárovej scéne zanechal sympatickú pečať.

V domácej Fortune lige od úvodu Trenčín dominuje. Prvých 5 zápasov odohral na ihriskách súperov a všetky vyhral. Parádna bilancia zákonite vyšvihla hráčov AS na čelo tabuľky. Mrzela ich zaiste len následná domáca remíza na vynovenom umelom trávniku s MFK Ružomberok. V nasledujúcom kole vyhrali Trenčania v Senici a zvládli aj doma Trnavu. V 9. kole na Pasienkoch uhrali proti Slovanu bezgólovú remízu a odrazili jeho tabuľkový atak. Absolútne sa im však nevydaril šláger na Sihoti proti Žiline, pred vlastným publikom prehrali rozdielom triedy. Opäť sú však na víťaznej vlne, v domácich zápasoch zdolali postupne Skalicu a posledne aj Michalovce. Výsledkový marš Trenčanov je zaujímavý aj z aspektu jeho transferovej politiky. Aj v tomto prestupovom okne opustili Trenčín kvalitní futbalisti z každej formácie. Ako prvý odišiel do dánskeho Nordsjelandu brazílsky stoper Ramon da Silva. Po ňom kúpil grécky PAOK Solún jeho krajana Jaira, ktorý hviezdil v odvete LM na ihrisku Steauy, kde si pripísal tri gólové prihrávky. Ako tretí odišiel do Dánska za Ramonom aj dispečer stredu poľa Stanislav Lobotka. Spomenieme tiež situáciu s pravým obrancom AS Petrom Čogleyom, ktorý nepredĺžil s manažmentom klubu kontrakt a bol vylúčený z kádra. V tabuľke Fortuna ligy patrí Trenčínu vedúca priečka so ziskom 29 bodov.






Posledný ligový zápas AS Trenčín

AS Trenčín zdolal v domácom zápase MFK Zemplín Michalovce 2:0. Pod kontrolou mal celý priebeh zápasu. Dlho síce nenachádzal kľúč od bránky hosťujúceho Mariána Kelemena, ale bol nebezpečný. Blízko ku gólu bol Aliko Bala po jeho koncerte rýchlych kľučiek, ale až po polhodine hry si trenčianske tribúny zakričali gól. Po ošemetnej situácii v šestnástke MFK Zemplín priťukol Schet loptu Ibrahimovi Rabiuovi a ten prízemnou strelou prestrelil Kelemena. Brankár Zemplína neskôr čaroval v situácii, v ktorej nohou z bránkovej situácii vykopol tutovku Balovi. V druhom polčase AS ožil príchodom krídelníkov Dávida Gubu a Gina Van Kessela. Už úplne pevne držal opraty nad stretnutím. Zlyhával však v koncovke, v snahe pridať druhý, poisťovací gól. Kelemen podržal spoluhráčov z MFK Zemplín po hlavičke Madu Kingsleyho, neskôr po lišiackom lobe Gubu pod brvno, no v úplnom závere predsa druhýkrát kapituloval- do úplne otvorenej obrany hostí podnikli Trenčania brejk, na jeho konci Guba posunul do tutovky Matúšovi Berovi a najlepší strelec Fortuna ligy nezaváhal a pečatil triumf AS.

V utorkovom zápase v rámci štvrtého kola Slovnaft Cupu vyhral Trenčín na ihrisku Jaslovských Bohuníc 3:0. Góly Trenčína strelili Koolwijk z penalty a v nadstavenom čase skórovali Gino Van Kessel a James Lawrence. Zostava AS: Šemrinec - Kleščík, Skovajsa, Rundič, Lawrence - Koolwijk, Rabiu - Guba, Jančo, Holúbek - Wesley.

Vzájomný ligový zápas s AS Trenčín

Ešte v prechodnom stánku v Brezne sme s Trenčínom prehrali 0:2. Na podmočenom a po daždi vodou nasiaknutom trávniku v prvom polčase jednoznačne dominovali hostia. Presne a rýchlo si prihrávali, cirkulovali v priestoroch, menili si miesta a pomerne skoro, už v 9. minúte, išli do vedenia. Matúš Bero si pred šestnástkou narazil loptu s Wesleym, prešmykol sa medzi našimi obrancami a aj s prispením Pimparovho teču zblízka prekonal Kuciaka. Ešte predtým, úplne v úvode, trafil ľavačkou do žrde Skovajsa. Upokojujúci gól pre Trenčanov prišiel po hodine hry v druhom polčase, z nášho pohľadu úplne zbytočný. Pimpara sa nechal predskočiť Jairom, ktorý postupoval sám na Kuciaka, ten jeho pokus ešte zlikvidoval, no odrazená lopta sa dostala na ľavé krídlo, odkiaľ šprintujúci Van Kessel neomylne z diaľky namieril do podbrezovskej siete. V závere ešte trafil po krátkej kľučke v krídelnom priestore a tvrdej strele bližšiu tyč Dávid Guba.

Kde je súper nebezpečný

AS prakticky naoko stráca neustálymi odchodmi hráčov niečo zo svojej hráčskej kvality, ale reálne to neplatí. V tom je Trenčín fascinujúci. Dokáže vychovávať svojich mladých odchovancov, alebo medzinárodných hráčov a posúvať ich do zahraničných klubov, kde je o nich záujem. Popritom má za nich vopred pripravenú adekvátnu náhradu do zostavy.

Tá aktuálna má svoju veľkú silu. V bráne je oporou Igor Šemrinec, mrštný gólman vyžarujúci istotu. Na pravej obrane sa udomácnil 17 -ročný tínedžer Martin Šulek, ktorý svojou hrou pripomína Petra Pekaríka. V strede obrany dominuje dvojica Kleščík - Rundič, obaja sú súbojoví, dobrí hlavičkári, rozohrávkovo otvára hru viac ľavák Rundič. Naľavo v obrane operuje reprezentant Nigérie Madu Kingsley, čiperný, veľmi rýchly hráč, výdatne podporujúci útok nábehom či centrom. Mimoriadne kvalitný futbalista. V stredovej zóne AS sú sily rozložené takto -.rozohrávka, tmelenie hry, to sú devízy Ryana Koolwijka. Kreativitou zásobuje zálohu Trenčína špílmacher Ibrahim Rabiu, futbalista s nízkym ťažiskom, rýchlymi kľučkami a nečakanými ťahmi. Kľúčovou persónou súpera je Matúš Bero, aktuálne najlepší kanonier súťaže. Je dynamický, technický, nabieha si medzi obranné línie súpera, silný je v kombinácii a smrtiaci v koncovke. V nedeľu v zápase našej dvadsaťjednotky v Holandsku hral fantasticky, strelil tretí náš gól... Alfou a omegou v mužstve Martina Ševelu sú však krídla. Dávid Guba napravo ja nábehový hráč, rýchly, často posiela do šestnástky strieľané centre. Gino Van Kessel je zas rýchlik, ktorého pohyb treba zachytávať už v zárodku. Je extrémne silný​ v bežeckých súbojoch. Na hrote útoku sa udomácnil mladík z Brazílie Wesley, silový typ hráča, ktorý sa zráža z obrancami, no vie podržať aj loptu a tkať kombinácie. Svoj potenciál načrtol dvomi gólmi na ihrisku Steauy Bukurešť.

Z pohľadu nášho mužstva, zaiste pôjde aj o nápravu zájdenej futbalovej chuti po žilinskom víťazstve, ktoré zapríčinilo vypadnutie zo Slovnaft Cupu na penalty v zápase v Novom Meste nad Váhom. Samozrejme však, v sobotu nastúpime v plnej sile, koncentrovaní a všetci veríme, že sa nám podarí odohrať s AS Trenčín dobrý futbalový part, pričom každý bod z umelej trávy na Sihoti bude mať pre nás cenu zlata.

Miroslav Čief